Skocz do zawartości

praca nad tekstem

bispawel

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem - chodzi o znak przeniesienia do nowej linii?

if(strpos("\n", $znak) === false){ echo 'znak nie idzie do nowej linii'; }

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

nie do końca...

z tekstu wczytanego z bazy, na stronie znaki np. "a", "w", "z", które znajdą się na końcu wersu muszą być przeniesione na początek następnego wersu.

np.:

"Od momentu kiedy udało mi się kupić komputer, moje życie zmieniło się w

mgnieniu oka"

(umówmy się że tak jest to widoczne na stronie i teraz chodzi o to żeby to "w" z końca wersu było rozpoznane i przeniesione na początek następnego wersu)

czyli:

"Od momentu kiedy udało mi się kupić komputer, moje życie zmieniło się

w mgnieniu oka"

Nie, nawet Word sobie nie radzi z tym problemem, nie wie, że w polskiej pisowni powinno się pisać "w, i itp" od nowej linii.

Jedynie co możesz zrobić, to ręcznie narzucić podział, ale to też się nie zda, bo są różne przeglądarki, rozdzielczości...

Można kombinować, ale nigdy nie osiągniesz dokładnie co chcesz.. w części przypadków wystarczyło by wstawienie za wolną literkę zamiast zwykłej spacji twardą spację, co przerzuci "w" z następnym wyrazem do nowej linii, ale zadziała do tylko przy części tekstu.

EDIT.

Go głębszym przemyśleniu, wstawienie po wolnej literze twardej spacji, powinno rozwiązać problem, ponieważ w żadnym wypadku wolna literka nie zostanie sama na końcu linii, teoretycznie :P

..dlatego proponowałbym zacząć od początku, czy to ma sens?

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Strona tematyczna na której takie rzeczy są widoczne dla tych którzy ją przeglądają - sens jest tylko nie wiem co to zmienia skoro się nie da? :P

EDIT

ok - czyli przy pisaniu tekstu trzeba wstawiać twardą spację? ale skoro przy pisaniu tekstu nie wiadomo która "wolna litera" będzie na końcu wersu to nie wiadomo gdzie wstawić "twardą spację"...

Nie ma znaczenia, jak wstawisz wszędzie za wolną literą nie będzie to przeszkadzać,

ponieważ jak to się znajdzie w środku w niczym to nie przeszkadza.

Możesz to zrobić za pomocą skryptu, tak będzie szybciej i lepiej, i będzie działo dla tekstu który już masz.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Prymitywnie tak:

<?
$text =  'sdf  sad w fdg fdhh gfh adfsfsd fi i dfs dsfs  fdsf sadf sadfdsf sdfsd sdfsd o fsad sd w';

$text = str_replace(" i ", " i ", $text);

echo $text;
?>

Mar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności