Skocz do zawartości

OVH - dedyk czy RPS, limity transferu, OS

seead

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od pewnego czasu zasyanawiałem się w wyborze dedyka w OVH, najbardziej przypadł mi do gustu Kimsufi, tańszy dedyk ;]

Jeszcze 2 dni temu żaden dedyk w ovh niemiał limitów transferu, dzisiaj sprawdzam i o dziwo pojawiły się limity.. ale duże chociaż;]

Interesujący mnie kimsufi L ma 2TB miesięcznego transferu.

Zastanawiałem się jeszcze nad RPSem w tej firmie, tym najtańszym 40zł.

waham się pomiedzy ceną (48z brutto) za RPSa czy 98zł brutto za kimsufi L..

Generalnie wystarczyłby mi RPS, ale tam jest tylko 10GB miejsca i to na wspóldzielonym dysku...

Warto dołożyć i brać kimsufi L a może jeszcze wyższy kimsufi? ZL ma już procek 3GHz i 2GB RAMU, troche stron pociągnie a i tak bardziej mi to potrzebne pod większe pliki potrzebne na innych moich stronach.

Aha, zapomniałem jeszcze spytać o OS: lepiej wybrać gotową dystrybucję Gentoo czy czystą i samemu zainstalować co potrzebne ?

Dodam, że nie za bardzo czuję się na siłach aby samemu wszystko skonfigurować jeśli lepsza jednak jest czysta dystrybucja.

Chyba że np linux plesk albo windows plesk ? tylko wtedy na 1 domenę jest w cenie a więcej trzeba płacić 30zł miesiecznie..

125x125_2.jpg

dopiero dzisiaj, a doklaniej ok północy zauwazylem zmiany w ofercie, rano jezcze błędy byly jakies i poprawiali ofertę.

nawet 2TB to i tak ogromna ilość transferu za taką cenę;]

byłbym wdzięczny za odpowiedź na wczesniejsze pytania.

50zł na RPS z 10GB dyskiem współdzielonym czy 100zł na dedyk Kimsufi z 250GB dyskiem (procek taki sam tu i tu, RPS 512RAM, kimsufi 1GB).

ten podstawowy kimsufi jaką stronę/strony uciągnie mniej wiecej?

nie bardzo orientuję się jaki sprzęt ile może wytrzymać

125x125_2.jpg

Ale to dobrze, że te limity wprowadzili.
Dobrze, bo ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@seead, dedyk to dedyk - cała maszyna dla Ciebie. O tych RPSach są skrajne opinie: jedni mówią, że są super, a inni że dyski nie wyrabiają. Ja bym nie ryzykował dla tych kilkudziesięciu zł tej drugiej możliwości ;) I w ogóle pomyśl nad ofertą z ovh.pl (nie kimsufi.pl), ze względu na czas reakcji na awarię.

Dobrze, bo ?

Bo jest coś takiego jak ekonomia. Książkę można by o tym napisać, a mi się raczej nie chce tego robić, kiedyś przy piwie możemy pogadać :D

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

@I w ogóle pomyśl nad ofertą z ovh.pl (nie kimsufi.pl), ze względu na czas reakcji na awarię.

Dwuznacznie to zrozumiałem: albo odradzasz wogóle ovh albo polecasz zwykły dedyk w ovh, ale to już jest 200zł brutto miesięcznie.. (aha i + 200zł netto instalacja...)

https://www.ovh.pl/prywatne/produkty/superplan_mini.xml

Fakt, zwykły dedyk pod względem interwencji wypada o niebo lepiej niz kimsufi..

kurcze nie wiem już kompletnie co robić.

Teraz porównuje sobie dedyk i kimsufi, nawet w najtańszym dedyku linux plesk i windows plesk są darmowe do 30 domen, a na kimsufi tylko na 1..

windows plesk to dobre rozwiązanie?

125x125_2.jpg

Sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie, czego potrzebujesz i ile jesteś w stanie na to wyłożyć, nikt Cie za rękę nie poprowadzi. Coś za coś - albo płacisz więcej i masz więcej, albo mniej i masz mniej - w sumie proste.

Generalnie ovh to masówka, musisz się z tym liczyć, że ma to wiele minusów. Ale oferta, głównie ze względu na transfer jest bardzo dobra.

Ja bym pleska nie brał, ovh daje bodajże jakąś swoją dystrybucję która ponoć jest nie najgorzej zrobiona pod kątem apache, mysql itp. Ale przyznam że szczegółów nie znam...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Daje gotowe Gentoo z zainstalowanymi m.in. Apache, PHP, MySQL, coś do maila, panel WebMin.

W sumie może narazie wezmę RPSa tego najtańszego, na strony mniej ważne, zapleczowe się nada, dużego ruchu tam nie zamierzam mieć.

Najwyżej jak mi nie będzie wystarczalo to wtedy pomysle juz nad dedykiem - z przeniesieniem chyba nie powinno byc problemów: kopia SQL, kopia plików - gorzej z ustawieniami bo to trzeba będzie od nowa robic..

125x125_2.jpg

Mam RPSa i chodzi to dziwnie, bo czasami wywoływana domena ładuje się po kilku sekundach, ale na zapleczowe akcje jak najbardziej może byK.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności