Skocz do zawartości

specyfikacja portalu

wikweb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym stworzyć portal jednak nie wiem jak stworzyć do niego szczegółową specyfikacje? Czy ktoś ma jakąś przykładową lub ma jakieś wskazówki jak taką zrobić? nie chce korzystać z agencji internetowych bo ostatnio wycenili mi taką specyfikacje na 8tyś złoty :shout: Pozdrawiam

Co to za wielkie wskazówki można udzielić:

1) Przede wszystkim musisz jasno określić charakter serwisu - przykładowo ogłoszenia drobne;

2) Znając charakter serwisu musisz zaplanować jakie ma mieć funkcje od strony technicznej:

- rejestracja usera z potwierdzeniem na maila;

- logowanie usera do swojego konta;

- możliwość dodawania ogłoszeń do wybranej kategorii lub kilku ze zdjęciami lub bez;

- możliwość edycji, kasowania własnych ogłoszeń;

- samoczynne wyłączanie z emisji ogłoszeń starszych niż n dni;

- wyszukiwanie proste/zaawansowane;

- czy dodawanie ogłoszeń ma być darmowe/płatne;

- możliwość wyróżnienia ogłoszenia przykładowo opłacając sms'em;

Panel admina:

- możliwość tworzenia kategorii + podkategorie;

- edycja/kasowanie ogłoszeń;

- kasowanie konta usera, blokada IP itd..

- mailingi do userów;

- zmiana wygladu serwisu za pomocą szablonów/styli CSS;

itd...

Dzięki temu programista znając założenia tyczące funkcjonalności serwisu będzie wiedział jaka praca go czeka i dokona jej wyceny.

Określenie Twojej wizji designu serwisu, lub na podstawie zdefiniowanej funkcjonalności pozostawienie to grafikowi.

Omawiając z grafikiem, programistą nową aplikację pomocne bywa podanie linków do działających serwisów o podobnym charakterze.

------------

O to, że ktoś wycenił zlecenie na 8K zł wcale nie jest niczym nie ma miejscu.

Może takim razie może zapytajmy Ciebie ile byś był skłonny zapłacić za zrobienie serwisu o funkcjonalności z mojej przykładowej specyfikacji?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

O to, że ktoś wycenił zlecenie na 8K zł wcale nie jest niczym nie ma miejscu.

Może napisałem nie zrozumiale ale chodziło mi o to, że ktoś wycenił stworzenie specyfikacji na 8k, co uważam za za dużą kwotę dlatego będę próbował ją wykonać sam.

---

Dzięki za wskazówki na pewno się przydadzą. Czekam na więcej, może jakaś przykładowa pełna specyfikacja jakiegoś serwisu?

Poproś wykonawcę, żeby do twojego wstępnego briefu wykonał ci specyfikację. Wbrew pozorom często się tak robi bo klienci nie znają się / nie wiedzą sami czego chcą tak naprawdę. 8k to gruba przesada, może chodziło o coś zupełnie innego?

ale chodziło mi o to, że ktoś wycenił stworzenie specyfikacji na 8k
To chyba jakieś nieporozumienia zaszło między wami które wcale by mnie nie zdziwiło, bo tak naprawdę sam nie wiesz czego chcesz !!!

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Poproś wykonawcę, żeby do twojego wstępnego briefu wykonał ci specyfikację. Wbrew pozorom często się tak robi bo klienci nie znają się / nie wiedzą sami czego chcą tak naprawdę. 8k to gruba przesada, może chodziło o coś zupełnie innego?

Kurde skasowałem maila, a szkoda :/ a ile taka specyfikacja powinna kosztować mniej-więcej?

Nie wiem, nigdy nie robiłem tego w oderwaniu od całego projektu (jako osobna usługa). Nie wiadomo też co dla ciebie jest specyfikacją techniczną skoro nie potrafisz tych paru stron A4 spisać (dziwne?!? nie wiesz co chcesz? zupełnie?), w każdym razie w najprostszej wersji to jest koszt kilku roboczogodzin.

Sprecyzuj, czy chcesz, żeby ktoś za Ciebie opracował cały projekt "na papierze" czy tylko sformułował Twoją "listę życzeń" w sposób jasny i zrozumiały dla wykonawców.

chodzi mi o tę drugą opcje. Ja mogliscie już zauwazyć mam problemy z jasnym wyrażaniem myśli :P

Za przeproszeniem to jakaś parodia!

Chcesz mieć serwis i nie potrafisz sformułować listy życzeń.

Chociaż wiesz jaki to ma być serwis, czy to też ktoś ma dla ciebie napisać ?

Mion a co w tym dziwnego?

Nie przychodzą do Ciebie ludzi "dzień dobry chciałbym sklep", "dzień dobry potrzebuję strony o tematyce..."?

Klient musi się jedynie znać na swojej branży, za wykonanie serwisu i wybranie najlepszych opcji odpowiada kto inny...

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Mion a co w tym dziwnego?

Nie przychodzą do Ciebie ludzi "dzień dobry chciałbym sklep", "dzień dobry potrzebuję strony o tematyce..."?

Klient musi się jedynie znać na swojej branży, za wykonanie serwisu i wybranie najlepszych opcji odpowiada kto inny...

No mimo wszystko wydaje mi się to faktycznie troche parodią...oczywiście że nie musi sie znać na tym jak zrobić strone, ale chyba wypadało by żeby wiedział chociaż ogólnie co by chciał na tej stronie mieć, chyba wypadało by aby wiedział poco mu taka strona - czy to ma być blog hobbystyczny czy profesjonalny serwis branżowy albo sklep internetowy, przecież ja za klienta biznesplanu nie ułożę. A z całej dyskusji odnosze wrażenie że koleś chce zrobić strone bo ponoć na tym można zarabiać, ale sam nie wie czego chce i najlepiej żeby ktoś mu opracował pomysł na biznes.

@MMP autor topicku napisał, że "chodzi mi o tę drugą opcje" czyli "tylko sformułował Twoją listę życzeń" wiec w zasadzie o co mu chodzi? Bo ja już nic z tego nie rozumiem....

Zapewne jest tak napisał na końcu @EliaSh: "koleś chce zrobić strone bo ponoć na tym można zarabiać, ale sam nie wie czego chce i najlepiej żeby ktoś mu opracował pomysł na biznes".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności