Skocz do zawartości

Ban w Google a spadek ruchu

WZS

Rekomendowane odpowiedzi

Około dwóch miesięcy temu jedna z moich stron złapała bana (w subdomenie precel, na samej stronie SWL, więcej grzechów nie pamiętam)

Spodziewałem się znacznego spadku ruchu - Analytics pokazywał, że ~55% wejść mam właśnie z googlowej wyszukiwarki.

I tutaj niespodzianka - mimo, że strony w serpach nie ma tak jak napisałem ok. 2 miesięcy, statystyki wciąż odnotowują wejścia z Google. Nie jest to wprawdzie jak wczesniej połowa całego trafficu, ale coś w okolicach 7%. Ciężko mi wierzyć, że zarówno GA i Stat24 kłamie, ale z drugiej strony sprawdzałem dogłębnie, czy może gdzieś na innych DC jakieś resztki site`u się uchowały. Nic. Jedyna sensowna odpowiedź jaka przychodzi mi do głowy to jakiś cache...? Czy może jak nie biorę pod uwagę jakiegoś oczywistego czynnika? Anyone?

Na blogu:

pozycjonowanie a etyka. A za parę dni słów kilka o smacznych i lekkostrawnych preclach

Tak, tyle że ja mówię tu o ruchu TYLKO z google. Odwiedziny bezpośrednie, inne wyszukiwarki czy linki oczywiście działają jak działały i na szczęście narazie zapewniają dopływ użytkowników :)

Po prostu statystyki pokazują mi, że na zbanowanej stronie mam wciąż użytkowników z SERPów. i ja się pytam, ktoś tu kłamie czy jakieś cuda :)

Na blogu:

pozycjonowanie a etyka. A za parę dni słów kilka o smacznych i lekkostrawnych preclach

Na pewno masz site = 0 ? A może to tylko filtr a nie ban?

Jeżeli to jednak ban, to byłyby to niezłe jaja (zresztą już są, jak patrzę jak nieistniejąca od kilku już miesięcy strona pięknie trzyma site na poziomie 2k w G)

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

cyt: "Ciężko mi wierzyć, że zarówno GA i Stat24 kłamie"

Zarówno pierwsza jak i druga opcja nie jest w tym momencie wiarygodna i da się w tym wypadku manipulować wynikami, poza tym GA pokazuje swoje fałszywe wejścia z wyszukiwarki niby jako human, tylko dziwne iż każdy ten human nie potrafi wykonać lekko zaciemnionego kodu javascript. Chyba jakaś dziwna między-narodowa zmowa :)

Dobre statystyki to podstawa. Warto poświęcić na to sporo czasu aby napisać sobie dobry skrypt, które odpowie na wszystkie twoje pytania. Ja używam analitic tylko do "boostowania" stron już popularnych, jednak opieram się na własnym, rozbudowanym skrypcie statystyk. W tym wypadku mogę poradzić tyle iż warto zaopatrzyć go w "zaciemniony" kod javascript, którego wyszukiwarki i inne boty nie są w stanie zanalizować i tym samym sfałszować wyników.

cyt: "Ciężko mi wierzyć, że zarówno GA i Stat24 kłamie"

Zarówno pierwsza jak i druga opcja nie jest w tym momencie wiarygodna i da się w tym wypadku manipulować wynikami, poza tym GA pokazuje swoje fałszywe wejścia z wyszukiwarki niby jako human, tylko dziwne iż każdy ten human nie potrafi wykonać lekko zaciemnionego kodu javascript. Chyba jakaś dziwna między-narodowa zmowa :)

Dobre statystyki to podstawa. Warto poświęcić na to sporo czasu aby napisać sobie dobry skrypt, które odpowie na wszystkie twoje pytania. Ja używam analitic tylko do "boostowania" stron już popularnych, jednak opieram się na własnym, rozbudowanym skrypcie statystyk. W tym wypadku mogę poradzić tyle iż warto zaopatrzyć go w "zaciemniony" kod javascript, którego wyszukiwarki i inne boty nie są w stanie zanalizować i tym samym sfałszować wyników.

kolejna bzdura twierdząca ze stat24 zawyża wyniki , dlaczego piszesz bzdury ???

Marketing internetowy dla firm

A ile razy ten bot wchodzi na stronę ? 50 razy dziennie ? raz w tygodniu ? raz w miesiącu ? raz na trzy miesiące ?

Twierdzenie ze nie widać spadku ruchu po banie w google w Stat24 jest bzdurą

Statystyki nigdy nie są dostkonałe mają jakiś % na + lub - ale jak domena dostanie bana to każda to odnotuje.

Marketing internetowy dla firm

Twierdzenie ze nie widać spadku ruchu po banie w google w Stat24 jest bzdurą

Ja nie powiedziałem że tego nie widać, bo to jest akurat oczywiste. Natomiast testowalem swoje statystyki kontra S24 oraz GA i z tego co widze czasem bywają spore rozbieżności, oczywiście nie rzędu 50 procent. Jednak tutaj można się sporo ciekawych rzeczy dowiedzieć i wysunąć kilka bardzo istotnych wniosków - czego nie można powiedzieć o GA i S24. A fałszywych wejść jest coraz więcej, na tym polu dominuje szczególnie wyszukiwarka microsoftu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności