Skocz do zawartości

Googlowa Sitemapa JakoTaka

papieros

Rekomendowane odpowiedzi

witam Panowie

u mnie sitemap działa ok, trzy wrzuciłem - trzy dostały status OK i zielony napisik "SITEMAP"

ale jest problem - mój bład! budując sitemap zapomniałem :evil: :evil: dodac ".html" do linków i powstało coś takiego:

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=site%3...aj+w+Google&lr=

popatrzcie: pozycja nr 2: ewidentny error > 404 - dlaczego sie tutaj to w ogóle pojawiło? google gupi czy cio? jak tylko zobaczyłem te błędne strony bez ".html" poprawiłem sitemap ale od tamtej pory nic sie nie ruszyło (jakoś 2 tyg?) - choć google codziennie pobiera odemnie sitemap

czekam więc cierpliwie...

za to pozycja nr 3. wcale nie jest 404... - jest taka strona - dlaczego google nie pobrał tej strony, patrzyłem w logi > i nie mam googlebota ani razu na tej stronie. czekam więc.

podobnie dzieje sie z innymi moimi sitemapami, google je pobrał wrzucl w wyniki site: choć ani razu nie był na stronie którą wrzuca na wyniki site: - taki wynik bez title, desc, tylko link

albo jeszcze inaczej - wręcz przeciwnie, google BYŁ na stronie którą zobaczył przez sitemap (nie dało sie inaczej, nie ma do niej linka z sajtu, tylko sitemap) - ale jej nie izndexował, w wynikach jest bez title, bez desc, tylko link goły.

albo jeszcze inaczej - link jest a sajtu, google juz kiedyś był na tej stronie, zidneksował ją ale potem (po wrzuceniu sitemapu) wyleciał cache tej strony na śmietnik i pozostał tylko taki wredny goły link bez title i desc...

misz masz mi sie porobił przez to.

any ideas? jak to wykorzystać? jak z tym walczyc?

ave

T.

ps. aha: link:www.webbox.pl - to jest dobiero spryciarstwo > 6tyś linków - zobaczcie tylko z ilu domen. ja naliczyłem 5 na pierwszych 10 stronach. ;) ja tez tak chce!!!

ps2: aha2:

a) https://www.google.pl/search?num=100&hl=pl&...btnG=Szukaj&lr=

B)https://www.google.pl/search?num=100&hl=pl&...btnG=Szukaj&lr=

czy to sandbox? w a) nie ma w B) daleko ale jest

---

nie ma tego nie da sie co by sie nie dało

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
wynik bez title, desc, tylko link

tzn. ze strona jest czesciowo zaindeksowana, czyli google wie ze istnieje ale jeszcze nie wie o czym jest ta strona, bo na niej nie byl, albo sie zmienila i jeszcze nie pobral nowej wersji.

Musisz poczekac.

P.S. u mnie dzieki sitemap, z 5000 skoczylo do 14800, wiec chyba dziala.

u mnie dzieki sitemap, z 5000 skoczylo do 14800, wiec chyba dziala.

A masz jakieś porównanie ze swoimi stronami, na których nie masz sitemap ?

Ja na razie nie używam google sitemap a google bardzo ładnie powiększa index, mi się wydaje że google robi się po prostu znów troszkę aktywniejszy w dodawaniu podstron, lepiej mu idzie niż MSN.

...

u mnie podskoczylo z 2 tys stron w indeksie do 101 tys

a sitemapa ma niecale 50 tys

ale dziwna sprawa, bo googlebot specjalnie nie jest aktywny

i stronki sa w indeksie a nie zostaly sciagniete z mojego

serwera, wiec nie wiem co o tym myslec

domen wlozylem do sitemapy kilka

i mam nadzjeje ze jakos nagle robot mnie nie zaatakuje

:lol:

humm a czy googlarka sie nie pomylila z tymi 50 tys stron?

limit jest chyba ustawiony na 50 tys

Sorting and normalizing collected URLs.

Writing Sitemap file "/var/www/portal/virtual/xxxxxxx.com/site.xml.gz" with 47880 URLs

Notifying search engines.

Notifying: www.google.com

Count of file extensions on URLs:

47880 .html

Number of errors: 0

Number of warnings: 0

Tak przy okzaji sitemapy google co by nie zaczynac nowego topicu.

Generując ją dla strony dynamicznie generowanej powinienem otrzymać tylko liste plików które są czy też zestaw odnośników z parametrami??

dzięki za pomoc

pozdro

IE to taki program, który pozwala na oglądanie internetu z Twojego komputera i odwrotnie...

zalezy z czego otrzymać. pytanie jest źle postawione?

na pytanie - czy tworzyć SM z linkami z parametrami - odpowiedź brzmi: tak.

To fakt ..... już to poprawiłem jak się należy a bynajmniej lepiej niz było dodałem linki z parametrami i zamiast kilku stron jest kilkaset, ale pomimo tego dalej google nie widzi ich ale w tym wypadku i tak pozostaje czekać cierpliwie ..... gooogle wymyślili ludzie którzy lubią uczyć innych cierpliwości

pozdrawiam

horacy

IE to taki program, który pozwala na oglądanie internetu z Twojego komputera i odwrotnie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności