Skocz do zawartości

Jaki CMS pod strony firmowej.

Brizu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Muszę zmodyfikować stronę firmową.

Strona firmowa będzie zawierać.

- Newsy na pierwszej stronie

- Opisy produktów

- Instrukcje, broszury i inne dokumenty

- wyszukiwarkę treści zawartych w stronie

- formularz kontaktowy

- sklep internetowy

I tu pytanie.

Czy zlecać przerobienie np Joomli czy Drupala pod tą stronę. Ew czy ktoś się takich spraw podejmie?

Czy może raczej niech ktoś napisze specjalnie pod tą stronę CMSa?

Jakieś rady? Doświadczenie z dostosywaniem Joomli/Drupala pod stronę firmową?

Brizu.

Tibia Libera Serwer Społeczności Polskiej na Liberze

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Teraz to chyba każdy CMS oferuje wyżej wymienione funkcje.

Inna sprawa że napisałeś że musisz zmodyfikować stronę firmową a skoro rozglądasz sie za CMS-ami to pewnie nie będzie modyfikacja a zupełnie nowa strona.

Jakaś rada: Wybierz firmę nie najtańsza z długą listą referencji , najlepiej taką która ożywa kilku rodzai CMS-ów a nie jedzie na jednym skrypcie.

Autorskie CMS sobie odpuść bo potem będzie problem z serwisem jak bedzie kiepsko napisany (a jak nie kupisz to nie sprawdzisz).

Jakąś metoda wyszukiwania jest też znalezienie jakiejś fajnej strony i odszukanie autora i zrobienie czegoś podobnego :lol:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zmodyfikować znaczy aktualną treść włożyć w nową formę + coś tam dodać.

Czyli tak jak napisałeś zrobić coś nowego.

Co do autorskich CMSów to mam już z nimi złe doświadczenia ale...

Joomla to taka kobyła że aż się jej boję. Mam z nią małe doświadczenie i coś tam zawsze się nie otworzy coś się zawiesi dostanę komunikat "Strona sieci Web wygasła" czy coś takiego. Po prostu się boję mnogości wszytkiego rodzaju śmiecia na stronie.

To może zapytam się czy da radę okroić tak joomle ( czy też oczywiście inny CMS ) żeby wywalić z niej wszystkie niepotrzebne rzeczy i dostosować ją pod profesjonalną stronę firmową? Jakie są wasze doświadczenia. Czy jednak pod stronę firmową robi się cos autorskiego?

Brizu.

Można okroić joomle do tego stopnia aby wyglądała jak chcesz ale pytanie czy chcesz używać joomla. Jeśli chodzi o typo3 to możesz zrobić na nim wizytówkę lub serwis społecznościowy jedyny problem to, że sklep w typo3 to więcej niż 1k często to dużo więcej niż 10k :> . Napisz co chcesz mieć w sklepie bo z tego co wyczytałem to jeden z modułów jakie chcesz mieć i jest to najtrudniejsze z tego wszystkiego co podałeś.

- Newsy na pierwszej stronie

- Opisy produktów

- Instrukcje, broszury i inne dokumenty

- wyszukiwarkę treści zawartych w stronie

- formularz kontaktowy

To wszystko w typo3 możesz mieć za mniej niż 1k jeśli sam dodasz materiały na stronę (cms ma tak prostą obsługę, że panie z podstawowym szkoleniem obsługi komputera potrafią uzupełniać takie treści).

Pozdrawiam

- - - -
StudioTypo3.com - tworzenie stron w oparciu o TYPO3, aplikacji mobilnych i programów desktopowych. Po ciężkiej pracy zapraszam do odwiedzenia gabinetu kosmetycznego znajdującego się w Rzeszowie na ul. Lwowskiej 6. Więcej informacji o ofercie gabinetu znajdziesz na stronie kamidabrowska.pl, polecam makijaż lub zabiegi na twarz - można się zrelaksować i trochę odmłodzić lub wymalować. Dla facetów też jest kilka zabiegów (depilacja) polecam baaardzo boli ;) ale czego się nie robi dla swojej kobiety.

OK zrozumiałem czyli jakiś gotowy CMS okrojony na miarę moich potrzeb.

Jak kogoś interesuje to w dziale Ogłoszenia i Zlecenia jest mój post dotyczący zrobienia tej strony z przykładową stroną w Drupalu co to ma byc.

link:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=60625

Brizu.

Ja za to uważam że lepsze są autorskie/komercyjne rozwiązania. Często zlecając implementację wordpress, joomla czy innego wolnego CMSa zlecasz tylko implementację. W cenie zwykle nie ma supportu, obsługi, nowych wersji.

Wyjdzie nowa wersja wordpress'a musisz wtedy się skontaktować z firmą która Ci go stawiała i modyfikowała. Dlaczego wychodzi nowa wersja wordpressa? Bo znaleziono błędy bezpieczeństwa - dopóki firma której zleciłeś nie zaktualizuje Twojej strony jesteś w potencjalnym niebezpiczeństwie. "Moja strona jest za mała by ktoś się włamał" - takie myślenie w tym wypadku jest błędne, wiele osób ma frajdę w automatycznych hackowaniu stron - listę takich można znaleźć w wyszukiwarkach internetowych, wtedy Twoja strona zostanie automatycznie zhackowana.

Jak to wygląda z autorskim oprogramowaniem? Żeby ktoś się włamał musiałby wziąć na cel Twoją stronę. Autorskie oprogramowanie jak każde ma jakieś błędy, jednak w tym wypadku potrzeba już normalnego hackera/programisty by się włamał a nie scriptkiddles który wykorzysta exploit znaleziony w Google.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Ja bym postawił firmową stronę na Joomla!

Ale ja lubię, od dawna korzystam i wydaje mi się - rozumiem ten CMS. Nie jako programista, a jako zwykły User. Gdy się na spokojnie przysiądzie, przejrzy poradniki na oficjalnej Polskiej stronie - nie ma mowy, by sobie nie poradzić. A taki problem miałem np z Typo3.

Jeśli Joomla! to "duży system", to Typo3 wypada nazywać chyba gigantem - nie spotkałem bardziej zamotanego systmeu CMS dla początkującego. Być może, gdy ktoś postawi stronę i da Ci uprawnienia tylko do edycji tekstów na stronie - może i jest to system przyjazny. Być może. Jednak takiego wsparcia w naszym ojczystym języku jak Joomla! nie ma żaden CMS. A to też jest istotne.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Może i ktoś Ci napisze CMS od podstaw, ale w specyfikacji masz też sklep internetowy, a to znacznie rozszerza zakres zlecenia. IMHO wszystko zależy od budżetu na te przedsięwzięcie. Jak masz mały to lepiej szukać gotowego rozwiązania i delikatnie przerobić jak chodzi o wygląd. Z doświadczenia wiem, że nawet dla dobrego kodera przerabianie istniejącego oprogramowania jest strasznie uciążliwe, bo wszystkiego musi w kodzie szukać, co za tym idzie jest to czasochłonne i męczące.

Całkowicie też odradzam zlecenie napisania całości "pokemo_koderowi" za powiedzmy *.00 zł, bo będzie to produkt raczej niskiej jakości. No chyba, że trafisz na pasjonata kodowania który zna się na tym i dla niego te *.00 zł stanowi zawrotną kwotę...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

MMP autorski cms == wieczne przypisanie do jednej firmy, co zrobisz gdy po 5 miesiącach współpracy z firmą okaże się, że support jest beznadziejny. Wolne oprogramowanie to dobre rozwiązanie jeśli chodzi o firmy z małym budżetem. Jeśli piszesz o bezpieczeństwie to masz racje joomla, wp i podobne mają problemy z bezpieczeństwem bo jest ich masa ale cms jak ez publish, typo3 czy drupal są rzadko używane co daje większe ramy bezpieczeństwa.

Bielack typo3 można zrobić tak, że osoba z podstawową umiejętnością komputera poradzi sobie z wypełnianiem danych ale wiadomo cena za takie wdrożenie jest dużo większa niż powszechnie znane i używane wdrożenie joomla.

IMO firma, która ma mały budżet powinna rozejrzeć się za wdrożeniem joomla/wp i po uzbieraniu większej kwoty można zacząć rozglądanie się za prestiżowymi cms'ami dającymi dużo większe możliwości.

- - - -
StudioTypo3.com - tworzenie stron w oparciu o TYPO3, aplikacji mobilnych i programów desktopowych. Po ciężkiej pracy zapraszam do odwiedzenia gabinetu kosmetycznego znajdującego się w Rzeszowie na ul. Lwowskiej 6. Więcej informacji o ofercie gabinetu znajdziesz na stronie kamidabrowska.pl, polecam makijaż lub zabiegi na twarz - można się zrelaksować i trochę odmłodzić lub wymalować. Dla facetów też jest kilka zabiegów (depilacja) polecam baaardzo boli ;) ale czego się nie robi dla swojej kobiety.

@DreamStudio - jesteś pewny że CMS-y takie jak eZ czy typo3 są mało używane ? Patrze na stronę typo3.org a tam jest napisane ze 3 miliony pobrań :) Pobrania ez tez idą w miliony , ludzie chyba nie pobierają tylko po to aby sobie popatrzec w kod , nawet jak 1% uruchomi strone to troche tego bedzie.

@DreamStudio zauważ jeszcze że Brizu potrzebuje sklepu internetowego, w takim wypadku warto związać się z jedną firmą - oczywiście wcześniej wybrać najlepszą. Firma stawia sklep, kreuje wygląd, zapewnia reklamę, choćby pozycjonowanie a właściciel zajmuje się po prostu sprzedażą.

Kwestia wyboru firmy.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności