Skocz do zawartości

Hosting pod forum, phpbb3 + serwis

seead

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję stabilnego pewnego serwera pod serwis zawierający forum phpBB3.

Obecnie wszystko siedzi na nazwie i tak mnie wk.. te beznadziejne limity ich serwerów, zapytań itp itd ( https://nazwa.pl/netart-o-firmie-parametry-...ieczenstwa.html ) że jestem zdecydowany przenieść stronę.

Serwis ma teraz ok 4-5k UQ dziennie ( z czego połowa to forum). Wyswietlenia w granicach 30-40k dziennie (z czego również połowa to forum).

Transfer potrzebny minimum 200GB miesięcznie (teraz idzie około 100GB a wolałbym mieć zapas na rozwój strony).

Przy takich statach i wymaganiach warto pchać się dalej we współdzielone serwery czy już szukać czegoś lepszego?

Home odpada, u nich działałoby napewno dobrze wszystko, ale mają bardzo drogo przeliczając transfer na złotówki (900GB za 1098 zł to dziekuje..)

Co radzicie?

125x125_2.jpg

Albo VPS. 256 gwarantowanej MB pamięci RAM + burst powinno wystarczyć. Przy takim obciążeniu na frontndzie można postawić nginx-a dla plików statycznych, apache z mod_php na backend i można się hostować spokojnie w cenach nazwa.pl na własnym VPSie.

Skrypt chroniący zasoby serwera przed atakami botów exaBotDefender: https://docs.google.com/View?id=dgkd4pj4_0hfj5j4gx

Albo VPS. 256 gwarantowanej MB pamięci RAM + burst powinno wystarczyć. Przy takim obciążeniu na frontndzie można postawić nginx-a dla plików statycznych, apache z mod_php na backend i można się hostować spokojnie w cenach nazwa.pl na własnym VPSie.

Mów mi tak jeszcze, wiem co to VPS ale z konfiguracją już byłby problem, bo na tym się nie znam.

A co do ceny to za nazwe płace 366zł na rok, w tej cenie byłby już VPS porządny??

Chciałbym przenieść się na porządniejszy serwer, żeby po krótkim czasie znów się nie przenosić na coś mocniejszego.

Cena powiedzmy do 100zł/miesiąc bedzie akceptowalna - do tej kwoty lub może być i więcej co będzie pewne, stabilne i godne polecenia?

125x125_2.jpg

Mów mi tak jeszcze, wiem co to VPS ale z konfiguracją już byłby problem, bo na tym się nie znam.

Od konfiguracji masz mnie, jeżeli chcesz mieć dobrze zoptymalizowany serwer.
A co do ceny to za nazwe płace 366zł na rok, w tej cenie byłby już VPS porządny??
Przy obecnym kursie dolara to jednak nie bardzo, ale dopłacając z 15 zł można już mieć VPSa w polsce.
Chciałbym przenieść się na porządniejszy serwer, żeby po krótkim czasie znów się nie przenosić na coś mocniejszego.

Cena powiedzmy do 100zł/miesiąc bedzie akceptowalna - do tej kwoty lub może być i więcej co będzie pewne, stabilne i godne polecenia?

100 zł/miesiąc to aż nadto. Generalnie VPS to kawałek zasobów dla nas i sami tym zarządzamy. Porządnie jest wtedy, kiedy firma u której kupujemy VPSa zapewni wysoki uptime i to tyle. Trudno coś polecić, polecałbym przeglądnięcie działu forum Webhostingtalk.pl w poświęconego VPSom i serwerom dedykowanym.

Wg. mnie na początek nie ma sensu przepłacać. Radziłbym kupić VPSa z 256 MB gwarantowanej pamięci RAM i zapytać usługodawcę czy nie będzie problemu z powiększeniem zasobów. Od strony technicznej powiększenie pamięci RAM czy limitów procesora odbywa się online i dla supportu jest tu kilkanaście sekund pracy, więc w 90% przypadków nie ma z tym problemów (10% jest wtedy, kiedy cała maszyna jest np. już zajęta).

Skrypt chroniący zasoby serwera przed atakami botów exaBotDefender: https://docs.google.com/View?id=dgkd4pj4_0hfj5j4gx

W tej cenie dedyków taniej nie znajdziesz, ale coś za coś (nie oczekuj cudów). Może lepiej poszukać VPS w podobnej cenie, ale za to lepszej (np. polskiej) firmie.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności