Skocz do zawartości

Jak legalnie sprzedawać miejsce reklamowe na stronie ?

Pomyslowy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam: da się jakoś legalnie sprzedawać miejsce reklamowe na stronie www (bannery, może artykuły sponsorowane) bez rejestrowania działalności? Są może jakieś firmy pośredniczące?

Teoretycznie chyba można po prostu wystawić aukcję na allegro, wtedy już jakiś zalążek legalności mamy.. ale mimo wszystko może da się jakoś inaczej?

Zaznaczam że nie chodzi o jakąś hurtową ilość... np jeden banner na okres roku.

Mam nadzieję, że dobrze wybrałem dział.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Pozdrawiam :)

Jak pogrzebierz trochę w książkach o tematyce prawnej to będziesz wiedział że sprzedawanie w większości przypadków jest legalne....

Natomiast nielegalny jest dochód z tego tytułu jeśli się z niego nie rozliczyłeś...

A problem mam taki że chyba mi się trafił ktoś niekompetentny

Jesli chodzi o powierzchnie reklamową to jest to raczej wynajem powierzchni reklamowej a nie sprzedaż.

A wynajmować można bez działalności gospodarczej... mieszkanie, powierzchnie raklamową, itd....

Oczywiście nalezy się potem rozliczyć z dochodu z tego tytułu.

@siewicz

Nie słuchaj go i jak tylko nie będziesz miał z tego jakihś wielkich kokosów to DG sobie daruj, bo może to być nieopłacalne.

Raz w roku się rozliczasz...

Ale od tego miesiąca w którym przekroczyłeś kwotę wolną od podatku płacisz do 20 każdego miesiąca zaliczke 19%*(przychód z tego miesiąca).... I potem na koniec pita rocznego wypełniasz i uwzględniasz w nim zaliczki.

Pewnie będziesz miał problem z wypełnieniem pita więc ja Ci radzę z pierwszym pitem iść do biura rachunkowego.

@top10google

W US znają się tak samo dobrze jak i Ty w tych sprawach...

Najprościej.

Przejdź się do biura rachunkowego, gdzie jest licencjonowany doradca podatkowy, przedstaw sytuację i dowiesz się jak należy zrobić.

W takich sprawach nie opieraj się na wiedzy z forum.

Wiele porad to czyste bzdury. A to akurat temat poważny, niezbyt skomplikowany, ale związany z gotówką i podatkami.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności