Skocz do zawartości

Co najbardziej moze powodować obciązenie serwerów?

Hitynaczasie.net

Rekomendowane odpowiedzi

Co jakiś czas dostaje ostrzezenia od dostawcy hostingu ze moje konto zbliza sie do krytycznej normy % jesli chodzi o zuzycie procesora i ram na serwerze..

Co moze najbardziej zamulać sprzęt?

moje zdanie że to możę być:

SWL, wysyłanie masowych meili. skrypty rotacyjne... może coś jeszcze? a moze coś co wymienilem nikle uzywa procesow cpu?

Musze coś z tym zrobić odciażyć odchudzic strone

pio.gif

Ja bym powiedział, że najczęściej przyczyną są boty z różnych odległych krajów w połączeniu ze słabym (ogólnie) skryptem. Bo jeśli połączy się wywoływanie kilku skryptów na sekundę, który robi po kilka zapytań SELECT *... czy też łączy się z bazą na innym serwerze, to powstaje mieszanka wybuchowa. Ale faktycznie, każdy przypadek można powiedzieć że jest inny, trzeba by analizować na bieżąco.

Zawsze jednak zastanawia mnie, dlaczego w 99% przypadków, boty atakują pozycjonerów ;) Poważnie, zwykli klienci, którzy także często mają po kilka tysięcy podstron takich problemów nie mają...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Zawsze jednak zastanawia mnie, dlaczego w 99% przypadków, boty atakują pozycjonerów :) Poważnie, zwykli klienci, którzy także często mają po kilka tysięcy podstron takich problemów nie mają...

Bo zwykli ludzie nie linkują swoich stron (które skądinąd nie są zapleczem) gdzie popadnie ;).

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Miałem ostatnio na stronie przypadek iż ktoś sobie jakiegoś teleport'a zapuścił lub coś podobnego. Wywołał chyba wszystkie podstrony (z ponad 10.000) w połączeniu z innymi stronami na tym serwerze przekroczyłem dopuszczalne obciążenie o 100% i dostałem ostrzeżenie... Efekt tego taki, że teraz banuję w .htaccess adresy IP należące do jakiś botów czy automatów jak zwał tak zwał (pomijając oczywiście boty z Google itp.) Skąd wiem, że to bot? Jeżeli przykładowo ten sam klient wywołuje 300 podstron w czasie krótszym niż 300 sekund to zdecydowanie nie jest to człowiek. Zobaczymy czy sytuacja się powtórzy na jakiejś stronie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności