Skocz do zawartości

Wzory/szablony do uzyskiwania wysokiego CTR

Pomyslowy

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że należy to do sekretów wyjadaczy AdSense ale może są jakieś sprawdzone wzory/szablony na uzyskiwanie wysokiego CTR? Wiem, że coś na temat szablonów do uzyskiwania wysokiego CTR "obiło mi się o oczy" na forum :) ale teraz jak szukam nie potrafię znaleźć.

Mam kilka pomysłów na stronki małe stronki tematyczne które robione miałyby być typowo pod kątem zarabiania na AdSense i fajnie byłoby się powzorować na czymś już sprawdzonym ;).

Pozdrawiam :)

Coś takiego widziałem tylko dla Wordpressa.

typowo pod kątem zarabiania na AdSense
MFA, no to ładnie nam się kolega przedstawił.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Lis dzięki, mniej więcej o coś takiego mi chodziło ;) i przy okazji pozwolę sobie zapytać w tym poście: jak uważasz.. tzn co według Ciebie się bardziej sprawdza: reklamy dopasowane i "wtopione: w resztę strony kolorystyką, czy raczej się troszeczkę wyróżniające?

Mar, dzięki za te skórki do Wordpressa :) niektóre bardzo "chamsko" wypchane reklamami :)

Widzę, że troszkę źle się wyraziłem i mogłem zostać troszeczkę źle odebrany przez niektórych. Stronki będą miały wartościowy, autorski content i będą zadbane i solidnie prowadzone - bo będą dotyczyły moich zainteresowań i kilku osób z mojego otoczenia które namówiłem do tworzenia contentu. Po prostu chodzi o to, żeby wykorzystać maksymalnie ich potencjał pod kątem AdSense - bo co złego jest w zarabianiu na takich stronach? :)

Pozdrawiam :)

co według Ciebie się bardziej sprawdza: reklamy dopasowane i "wtopione: w resztę strony kolorystyką, czy raczej się troszeczkę wyróżniające?

Jako reguła -- reklamy wyglądające tak samo, jak naturalne linki w serwisie -- kolor, rozmiar, podkreślenie, ew. wytłuszczenie.

Pojawiają się wyjątki, gdy jest dokładnie odwrotnie, tzn. dopiero wyróżniające się linki są klikane.

Zawsze więc w przypadku optymalizacji kolorystyki reklam AdSense proponuję ustawienie jednolitej kolorystyki reklam i linków w witrynie a potem ewentualnie prowadzenie testu równoległego jednostek o innych kolorach.

czy dozwolone jest wstawianie jednostek z linkami ..... czyli reklamy google wyglądają zupełnie identyczne jak reszta pozycji w menu?

Takie rozwiązanie działa przez wiele lat na wielu stronach, nie powinieneś więc mieć problemów.

W tym przypadku google może być dużo bardziej wyrozumiałe niż w przypadku jednostek reklam, bo klik w takie nibymenu jeszcze nic nie kosztuje. Wartość mają dopiero dalsze kliki, jeśli nastąpią.

może Ameryki nie odkryłem ale zauważyłem coś ciekawego jak wczoraj zmieniałem wygląd serwisu. Stara strona miała szerokość ok 800px oraz 3 jednostki reklam. Nowa strona jest moim zdaniem ładniejsza :) oraz szersza - ma ok. 1050px oraz pozostawiłem na niej jedną najbardziej dochodową jednostkę reklamową. Czyli układ strony pozostał właściwie taki sam, a zmieniła się kolorystyka oraz szerokość strony.

Jaki był efekt tych zmian jeśli chodzi o zarobki? Przy praktycznie takiej samej odwiedzalności najlepsza jednostka reklam na starej stronie miała CTR na poziomie 9,5% a na nowej ma CTR 3%. :shout:

Wg. mnie, najlepsze CTR/zarobki uzyskuje się na 'wąskich' templatkach (np. 780px) niż na stronach dopasowujących się do rozmiaru ekranu monitora. - pewnie dlatego że łatwiej jest je zauważyć.

Wczoraj? Co Ty się z księżyca urwałeś? Aby wyciągnąć jakieś wnioski należy przeprowadzić test minimum miesiąc, a Ty piszesz o wczorajszych zmianach? A słyszałeś o czymś takim jak przyzwyczajenie? Zaraz po zmianie, stali użytkownicy zauważają reklamy których wcześniej nie widzieli i wzrasta CTR, i to co piszesz, może się okazać, że pojutrze CTR może być niższy niż na początku.

Jak pisałem wyżej, jak chcesz coś osiągnąć, zacznij testować dłuższymi okresami.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

No nie zawsze tak musi być, bo to zależy od serwisu, i inaczej będzie dla serwisu, który utrzymuje się tylko ze stałych userów, a inaczej na serwisie który "żyje" tylko z nowych userów.

Ale oczywiście testy warto przeprowadzać dłużej tylko czy warto tracić kasę ?
Ale czy nie lepiej czasem trochę stracić, by później zyskać na dłuższym okresie?

Mar.

Wczoraj? Co Ty się z księżyca urwałeś? Aby wyciągnąć jakieś wnioski należy przeprowadzić test minimum miesiąc, a Ty piszesz o wczorajszych zmianach? A słyszałeś o czymś takim jak przyzwyczajenie? Zaraz po zmianie, stali użytkownicy zauważają reklamy których wcześniej nie widzieli i wzrasta CTR, i to co piszesz, może się okazać, że pojutrze CTR może być niższy niż na początku.

Jak pisałem wyżej, jak chcesz coś osiągnąć, zacznij testować dłuższymi okresami.

Mar.

Mar, chyba za szybko przeczytałeś mój post. Po drugie to nie jest test tylko moje spostrzeżenie. Po trzecie, ponad 90% odwiedzających mój serwis to nowi użytkownicy. Po czwarte, jedyna jednostka reklam o której mówię pozostała w tym samym miejscu w tych samych kolorach itp. Po piąte, serwis jest anglojęzyczny i zalicza kilkuset odwiedzających dziennie (tak na marginesie).

Nie namawiam aby wszyscy zmieniali swoje strony z 100% na 780px ale w moim przypadku jak na razie szersze strony nie sprawdzają się. Teraz czekam na odpowiedź w stylu: "u mnie jest podobnie", "na szerszych ctr ma większe" lub "zależy od templatki, tematyki itp" a nie sprowadzanie mnie do poziomu kretyna. :shout:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności