Skocz do zawartości

Włamanie do wordpressa!

Grzegorz Getka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ktoś mi się włamał do wordpressa i do stopki dołożył jakieś swoje linki. Do tej pory myślałem, że wordpress jest bezpieczny, ale jednak nie...

Schemat działania był prawdopodobnie następujący:

1. odpalenie https://example.com/wp-admin

2. nazwa mojego użytkownika to "admin", więc raczej nie trudno się domyśleć

3. zmiana pliku footer.php

ale jak to możliwe, że ktoś mi złamał hasło ?!

Pzdr

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

Hasło składało się z jednej cyfry i 6 liter, faktycznie może zbyt proste.

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Tzn. u siebie na koncie mam jedną stronę, natomiast inni klienci mają trochę inne IP, na przykład ja mam:

192.168.0.56

to oni będą mieli:

192.168.0.58

192.168.0.72 itd.

więc wtedy nie wyedytują moich plików.

a uprawnienia footer.php miałeś dobre ? wielu ludzi potrafi edytować różne pliki bagatelizując to i zostawia np. 777 dla nich. Sprawdź to bo może coś kiedyś edytowłeś tam i zostawiłeś internautom prawa do zapisu w tym pliku.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

644, dalej nie wiem i ciekawi mnie to jak ktoś to zrobił... i jak na przyszłość się przed tym zabezpieczyć.

linki zagraniczne?

może masz darmowy theme, który w stopce wywołuje php-em jakiś plik z zewnętrznymi linkami - w niektórych skinach tak jest, że linki w stopce są includowane

i przykładowo przez jakiś czas tych linków nie było, a dopiero po jakimś okresie autor szablonu postanowił dorzucić link

;]

Nie, skórka jest od Kuby Zwolińskiego, a konkretnie daily news, nic nie jest includowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności