Skocz do zawartości

Maskowanie danych w WHOIS

NeedHelp

Rekomendowane odpowiedzi

Ustawa o ochronie danych osobowych zabrania udostępniania takich danych, jeśli sobie nie życzysz. Oczywiście nie dotyczy to policji / prokuratora / sądu.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Już to było poruszane milion razy.

Bo tylko az.pl ma w Polsce akredytację (i to też "przejętą"), reszta to partnerstwo. A często ci partnerzy każą właśnie płacić za ukrywanie WHOIS.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

A zauważyliście że ci rejestratorzy ktorzy mają najtańsze ceny przedłużeń domen globalnych (com, net, info, eu, itp) nie dają mozliwości ukrycia danych osobowych dla osob prywatnych. Mam na mysli rynek polski.

Dlaczego?

MasterNET.pl umożliwia pełne darmowe maskowanie danych dla domen globalnych i z pewnością jeszcze parę innych firm.

Jednak ICANN zaleca aby dane były jawnie dostępne.

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

A ja mam taki problem: chciałbym odkupić fajną domenę, na której od bardzo dawna nic nie ma (po wejściu na ten adres pokazuje się strona rejestratora). Niestety abonent ma dane ukryte, a rejestrator nie chce pośredniczyć w kontakcie. Czy jest jakiś sposób, abym skontaktował się z posiadaczem domeny?

@luq spróbuj wyszukać wszelki dostępny kontakt w necie odnośnie tej domeny, napisz na adresy typu info@domena.tld, admin...

Są również narzędzia umożliwiające wyszukanie innych domen tego samego ID kontaktu domeny, może one będą miały jakieś namiary.

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności