Skocz do zawartości

<b><u><i> ? a nie <em> i <strong> ?

vitar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , przeglądając temat https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=51, zauważyłem, że jest w nim pewien .. błąd ?

<b><u><i>

<b> - tłusty druk

<u> - podkreślony

<i> - kursywa

Te tagi służą do dadania wartości danym słowom. Powinny być używane na naszych słowach kluczowych.

Z tego co wiem .. jest to nieprawdą. Istnieją znaczniki formatujące i semantyczne. Pierwsze mają za zadanie tylko zmienić wygląd tekstu i tak jest z <b><u><i>, natomiast drugie, znaczniki semantyczne, podkreślają znaczenie tekstu, przydatne dla wyszukiwarek - i do tego celu powinno używać się znaczników <em></em> (emfaza - tekst podkreślony) oraz <strong></strong (mocna emfaza - tekst pogrubiony), z czego różne przeglądarki mogą mu nadawać odmienne formatowanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby mu nadać własne poprzez css.

Powinniście to poprawić ;]

Z tego co mi wiadomo to <strong> ma większą wartość od <b> podobnie z <i> - <em>.

bo tak jest, pisze o tym na setkach stronach i przede wszystkim w dokumentacji na w3c.org :D

Więc nie wiem skąd się wzięło to twierdzenie, aby używać znaczników <b> czy <i> do oznaczania ważnych słów kluczowych, skoro one tylko nadawają formatowanie dla użytkownika ;)

Ale google nigdy się nie stosowało do przyjetych standardów. Więc nie wiadomo do końca czy traktuje te tagi jednakowo czy różnie? Ale na pewno <b> bierze również pod uwagę.

A nawet nie zdziwił bym się gdyby było wręcz odwrotnie bo sami czesto próbują coś wprowadzać i wymagają aby inni to stosowali.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności