Skocz do zawartości

gadająca ivona

papieros

Rekomendowane odpowiedzi

Ejj.. ja to sie wszedzie wcisne...

Microsot wypuscil silnik mowy standardu SAPI. Rewelacja ! Niestety stworzyl tylko Angielski i (o dziwo) chyba japonski, po czym stwierdzil ze nie bedzie wiecej dodawal jezykow i rozdal rodzimym (lokalnym) firmom jakies tam elementy tego calego SAPI.

Tak powstala AGATA (kobieta, polska synteza mowy) a nie jakis tam babochłop. :)

Agata jest samodzielnym silnikiem mowy (sądze że nawet lepszym od tego babochłopa, ktorego slyszalem przed chwila), trwają prace by w oparciu o system SAPI mozna bylo np dyktowac tekst a Word by go 'wklepywal'.

Obenie Agate wykorzystuje (nie seksulanie.. ) do czytania napisow w filmach i jesli tylko tlumacz napisow nie pisze 'ja chciec miec biala kota' i na dokladke poprawnie stawia znaki interpunkcyjne to Agata cieplym milym glosem pieknie czyta napisy.

Kolega uslyszawszy jak Agata czyta stwierdzil, ze gdyby nie wiedzial ze to maszyna to by sie z nią... :)

Najwiekszym (ja do tej pory) projektem wykorzystujacym Agate jest program do obslugi komputera dla niewidomych i niedowidzacych o nazwie handlowej DUAL.

I moze na koniec.. Agata ma juz ze 2 lata - czyli informatycznie to juz staruszka - dlatego tez nie zdecydowalem sie z nia sypiac.. :)

Pozdrawiam wszystkich...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności