Skocz do zawartości

Zakup domeny której mija termin?

stu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie co mam zrobić jeśli domena która sobie upatrzyłem jest przez kogoś wykupiona ale nieużywana.

A jej termin chyba wygasa ponieważ w informacje "whois" są następujące dane:

DOMAIN: domena.pl

registrant's handle: *****jakaś kombinacja cyfr i liter******** (CORPORATE)

nameservers: nazwa rejestratora

ns2.az.pl. [jakies ip]

created: 2007.11.08 16:47:27

last modified: 2007.11.08 16:56:16

no option

TECHNICAL CONTACT:

itd...

Niewiem bo przy innych domenach jest jeszcze data wygaśnięcia czego przy pierwszej niema:

Status: ok

Updated Date: 05-oct-2008

Creation Date: 06-aug-2008

Expiration Date: jakaś data

1/ Mam pytanie czy jeśli data utworzenia domeny jest taka: "created: 2007.11.08 16:47:27" to znaczy, że równo po roku będzie ona zwalniana?

2/ Jeśli mamy już 08.11.08 czuli ostatni dzień abonamentu starego właściciela, jak mogę przejąć tą domenę?

Bardzo mi zależy na tej domenie a wiedzy i czasu niewiele proszę o pomoc.

PS. słyszałem kiedyś o jakieś "opcji na domenę"? co daje możliwość pierwokupu?

i gdzie warto te wszystkie czynności wykonać (jaki rejestrator najlepszy)?

Mam pytanie co mam zrobić jeśli domena która sobie upatrzyłem jest przez kogoś wykupiona ale nieużywana.

A jej termin chyba wygasa ponieważ w informacje "whois" są następujące dane:

Z tego co pamietam to domena wygasa po 14 dniach, czyli 2007.11.08 + 14 dni

l

Niewiem bo przy innych domenach jest jeszcze data wygaśnięcia czego przy pierwszej niema:
Dla domen polskich takich informacji nie ma, tylko dla zagraniczych pojawia sie takie info.
2/ Jeśli mamy już 08.11.08 czuli ostatni dzień abonamentu starego właściciela, jak mogę przejąć tą domenę?
nie, musisz poczekac jeszcze 14 dni. Jesli to jest jednak wartosciowa domena to najprawdopodobniej zostanie przejeta przez jakis serwis przechwytujacy..np. dropped.pl
PS. słyszałem kiedyś o jakieś "opcji na domenę"? co daje możliwość pierwokupu?

i gdzie warto te wszystkie czynności wykonać (jaki rejestrator najlepszy)?

Opcja na domene to jest najpewniejszy sposob na przejecie..gdy ktos tej domeny nie oplaci na czas to masz prawo pierwokupu :) innymi slowy przez pewien okres (zdaje sie kolejne 14 dni?) bedziesz jedyna osoba ktora ma mozliwosc rejetracji tej domeny, wiec nikt jej nie przejmie itd :) opcje mozesz wykonac np. w dropped.pl (tak mi sie wydaje)
pozycjonuj.png

przy domenie masz póki co : "no option"

zatem jeszcze nikt nie założył opcji. To praktycznie jedyna pewna możliwość zakupu domeny, która nie zostanie opłacona. Koszt to chyba 30 złociszy za opcję na trzy lata.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Przyłączam się do pytania, chcę wykupić domenę która kończy się w grudniu. Jest to domena .com, z tego co wiem to nie da się wykupić opcji na domeny com. Domena ta wygląda na opuszczoną, ponieważ jest na niej jedynie napis "Coming soon", tutaj rodzi się kilka pytań.

1. co mam zrobić aby bezproblemowo przejąć tą domenę?.

2. Ile czasu od momentu wygaśnięcia domeny muszę czekać aż będzie dostępna, czy może będę mógł ją kupić w momencie jej wygaśnięcia?.

3. Z tego co wiem to pewna grupa osób używa specjalnego softu do automatycznego przechwycenia kończących się domen, czy to oznacza że najprawdopodobniej taka osoba przechwyci tą domenę przedemną?.

Z góry dzięki za pomoc, osobom zaznajomionym w tym temacie.

Nowy Blog ;-) - Pozycjonowanie i zarabianie w internecie.

co do domen .com to tylko pool.com i snapnames.com ewentualnie godaddy :P Oni przejmuja wiekszosc dobrych domen :)

Domena .com z tego co pamietam to zwalnia sie okolo miesiaca, albo nawet poltora :) Jest jakos duzo roznych dziwnych etapow zwalniania :) Tak mi sie cos zdaje, ale moze zalezy to tez od rejestratora :)

pozycjonuj.png

nie, musisz poczekac jeszcze 14 dni. Jesli to jest jednak wartosciowa domena to najprawdopodobniej zostanie przejeta przez jakis serwis przechwytujacy..np. dropped.pl

Warto dodać, że by móc licytować w dropped.pl czy zlapane.pl musisz wcześniej zgłosić chęć zakupu spadającej domeny. Listę spadających domen pl znajdziesz np. tutaj: mapadomen.pl. Jeśli zależy Ci na domenie wykup opcję, 30 zł i masz pewność, że trafi do Ciebie - jeśli nie zostanie opłacona.

• 1 miesiąc temu...

Zastanawia mnie jedna rzecz. Zaznaczylem monitorowanie pewnej domeny w dropped.pl. Myslalem, ze to juz wszystko i wystarczy czekac - a nuż się uda. Po czasie jednak pomyslalem, ze pewniejsza bedzie opcja na domene, np. w az.pl. No i okazuje się, ze opcji nie da rady zrobić. Stad tez pytanie - czy opcja zostala zalozona przez dropped.pl w momencie wlaczenia monitorowania, czy może też jestem juz na straconej pozycji i ktoś mnie ubiegł?

Właśnie szukałem takiego tematu. Też mnie interesuje pewna domena której ważność wygasa na początku stycznia. Mam pytanie: czy warto zaplacic w dropped.pl te 30zl i miec pewność że ja "przechwycę" czy może poczekać do tego lutego + te 14dni "przejściowych". I jeszcze jedno gdybym zdecydował się na dropped.pl to ile mnie wyniesie cały zakup tej domeny? 30 + 10zl? i przez kogo ja tądomene kupuje nazwa.pl, home.pl ? bo już nie wiem. dziekuje za odpowiedzi

Najlepiej załóż opcję na domene u ktoregos z powaznych rejestratorow (moze to byc rowniez dropped) i nie patrz sie na innych. 30zł i 3 lata monitoringu to jak dla mnie zaden wydatek, tym bardziej, ze domena jest niepewna. ;) Co do tego czy oplaca sie czekac powiem ci za pare dni. Swoja droga obys sie nie zdziwil, ze ktos zalozy opcje na domene dzien przed wygasnieciem ;)

Mam pytanie: czy warto zaplacic w dropped.pl te 30zl i miec pewność że ja "przechwycę" czy może poczekać do tego lutego + te 14dni "przejściowych".

Jeśli CHCESZ mieć tę domenę, to tylko założenie opcji, a jeśli nie zależy Ci na niej, to czekaj.......

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności