Skocz do zawartości

adres sklepu

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę wybrać nazwę dla sklepu i jest dylemat.

Im więcej czytam poradników, tym mniej wiem :)

www.magicznaplaneta.pl

To nie jest moja domena, ale jestem ciekawy jak ją oceniacie ?

Czy nazwa jest poprawna ? a może taka domena jest za długa ?

Łatwą ją natomiast zapamiętać.

Może to jest dziwne ale prędzej ktoś zapamięta skrin.pl niż magicznaplaneta.pl

Nazwy własne jakoś szybciej zapamiętujemy niż normalne wyrazy. Miałeś problem z zapamiętaniem onet'u albo yahoo?

Nie, bo na dłuższą metę te słowa nic nie znaczą i są dużo ciekawsze.

Zresztą weź sobie za przykład znane polskie sklepy albo porównywarki cenowe: "Ceneo" "Skapiec" "Nokaut" "Sirius" "Proline" "Allegro".

Domena nie zawsze musi jasno określać tematykę strony. Czasem lepiej jak wzbudza ciekawość.

Oczywiście to moje zdanie :soczek:

Pyszny Precel | Katalog stron

Ranking polskich firm hostingowych - dodaj hosting, zaopiniuj lub oceń

• 2 tygodnie później...

to co piszecie to prawda, ale polowiczna. Bo jaka jest szansa, ze zapamietacie serwis, ktory odwiedziliscie raz czy dwa - jak sie obil o uszy 100 razy, to nowa nazwa jest jak najbardziej na miejscu, bo pozycjonujesz pewna marke.... ale jesli zaczynasz i masz byc tylko resselerem, to lepiej nazwe uzytkowa, niz marke

Jeśli tworzysz markę i zależy Ci na zapamiętaniu nazwy marki oraz jej rozpoznawalności - wtedy tworzysz nazwy jak Allegro, Ceneo, Proline, itp.

Jeśli zaś bardziej zależy Ci na samym adresie to dłuższa (polsko-brzmiąca!) nazwa nie jest błędem. Istnieją przecież serwisy takie jak np. pracawsprzedazy.pl

Oczywiście im krótsza nazwa, tym teoretycznie lepsza, ale nigdy nie baw się w liczenie literek. Musisz po prostu zdecydować, którą koncepcje wybrać.

Jeśli chodzi o sklep w obecnej postaci, to jest to zbyt mocne zerżnięcie z Saturna.

No i jeszcze jedno: jeśli decydujesz sie na dłuższą nazwę, to jednak postaraj się, aby ona miała związek z tematyką sklepu. Nazwy długie i nie kojarzące się z profilem witryny to według mnie najgorsze z możliwych wyjść.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności