Skocz do zawartości

Jak zbanować stronę konkurencji

MMP

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ależ nie. To obosieczny miecz i może tarcza zarazem. W poznaniu takich technik leży właśnie nauka, jak się bronić przed atakiem.

"Kolejny sposób ataku, o którym informuje Shulman, został nazwany 'maskowanie stron'. Polega to na w pełni legalnym usuwaniu stron z wyników wyszukiwania. Wyszukiwarki Google 'karze' strony, które powielają swoją treść 'wyrzucając' je z wyników wyszukiwania. Hakerzy tworzą stronę zawierającą link do strony konkurenta rynkowego, która jest ukryta za serwerem proxy. Google indeksuje strony właśnie z wykorzystaniem takich serwerów. Jeśli czynność ta zostanie wykonana z większej ilości serwerów proxy, to strona taka zostanie wyrzucona z wyników wyszukiwania."

Prawdę mówiąc ja tego nie łapię. Ktoś może mi to przetłumaczyć na ludzki? A może "dziennikarz" użył google translate do przetłumaczenia tego akapitu?

No właśnie ten akapit też mnie zainteresował. Nie wiem czy dobrze to zrozumiałam, ale ostatnio szukając duplikatów znalazłam m.in. moją stronę zaindeksowaną na stronie bramki proxy.

Niestety bramki proxy dokuczają mi od kiedy bawię się w SEO. Często strona po pojawieniu się jej kompletnej kopii spadała o kilka oczek w wynikach. Głowy tym sobie nie zawracam od dłuższego czasu, a dokładnie od kiedy stwierdziłem że odpowiednia ilość linków niweluje wpływ takich kopii :)

nihil fit sine causa

No właśnie mam m.in. przypadek, kiedy na niektóre frazy i fragmenty zdań pokazywana jest strona konkurencji, która skopiowała treść, mimo że moja jest linkowana, a ich podstrona nie. Tyle że ich domena jest mocniejsza.

No dobra, czyli to jest tak:

1. Strona A pojawia się w sieci.

2. Serwery proxy ją pobierają (bo taki ich cel).

3. Strona A jest osiągalna pod wieloma IP na tych serwerach proxy.

..no i co dalej? Jak oni w ten sposób wpływają na wykopanie strony z wyników?

..no i co dalej? Jak oni w ten sposób wpływają na wykopanie strony z wyników?

Wykopywania z wyników nie zauważyłem do tej pory, czasem następuje obniżenie pozycji słabszych (nowych) stron.

A zaczniemy, np. o linkowaniu konkurencji z top20 ?

Przy mało konkurencyjnych frazach (słabych stronach) zachodzi podobne zjawisko. Jedne strony idą w górę inne w dół. Wszystko zależy od ilości tych linków.

Przy pewnej granicznej ilości punktów strony przeważnie idą tylko w górę. (Obserwowane tylko i wyłącznie przy linkowaniu zaplecza.)

nihil fit sine causa

Media jak zwykle słyszą, że dzwoni ale nie wiedzą w którym kościele.

Ciekawi mnie też, że wiele razy było udowadniane, że media wypaczają fakty (lub często poprostu piszą bzdury) a w tym wypadku znalazła się grupa, która im uwierzyła w to co napisali.

Szkoda słów - zajmijcie się lepiej stawianiem zaplecza a nie analizowaniem bzdetów w mediach.

P.s.

Sami wiecie jak może działać dupicat content (bo o to im chodziło, nie rozumiem tylko skąd pomysł "proxy" w tym wszystkim) - więc nie rozumiem co takiego tam napisali czego nie wiedzieliście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności