Skocz do zawartości

[Problem] Router D-Link i modem Motorola

FiKaS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem u znajomych i dostałem bojowe zadanie :-)

Znajomi posiadają internet z kablówki i mają modem - Motorola SB5101i do którego jest podpięty kabel z kablówki a z modemu poprzez kabel usb jest komunikacja z PC no i internet. Jest też normalne złącze RJ-45.

Zakupiony został Router D-Link Dl-524 Wifi - b/g po to aby po domu było wifi do laptopa. Router skonfigurowałem u siebie podpinając go do swojego rutera i wszystko hulało. Po podpięciu do tego modemu motoroli jest brak internetu.

Jakieś pomysły ? :-)

Pozdrawiam

Router D-Link - na samą myśl przechodzą mnie ciarki :/

Myślę że należy przeczytać instrukcje, może konflikt ip, może wyłączone DHCP, może wpisz DNS'y na sztywno, szklanej kuli nie mamy ....

https://www.google.pl/search?hl=pl&safe...&lr=lang_pl

nihil fit sine causa

głównie ciekawi mnie istota połączenia motorola - dlink.

Czy np takie modemy motorola maja dhcp, albo statycznie dzielą ?

bo tak jak mowie podpiałem u siebie w domu do swojego rutera tego dlinka puścilem konfiguracje i śmigalo.

Spisz parametry łącza z motoroliki i ustaw na sztywno w zakładce WAN (czy jakiejś takiej), o ile masz na tej kablówce stałe ip. Jeżeli zmienne to sprawdź tam ustawienia, czy ma włączone pobieranie z DHCP i czy prawidłowo pobiera. Zobacz czy wewnętrzne i zewnętrzne ip nie są takie same.

nihil fit sine causa

Znalezione w sieci:

Będzie działać, ja podłączam bezpośrednio do modemu Motorola sb5101i z sieci Promax, w Xboxie wszystko na auto i hula tylko trzeba modem zresetować (odłączyć zasilacz na chwilę) żeby do maca konsoli modem się sparował. I zeby ciągle tego modemu nie resetować za każdym przepinaniem z kompem, wystarczy że spiszesz mac karty w xboxie (widoczny na którejś z plansz w edycji ustawień sieciowych) i wklepiesz go we właściwościach twojej karty sieciowej w kompie. Tylko pamiętaj kabelek do modemu nie skrosowany.

Może to przez autoryzacje modemu?

nihil fit sine causa

trzeba modem zresetować (odłączyć zasilacz na chwilę)

Boże pod latarnią zawsze najciemniej, 4 godziny na marne przekopując wszystko do góry nogami.

Trotyl masz ode mnie piwo przy najbliższej okazji.

Pozdrawiam !

___

edit: reasumując - problem rozwiązany, można temat zamknąć/usunąć.

;)

Podstawowa zasada przy modemach kablowych: Jak nie działa , wyłączyć i włączyć.

Zresztą pomaga nie tylko z modemami

Tylko, że tu pewnie chodziło o to, że router klonował mac komputera, z którego był konfigurowany a nie tego co ma uprawnienia do korzystania z sieci.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności