Skocz do zawartości

"Jak Google postrzega linkowanie"

relons

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętaj, że Google samo na twoją stronę nie wejdzie - robi to albo dlatego że ktoś ją dodał do indeksu, albo z linku na czyjejś stronie.

no wchodzi samo , jako twórca strony , nie musze wiedziec ze jest coś takiego jak plik bolokujący roboty , nie mam tez obowiązku bokowac boty co nie znaczy ze wyrażam zgodę na ściąganie mojej treści ze strony, czyli ja muszę stosowac nofollow a gogole nie musi sie pytac czy może wziąsc odemnie treści ? dobre dobre ;)

Marketing internetowy dla firm

• Odpowiedzi 211
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W ludzkim społeczeństwie przyjęło się, że to co nie jest zabronione jest dozwolone. Dlatego moim zdaniem Google czy inne boty i skrypty mają prawo korzystać z zawartości strony dopóki jej właściciel im tego nie zabroni.

W przeciwnym wypadku musielibyśmy tworząc stronę określać kto ma prawo mieć do niej dostęp a o wiele łatwiej jest zdefiniować kto ma nie mieć dostępu.

Google ma prawo dowolnie ustalać swój index wyników, natomiast my mamy prawo nie chcieć w nim uczestniczyć.

bardzo prosty sposob , wystarczy duzymi literami na gorze storny napisać , kopiowane treści ze strony jest płatne , jeżeli kopiujesz treśc ze tej strony opłata za nią wynosi 2 tys zł

a potem to juz wysyła tylko FV do google - ciekawe dlaczego nikt na to jeszcze nie wpadł

Marketing internetowy dla firm

bardzo prosty sposob , wystarczy duzymi literami na gorze storny napisać , kopiowane treści ze strony jest płatne , jeżeli kopiujesz treśc ze tej strony opłata za nią wynosi 2 tys zł

każda przeglądarka kopiuje treść strony do pamięci

albo na dysk, jak jest włączony cache

Nie wiem jak Wy, ale ja nie widzę nic złego w tym, że Google zamieszcza kawałek treści z mojej strony na liście wyników wyszukiwania z linkiem do źródła. Szczególnie, że mogę tego zabronić.

Sory Panowie, ale ten temat nie ma sensu. Nie jest to mi na rękę, ale potrafię uczciwie przyznać, że jeśli tylko jest to w Google interesie to ma prawo banować/filtrować strony i kształtować index wyników wyszukiwania wg. swoich kryteriów.

Wiem też, że ta wrogość do SWLi wzieła się z łatwości uzyskania wysokiej pozycji niskim kosztem, dużo niższym niż reklamy AdWords. Logicznie rzecz biorąc zwiększając koszty pozycjonowania [zabraniając SWLi/kupowania linków] uatrakcyjniają swoją usługę - AdWords.

Nie jest mi to na rękę, ale potrafię uczciwie przyznać, że mają prawo zarabiać jeszcze więcej na swoim produkcie kosztem niestety firm SEO.

Chociaż nie wiadomo jeszcze do końca jak to będzie, bo jeśli w przyszłości zniweluje się pozycjonowanie SWLami to setki "firm" made in Gimnazium przestanie istnieć i osoby, które naprawdę znają się na rzeczy mogą przejąć wielu nowych klientów.

(...) ja nie widzę nic złego w tym, że Google zamieszcza kawałek treści z mojej strony na liście wyników wyszukiwania z linkiem do źródła(...)

A co z tym przyciskiem kopia koło adresu strony? Ja jakoś zgody na kopiowanie mi strony nigdzie nie wyrażam, a w google kopia prawie zawsze jest. Śmiem twierdzić, że kopiowanie strony (umieszczanie w cache wyszukiwarki) jest łamaniem polskiego prawa autorskiego, które zezwala tylko na cytowanie fragmentu z podaniem źródła, a nie kopiowanie całej treści.

Ale w czym widzisz problem? Moim zdaniem to szukanie dziury w całym. Tak bardzo przeszkadza Ci to, że Google udostępnia kopie? Wiele razy, kiedy jakaś strona nie działała, dzięki kopii znalazłem poszukiwaną informacje. Kilka razy straciłem jakiś tekst na swojej stronie bo np. baza danych się rozłożyła. Dzięki kopii, którą zafundowało mi Google mogłem uzupełnić brakujące teksty. Czy coś tracę przez to, że mam kopie strony w Google? NIE.

Widzę tu mentalność Polaków. Google zarabia duże pieniądze więc jest bee. Nie ważne, że za korzystanie z ich WIELU usług nic nie płacimy.

Brad teoretycznie masz rację ale faktycznie z prawem to nic wspólnego nie ma i jak by się uprzeć to by można po G pojeździć i pewnie jakaś ciekawa ugoda by się znalazła. A były juz przypadki że i samo indeksowanie i kopia przyniosły firmom i ludziom szkody. Generalnie sprawa jest banalnie prosta strona która chce być zaindeksowana powinna mieć jakiegoś taga mówiącego o tym a nie odwrotnie.

Czasami jak czytam niektóre wypowiedzi na tym forum (a jestem tu stosunkowo od niedawna), to się zastanawiam, czy te dyskusje to tak na poważnie czy tylko niektórzy sobie jaja robią.

Mi też deszcz pada i zostawia rdzę na blasze, kogo mam pozwać... przecież to są realne straty, ja go nie zapraszałem, może to producenci farby którzy chcą zarobić ?

Najlepiej napisać na górze strony, że oglądanie i czytanie jest płatne, 2000zł za wyraz, a potem fakturki do czytelników - złoty interes :/

Mi też deszcz pada i zostawia rdzę na blasze, kogo mam pozwać...

Siebie, boś głupi. Albo nie wiedziałeś, że deszcz + blacha = rdza - nauczają w podstawówce, co jest obowiązkowe.

A ja mam serwer 5GB/miesiąc transferu, postawiłem bloga napisałem 10 postów jak mi ciężko za Tuska - i całość

mi drań Googlebot wysiorpał mimo, że go nie prosiłem!

Cały mój komentarz sprowadza się do lekkiego uśmiechu.

Pomijając to że dyskusja jest już zupełnie nie na temat(przypominam: linkowanie według G), to większość obecnych osób jest albo strasznie cyniczna albo po prostu głupia.

Internet w dzisiejszych czasach sprowadza się w głównej mierze do wyszukiwarek. Dlaczego Google jest wiodącą wyszukiwarką chyba wszyscy wiemy, Niech wystąpi ten co nigdy nie szukał potrzebnych informacji za pomocą wyszukiwarki. Co otwieram temat to Google be bo to, be bo tamto - czy nikt nie zauważył, że większość ich działań powoduje podniesienie jakości produktu jakim są wszystkie udostępniane za FREE aplikacje(wyszukiwarka też). A już patrzyć nie mogę jak jeden czy drugi narzeka że algorytm się zmienia, bo mu połowa spamów poleci. Zapomnieliście już o SERPach onetu, czy wp? I co tam to był dopiero wypas - algorytm do bani i strona w wysoko za odpowiednią kasę. Nikt nikomu nie każe korzystać z Google - jak się nie podoba to nie i koniec.

Jutro stworzę wyszukiwarkę gdzie algorytm będzie upubliczniony - i co? BĘDZIE JEDEN WIELKI SYF!

A co do kopii to też jest śmieszna dyskusja - kto nie korzysta z tego właśnie narzędzia aby sprawdzić domenę(np. co na niej było?)

Podsumowując jedziecie na Google jak wściekłe psy, a tak naprawdę to jest wasz chleb!

większość obecnych osób jest albo strasznie cyniczna albo po prostu głupia.

Daj statystyki, albo sam jesteś głupcem.

Internet w dzisiejszych czasach sprowadza się w głównej mierze do wyszukiwarek.

Jw. daj statystyki. Jeżeli dla Ciebie nadal Internet == Google, to sorry... jesteś głupi!

Nikt nikomu nie każe korzystać z Google - jak się nie podoba to nie i koniec.

Przecież nie korzystam! Ale płacę 2000 zł rocznie za konto hostingowe, a ich "robot" spowodował że mam płacić 2000 zł drugi raz w ciągu 3 miesięcy!

Jutro stworzę wyszukiwarkę gdzie algorytm będzie upubliczniony - i co? BĘDZIE JEDEN WIELKI SYF!

Powodzenia.

Przecież nie korzystam! Ale płacę 2000 zł rocznie za konto hostingowe, a ich "robot" spowodował że mam płacić 2000 zł drugi raz w ciągu 3 miesięcy!

Jest rada: zlikwiduj stronę, nikt nie będzie jej szukał, ani czytał, ani kopiował. A koszt hostingu 0 PLN.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności