Skocz do zawartości

CMS pod encyklopedię roślin

Gumofon

Rekomendowane odpowiedzi

Wraz z grupą przyjaciół chcemy stworzyć internetową encyklopedię roślin (kilka osób będzie dodawać treść).

Szukam systemu CMS (lub innego rozwiązania) które pozwoliło by oprócz tworzenia opisu danej rośliny, przypisywać jej pewne cechy (najlepiej z list wyboru).

Np.

Pora kwitnienia - wiosna/lato/jesień/zima

Kolor kwiatów - białe, czerwone, żółte, niebieskie

Stanowsiko: słoneczne, półcień, cienieste

Następnie w wyszukiwarce użytkownik mógłby wyszukać rośliny spełniające zadane kryteria. Np. kwitnące latem, o kwiatach czerwonych, na stanowiska słoneczne.

Widziałem coś takiego jako wyszukiwanie produktów w sklepie internetowym. Ale my chcemy stworzyć tylko opisy roślin (nie będziemy ich sprzedawać).

Znacie może takie CMSy (najlepiej darmowe albo w miarę tanie)?

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

tylko dedykowane rozwiązanie bo inaczej prędzej czy później dojdziesz do momentu gdzie "nie da się" (a widać, że masz bardzo specyficzne potrzeby). Niestety "darmo" albo "tanio" też nie da się :)

drupal, w adminie wchodzisz w rodzaje zawartosci, tworzysz nowa i dodajesz pola typu kwitniecie, itd i pozniej przy dodawaniu artykulu wpisujesz te dane. musisz miec ckk zainstalowane. pozniej instalujesz views i mozesz wyswietlac rosliny wg tych przypisanych cech lub kategorii

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Ewentualnie można by skorzystać ze skryptu sklepu internetowego, usunąć by trzeba tylko koszyk i ceny produktów, a "Pora kwitnienia" była by cechą produktu.

No i jeszcze przecież jest WordPress!

A jak to zrobić w WordPress'ie? To by mi najbardziej odpowiadało, bo WordPress już trochę znam. Trzeba doinstalować jakieś mody, czy jak? Bardzo proszę o podpowiedź bo to rozwiązanie najbardziej mnie interesuje :dirol:

ja tam bym na gotowego plugina nie liczył.

Jak sie upierasz ma wordpress to dane przechowuj w "custom fields"

Co do wyszukiwania to zajrzyj https://guff.szub.net/2006/04/21/search-custom-fields/

Dzięki za sugestie :rolleyes:

Z tym "custom fields" to jest taki mankament:

You can only search on one key at a time

A mi właśnie chodzi o to aby można było wyszukać po kilku parametrach, np.:

termin kwitnienia: lato

gleba: kwaśna

wzrost: silny

(wybór roślin, które spełniają wszystkie te kryteria).

Chyba muszę się wgryźć w EZ Publisch albo Drupala :)

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie (szczególnie pomysły na zrobienie tego w WordPress'ie) to będę wdzięczny.

Jak by sie uparł to w jednym polu "custom fields" można zapisać kilka informacji :rolleyes:

np.

znaki 1-4 - termin kwitnienia

znaki 5-8 - gleba

znaki 9-12 - wzrost

itd.

I tak musisz we własnym zakresie oprogramować zapisywanie danych i ich prezentację wiec bez problemu można to zrobić tak

Ewentualnie pakować w "custom fields" całe tablice/obiekty PHP zakodowane jako string :)

Ewentualnie plugin trzeba poprawić aby działał tak jak potrzebujesz, jak zaplacisz to Ci ktoś to zrobi (mogę JA) za darmo pewnie dostaniesz tylko wskazówki jak to zrobić.

Bo tak naprawdę to wszystko sie sprowadza do

add_filter('search_template', ...

Znacie może takie CMSy (najlepiej darmowe albo w miarę tanie)?
IMHO dla kogoś kto się zna szybciej będzie napisać taką aplikację od podstaw niż dłubać w kodach Dupala, WordPress'a itd. Nawet mogę sam zaoferować (odpłatnie) swoją usługę, ale jak dostarczysz grafikę, lub jakiś gotowy template.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ja również wyrażam chęć napisania takiego cms'a...:) Oczywiście odpłatnie...

Nie polecam ani ez Publish ani Drupala ani Wordpressa do tego...

Z twoich wymagań wynika że będzie to dość prosty sajt a gdybyś chciał zrobić to za pomocą któregoś z tych cmsów to stosunkowo otrzymałbyś baaaaaaaaardzo niewydajną aplikację... Naprawdę można to napisać od podstaw i jeśli chodzi o wydajność to będzie knawet kilkadziesiąt razy szybsze... A i funkcje będą pożądane...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności