Skocz do zawartości

Jak długo trzeba czekać zanim strona trafi do cache google ?

kasek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od długiego czasu bo od około roku nie zmieniałem i nie aktualizowałem moich głównych stron (index.html) w serwisach ponieważ nie było takiej potrzeby.

Kilkanaście dni temu musiałem je zaktualizować i przez pewien czas wszystko było OK w wynikach wyszukiwania.. dziś patrzę i w wynikach owszem znajdowane są moje strony jednakże na dalszych pozycjach i w postaci www.przyklad.pl/index.html a nie www.przyklad.pl , czy ktos wie dlaczego tak się dzieje ? Kiedy teraz kliknę w cache żeby google pokazał kopię , po prostu wyświetla komunikat że nic nie znaleziono, zarówno w przypadku jednej jak i drugiej strony. Jeżeli chodzi o inne moje serwisy a głównie ich strony główne index ktore nie były aktualizowane wszystko jest OK i one są w cache...i z wynikami wszystko jest bez zmian.. czy ktoś miał podobną sytuację ?

Pozdrawiam

Piotr

A czy nie lepiej będzie kiedy wrzucę tam starą treść, podmienię po prostu index na ten stary który był przed zmianą ? Strona w cache już jest ale ..w starej wersji. Wiem że to troszkę wbrew logice bo nie ma tym polega cała filozofia żeby nic na stronach nie zmieniać, ale de facto wolałbym mieć te pozycje które miałem a nie spadek na 3 podstronę w G.

Jeżeli chodzi o linkownie to nie mam pomysłu za bardzo gdzie linkować. Zresztą przestraszyłem się ost. kiedy były te zawirowania w google i narazie nic nie będę z tym robił bo spałem jak na igłach ... ;-)

... i w postaci www.przyklad.pl/index.html a nie www.przyklad.pl , czy ktos wie dlaczego tak się dzieje ? ...

Zapewne masz linki wewnętrzne kierowanie na /index.html, zmień je na https://www.przyklad.pl/ i poczekaj trochę.

Dodatkowo możesz dodać permanent redirect (HTTP 301) z index.html na adres https://www.przyklad.pl/, tyle że na ten czas musisz zmienić nazwę pliku index.html na np. tempindex.html i wstawić informację o tym do .htaccess, gdyż inaczej będzie pętla bez końca.

... i w postaci www.przyklad.pl/index.html a nie www.przyklad.pl , czy ktos wie dlaczego tak się dzieje ? ...

Zapewne masz linki wewnętrzne kierowanie na /index.html, zmień je na https://www.przyklad.pl/ i poczekaj trochę.

Dodatkowo możesz dodać permanent redirect (HTTP 301) z index.html na adres https://www.przyklad.pl/, tyle że na ten czas musisz zmienić nazwę pliku index.html na np. tempindex.html i wstawić informację o tym do .htaccess, gdyż inaczej będzie pętla bez końca.

To by się zgadzało bo mam a raczej miałem na każdej z podstron w menu linkowanie index.html teraz zmieniłem na www.przyklad.pl. Jednakże muszę powiedziec że kiedys się tak nie działo, nie raz wcześniej zmieniałem częściowo informacje na stronie głównej i nie było takich numerów, mam tu na myśli 2,3 lata temu. Teraz zmieniłem dane w 3 serwisach i identyczna sytuacja..dla każdego zmiana poazycji oraz brak samej domeny w wynikach wyszukiwania.. jak dla mnie dziwne. W MSN widać zmianę na głównej stronie zaktualizowaną i strony nie zmieniły swojej pozycji ani też nie są przedstawiane jako www.przyklad.pl/index.html

Apropo 303 czy mógłby mi ktoś napisać dokładniej jak to wykonać, tak żeby nie popsuć ?

Witam

Od długiego czasu bo od około roku nie zmieniałem i nie aktualizowałem moich głównych stron (index.html) w serwisach ponieważ nie było takiej potrzeby.

Kilkanaście dni temu musiałem je zaktualizować i przez pewien czas wszystko było OK w wynikach wyszukiwania.. dziś patrzę i w wynikach owszem znajdowane są moje strony jednakże na dalszych pozycjach i w postaci www.przyklad.pl/index.html a nie www.przyklad.pl , czy ktos wie dlaczego tak się dzieje ? Kiedy teraz kliknę w cache żeby google pokazał kopię , po prostu wyświetla komunikat że nic nie znaleziono, zarówno w przypadku jednej jak i drugiej strony. Jeżeli chodzi o inne moje serwisy a głównie ich strony główne index ktore nie były aktualizowane wszystko jest OK i one są w cache...i z wynikami wszystko jest bez zmian.. czy ktoś miał podobną sytuację ?

Pozdrawiam

Piotr

Mam tą samą sytuację od kilku dni. Stało się tak po blokadzie robota google na serwerze (firewall omyłkowo go przymykał). Teraz od kilku dni już go puszcza. Czy u Ciebie wszystko wróciło do normy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności