Skocz do zawartości

Czy POWERSET zmiecie GOOGLE z rynku ?

Gość George UK

Rekomendowane odpowiedzi

Google dawno temu przestało byc tylko wyszukiwarką.

To fakt, moim zdaniem google w tej chwili jest lepsze w czym innym niż w wyszukiwaniu, bo wyniki wyszukiwania pozostawiają wiele do życzenia, o tym wie każdy z nas. Dlatego projekt powersetu miał dużą szanse na powodzenie, biorąc pod uwagę ludzi i inwestorów jakich udało im się zwerbować.

Zresztą kto pierwszy udostępni wyszukiwanie w/g naturalnego języka, będzie po prostu skazany na sukces, jesli tylko zdobędzie odpowiednie środki na reklamę. Powerset miał wszystko ... nie rozumiem więc dlaczego odpuścili... Grupa samych znanych ludzi, Barney Pell - jeden z najlepszych specjalistów od sztucznej inteligencji i elektronicznego rozpoznawania mowy, pracując dla NASA – opracował system sterowania do sondy kosmicznej Deep Space, czy choćby Lorenzo Thione – spec w lingwistyce komputerowej, ma w swoich osiągnięciach 13 patentów i wiele innych ludzi, których wymieniłem wcześniej jak i też których nie wymieniłem wcale.

Ale tak jak pisałem wcześniej, coś musiało pójść nie tak, więc woleli odejść ze 100-a "bańkami" do podziału.

Kto wie czy w przyszłości google nie będzie miało poważnego konkurenta, ale na 100% nie zostanie przez niego zmiecione. Poza tym, jeżeli rozmwiamy o jakiej kolwiek konkurencji to mamy na myśli wyszukiwarkę, bo bardziej zaawansowane narzędzia takie jak google earth, google maps, google adsense, google analitycs, narzędzia dla webmasterów dają googlowi dodatkowe wejścia i zwiększają popularność.

Czy z punktu widzenia pozycjonera, nie lepiej jest pozycjonować w jednej wyszukiwarce (a właściwie jedynie słusznej ) ?

Wszyscy chcą konkurencji dla Google. A gdyby było 5 wyszukiwarek mających równe udziały w rynku i różne algorytmy podawania wyników? Byłoby lepiej?

Nie jestem pozycjonerem, ale wydaje mi się, ze gdyby spełniły się Wasze marzenia o dużej konkurencji na rynku wyszukiwarek musielibyście włożyć o wiele więcej pracy aby miec ten sam efekt co teraz

Zaledwie w ciągu pierwszych 4-ch dni Powerset zgromadził inwestorów z kapitałem 12.5mln $, a następnie czołowych inwestorów strategicznych z ogromnym kapitałem, jak np. Sean Parker - właściciel portalu Facebook, który w/g mnie odegra tutaj kluczową rolę.

https://antyweb.pl/google-zwieksza-dochody-o-51/

Sztuczna inteligencja (AI, artificial intelligence) to szeroka klasyfikacja przetwarzania danych. Machine Learning to technika przetwarzania danych, która umożliwia wykorzystanie przez komputery istniejących danych w celu przewidywania przyszłych zachowań, rezultatów i trendów. Drugie podejście to uczenie maszynowe (machine learning), czyli technika nauki o danych.

Kto wie czy w przyszłości google nie będzie miało poważnego konkurenta, ale na 100% nie zostanie przez niego zmiecione

Pomyśl z której wyszukiwarki byś korzystał jeśli np. powerset oferował by poprawne odpowiedzi na dowolnie zadane pytanie już na pierwszej stronie wyników. Z tego co pamiętam jak porównywali google do powerset-u wprowadzili pytanie typu: "who acquired ibm" na które google zwróciło koło 2mln stron - gdzie trudno było doszukać się odpowiedzi, a testowy powerset - tylko cztery, za to wszystkie poprawne. Nie wiem czy kojarzysz askjeeves.com, ci próbowali też działać na tym polu - tyle że jeśli pytanie nie było zaprogramowane częściowo przez inżynierów - wyniki nie były poprawne, to była taka "lekka" mistyfikacja prawdziwego algorytmu naturalnego języka, nad którym specjaliści łamią sobie głowy od kilkudziesięciu lat, jednak stawka jest bardzo wysoka, bo komu uda się to osiągnąć - ten spije całą śmietankę.

google-zwieksza-dochody-o-51

Zapomniałeś tutaj dodać iż google wprowadziło kilka kolejnych opcji wyszukiwania na google.com i google.co.uk :

https://www.google.com/prdhp?hl=en&tab=wf

Więc zapewne w tych 51 procentach, lwia część jest właśnie dzięki temu. Należy tutaj jeszcze wspomnieć o użytkownikach forum którzy nie widzą różnicy między pl a com. To jeden z przykładów jak bardzo się mylą i gdzie najpierw jakiekolwiek zmiany google wprowadza. Zresztą nie mam chęci na siłę kogoś uzdrawiać.

Ja sie nie obawiam poniewaz:

1.

Zaledwie w ciągu pierwszych 4-ch dni Powerset zgromadził inwestorów z kapitałem 12.5mln $, a następnie czołowych inwestorów strategicznych z ogromnym kapitałem

A wszystko to, zeby uruchomic polska wersje, dla kraju o ktorego nazwie moze slyszli 2 razy w zyciu ? Nie sadze, pamietajcie, ze my jestesmy 50 lat za murzynami :)

2. Ja tez sie odgrazam firmie BMW, znalazlem zdolnych inzynierow, siedzimy w garazu calymi dniami i budujemy wlasny samochod, który podbije swiat. 12 mln$ to Google dziennie zarabia :)

3. Allegro --> Ebay :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

A wszystko to, zeby uruchomic polska wersje, dla kraju o ktorego nazwie moze slyszli 2 razy w zyciu ? Nie sadze, pamietajcie, ze my jestesmy 50 lat za murzynami :)

Posłuchaj wykładu Pell'a na ten temat. Wyraźnie mówi iż algorytm funkcjonuje w wielu językach, nawet japońskim - co jest niezłym wyzwaniem.

Nie jestem pozycjonerem, ale wydaje mi się, ze gdyby spełniły się Wasze marzenia o dużej konkurencji na rynku wyszukiwarek musielibyście włożyć o wiele więcej pracy aby miec ten sam efekt co teraz

więcej pracy więcej $$$ :spam: nic nie przeszkadza zrobić kilka wersji strony po jednej dla każdej szukajki :placze:

mnie martwi jedno zobrazuje to przykładowym pytaniem (tak dla głębszego zastanowienia sie nad tym wszystkim jak to działa).

Jak myslicie dlaczego nie wdrożono wielu wynalazków takich jak, np. pralki do prania nie potrzebującej proszków do prania ??

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Posłuchaj wykładu Pell'a na ten temat. Wyraźnie mówi iż algorytm funkcjonuje w wielu językach, nawet japońskim - co jest niezłym wyzwaniem.

Algorytm moze byc nawet jakis super inteligentny, ale co z tego, jak prawie nikt z poza forum tego nie zrozumie, nie doceni :soczek: Aby wyjsc poza to forum musieliby sie zajac reklama, PR-em a to w Polsce... za 50 lat ;)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Algorytm moze byc nawet jakis super inteligentny, ale co z tego, jak prawie nikt z poza forum tego nie zrozumie, nie doceni :) Aby wyjsc poza to forum musieliby sie zajac reklama, PR-em a to w Polsce... za 50 lat :D

Wystarczyła by jakaś mądra reklama emitowana np. na naszej klasie, która ma więcej odwiedzin niż google.pl Do tego dołożyli by plug-in z wyszukiwaniem w n-k i sukces oczywisty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności