Skocz do zawartości

Duplicate Content - Jak zyskać zaufanie Google

Lexy

Rekomendowane odpowiedzi

skoro tak nalezy wyciagnac wnioski i wdrozyc

Oni stosują swój szablon met, my swój - tam gdzie się da robimy je ręcznie dopasowując indywidualnie.

Mapa strony moze a czasem powina byc wybiorcza lub podzielona na dzialy. Nikt nie wymaga by 100k stronicowy serwis mial tyle linkow.

Do mapy mogłabym wrzucić właśnie działy, a ich DC akurat nie dotyczy.

Oprócz testów na omawianej domenie przeprowadzę jeszcze kilka innych i wtedy już podam adresy.

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Też miałem podobny problem pozycjonując stronę firmy turystycznej - oni dawali opisy i całą ofertę wycieczek swoim agentom którzy sprzedawali ich wycieczki na swoich serwisach internetowych. Ze względu na fakt, że w większości były to serwisy bardzo duże, dobrze podlinkowane, miały duży site, pozycjonowana przeze mnie witryna była daleko w tyle... wg. mnie właśnie przez DC.

Poradziłem sobie z tym tak: ich witryna była oparta na CMS-ie, a zatem, aby zwiększyć procent unikalnego tekstu na stronie mojego klienta, na samym końcu każdej oferty CMS automatycznie dodawał losowe porady dla podróżnych itd. Dzięki temu % unikalnych treści zwiększał się i witryna momentalnie podskoczyła w wynikach.

Nawet jak pozycjonowana przez Ciebie witryna jest o kiszeniu ogórków, to pod każdym tekstem możesz dołożyć przepis na dania z kiszonych ogórków, jak hodować najlepsze ogórki itd :D Komentarze (niby użytkowników) też mogą bardzo pomóc :)

tourpages_baner.png

aby zwiększyć procent unikalnego tekstu na stronie mojego klienta, na samym końcu każdej oferty CMS automatycznie dodawał losowe porady dla podróżnych itd.

Właśnie to mamy zamiar zrobić w pierwszej kolejności - zróżnicować bardziej tekst, ale nie parterów tylko ten wyświetlany u nas. Do tego dojdzie w międzyczasie kilka różnych testów związanych zarówno z contentem, jak i z linkowaniem.

Mamy tutaj do czynienia z sytuacją podobną do tej, kiedy serwis ogłoszeniowy podejmuje współpracę z innym i udostępnia część ogłoszeń.

Nawet jak pozycjonowana przez Ciebie witryna jest o kiszeniu ogórków

No niestety nie jest to łatwa tematyka ;-)

@Lexy

"Do mapy mogłabym wrzucić właśnie działy, a ich DC akurat nie dotyczy."

Mozesz rozwinac ogon przez sitemap z tych dzialow + to co mowi Scandall.

Jesli serwis generuje sie automatycznie i masz na to wplyw -> mapa strony jako link nr1, w HTML (nie mowie o sitemap.xml) zmodyfikowana o krotkie opisy [otaczajace] wybrane przez ciebie frazy na jakich stracilas pozycje, a ktore sa linkami wlasnie do reszty tresci.

Odmiana w anchorze nie musi w 100% odpowiadac odmianie porzadanych slow kluczowych.

To wszystko wlasnie po to by unikac utoniecia w szerokim DC, zwlaszcza jesli to nie jest tzw. authority site.

Nie będe tworzył nowego wątku dlatego zapytam tutaj.

Jeżeli przykładowo ktoś kopiuje treść z mojej strony ,ale podaje moja stronę jako źródło to w przypadku zgłoszenia google jak zareaguje? Strona która kopiuje moją treść to jest typowy spam robiony pod SWL tak na oki z 50-60 linków wychodzących ( w stopce) . Ja zasadniczo nic przeciwko temu bym nie miał ,ale zuważyłem właśnie taką zależność ,żę jeżeli na tym spamie zostaje zaindeksowana podstrona z moja trescią ,to z indeksu znika moja podstron .W ostatecznym rozrachunku to wygląda tak jakbym ja od nich kopiował. Moja strona ma raptem pare miesięcy ,a ten spam to jakaś stara produkcja

Moja ulubiona gra online ŁÓDŹ PODWODNA

Jeśli chodzi o moją stronę to jest ona bardzo mocno linkowana, ale próba przebicia pod tym względem konkurencji to rzucanie się z motyką na Słońce.

Jeżeli przykładowo ktoś kopiuje treść z mojej strony ,ale podaje moja stronę jako źródło to w przypadku zgłoszenia google jak zareaguje?

Zareaguje tak samo jakby nie było źródła. Po 1. takie działanie jest niezgodne z prawem i możesz domagać się wynagrodzenia za nie. Po 2. Google nie interesuje na jakich zasadach ktoś kopiuje cudze treści, bo chce mieć unikalne strony w swoim indeksie.

W przypadku jaki omawiasz, proponowałabym zgłosić stronę przez formularz i dodatkowo skontaktować się z adminem serwera, na której się znajduje.

A ja widzę tylko jeden sposób i zawsze się sprawdził - porządna optymalizacja. A nie pchanie linków na siłę.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

mmr88, strona już chyba lepiej nie może być zoptymalizowana i pod tym względem konkurencja jest dużo słabsza ;-) Dbamy o każdy szczegół, na bieżąco wykluczane są najdrobniejsze błędy jakie na niej znajdujemy i tu bardzo pomocne były narzędzia Google (tak mocno przez niektórych krytykowane ;>) wyłapujące niektóre błędy i czułe oko programistów, z którymi będę musiała wywalczyć kilka zmian (np. wspomniane w Waszych radach rotacyjne wyświetlanie linków w konkretnych działach lub na stronie głównej) ;>

Na pewno optymalizacja ma znaczenie w wielu przypadkach, ale nie w tym. Problem związany z optymalizacją jest taki, że zbyt duże fragmenty udostępniliśmy zbyt mocnej (pod względem wieku i podlinkowania) stronie.

Jeżeli chodzi o działania on site to w takim przypadku zmienił bym title/meta na uniq dodając na przykład nazwę domeny na początku bądź na końcu tagu w zależności od możliwości. Drugą rzeczą jest zmiana treści tak aby słowa kluczowe nie znajdowały się w DC. Jeżeli przepisanie tekstów na nowo nie wchodzi w grę zawsze można zmodyfikować nieco skrypt. Jeżeli chodzi o temat optymalizacji słów kluczowych na stronie/podstronie to zacznij od potraktowania słów zawartych w DC jako słów nic nie znaczących dla google.

Ja zwykle się w takich wypadkach ograniczam do "odpowiedniego" podlinkowania, a to co powyżej napisałem wywodzi się bardziej z praktyki niż z testów :) Więc bardziej konkretnie nic nie napisze bo dokładne przetestowanie wszystkich niuansów zagadnienia zabrało by mi za dużo czasu a znane mi sposoby na radzenie sobie z DC są 100 % skuteczne.

nihil fit sine causa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności