Skocz do zawartości

Czy warto zlecić firmie obsługę adwords?

Maol

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zleć firmie.

Myśląc tak jak osoby, które radzą zarządzać tym osobiście to równie dobrze możesz sama naprawić samochód jak się zepsuje, sadzić sobie ziemniaki w ogródku czy jak pies będzie wymagał interwencji weterynarza przeprowadzić operacje :soczek: Bo niby po co przepłacać jak wszystko można zrobić samemu?

W jakim stopniu zamierzasz korzystać z AdWords w przyszłości? Jedynym słowem, czy będzie to dla Ciebie dość ważny i długofalowy element zdobywania klientów?

Blog - marketing internetowy, reklama w wyszukiwarkach, SEO, SEM, Usability

Darmowe kursy do pobrania: Google AdWords, zaktualizowany kurs Google Analytics

Ja bym zlecił firmie bo nauka może sporo kosztować a raz żle prowadzone konto będzie trudno potem ogarnąć.

Chyba ze chcesz i masz czas, to kupuj książki i do boju.

Jeśli masz czas - to polecam nauczyć się samemu, jeśli masz pieniądze a twój czas jest bardziej cenny - zleć firmie. Raporty generowane przez firmę zewnętrzną? Tak jak mówisz liczby mogą być wzięte z kosmosu. Jest możliwość aby działania firmy śledzić w Google Analytics i myślę że to będzie najlepsze rozwiązanie, bo nie tylko dowiesz się jaką liczbę użytkowników sprowadziły linki sponsorowane (porównasz z raportem od tej firmy) to jeszcze będziesz miała możliwość analizy konwersji czyli nie to ilu użytkowników masz z AdWords a jak wartościowych (ilość nie zawsze idzie z jakością!)

czy zalozenie lancucha w rowerze tez zlecasz firmie naprawiajacej rowery?

ruszajaca sie raczke zlecasz do przykrecenia innej firmie?

raczej nie ; )

a z tego co widze to kampania nie wymaga uzycia API ani nie jest cholernie skomplikowana.. wiec poczytac blogi, info od Googla i wziac sie do roboty.. satysfakcja wieksza i nowa wiedza, ktora moze sie przydac : )

marlonk skoro tak piszesz to jeszcze bardzo mało wiesz o Adwords i o jego możliwościach !!!

przeprowadzić kampanie każdy może, ale czy zwrócą się koszta to już całkiem co innego ...:)

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Wszystko zalezy od ilosci funduszy ktore jestes w stanie rpzeznaczyc na reklame, docelowego ROI i wielkosci kampanii. Jesli ma to byc cos duzego ze sporym budzetem to robienie tego samemu to jak juz wyzej wspomniane naprawianie samochodu. Jesli sie znasz na tym to ok. Jesli sie nie znasz to moze sie uda ale wieksze prawdopodobienstwo jest takie, ze zmarnujesz mase kasy. Uczyc sie samemu? W tej branzy uczysz sie na zywej kampanii. Latwo sie komus radzi - zrob sam, zaoszczedzisz - tylko czy na pewno? Nawet lekarze ucza sie najpierw na sztywnych zeby nie ryzykowac. Tutaj na niedzialajacej kampanii nic sie nie nauczysz :)

Najlepiej znajdz dobra, zetelna firme ktora nie bedzie zdzierac. Przede wszystkim nie daj sie wrobic w placenie sztywnej stawki za klikniecie albo akcje typu placisz iles tam i masz za to traffic. Jak nie znajdziesz firmy to znajdz osobe ktora sie podejmie zarzadzania taka kampania na okreslonych zasadach (np. na % do budzetu albo bonus za udane ROI albo ilosc trafficu etc.)

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

@Marlonk też podobnie myślałem dwa lata temu :) ale róznice po tych dwóch latach (trochę musiałem popraktykować) są mniej wiecej takie:

dwa lata temu 1000 PLN dawało średnio 3000 wejść

obecnie 1000 PLN daje ponad 5000 wejść

wzrost konwersji o jakieś 300 %

i SEM nie jest moim głownym kanałem zarobkowania

PS

w SEO zlecam innym mnóstwo rzeczy bo nie znam się na nich i nie mam czasu niestety sie poznawać.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@Beerbant rozumiem, ze przez te dwa lata sie uczyles.. a wiec jesli bys zlecil wszystko innej firmie to bys sie czegos nauczyl i mogl teraz za 1000zl miec 5000 wejsc a nie 3000? raczej nie ; ) stalbys w miejscu i sie nie rozwijal. O tym mowie..

chyba, ze ktos jest faktycznie leniem albo nie ma zupelnie czasu sie zajmowac takimi rzeczami to oczywiscie oddac innej firmie a samemu skupic sie na wazniejszych sprawach.

[...] to oczywiscie oddac innej firmie a samemu skupic sie na wazniejszych sprawach.

i to miałem na mysli :D a pomysł ze zleceniem wszystkiego innym chyba wprowadze tak za rok 10-15% mi styknie i zrobie sobie wakacje :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• 3 miesiące temu...

Cokolwiek byle nie oplata za klikniecie :)

1. Sprawdz czy firma zarzadza wlasna kampania czy zarzadza Twoja. To bardzo wazne bo w pierwszym przypadku kiedy zrezygnujesz z ich uslug nie dostajesz nic - czyli zaczynasz wszystko od zera. Nie znasz stawek, nie masz historii na koncie, wszystkich slow kluczowych - nic.

2. Rzadaj tygodniowych i miesiecznych raportow (jesli nie masz fizycznego dostepu do kona AdWords) na poziomie slowa kluczowego. Najlepiej ustawionych automatycznie na koncie AdWords aby szly prosto na Twojego maila (aby uniemozliwic manipulowanie owymi raportami) - nie potrzebujesz ladnie sformatowanych z dodanymi komentarzami ani innych wodotryskow.

3. Jesli chodzi o oplate to z prywatnymi klientami zawsze ustalam okreslona stawke miesieczna i % od miesiecznego budzetu - wybierana jest ta opcja ktora jest wyzsza w danym miesiacu.

4. Kampania musi miec okreslone cele - najlepszym celem jest okreslenie maksymalnego kosztu za konwersje. Daje to dokladny wynik ktory latwo mozna zmierzyc i przeliczyc.

Jesli potrzebujesz pomocy w rozmowie z firma to wal na PM. Od razu dodam, ze z braku czasu nie oferuje swoich uslug w tej dziedzinie ale zawsze moge troche pomoc.

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

• 2 tygodnie później...

Rok temu zlecilem duzej firmie prowadzenie moich kampanii adwords. Poczatki wygladaly ciekawie - mialem wglad bo robili ja na moim koncie. Mocno rozbudowali kampanie i posegregowali hasla. Podzielili klientow wg kryteriow lokalizacji i jezyka. Jednakze po 3-4 miesiacach zaczalem dokladnie analizowac wyniki i wykrylem bledy w ustawieniach stawek oraz hasel. Miedzy innymi okazalo sie ze pomylka w umieszczeniu przecinka w stawce za jedno haslo spowodowala wyklikanie 30% budzetu miesiecznego na nowe haslo ktore nie przynioslo ani jednej konwersji (zakupu uslugi). Hasla ktore z czasem dodawali byly tak utworzone jakby ktos staral sie stworzyc ich jak najwiecej, nie zastanawiajac sie nad skutecznoscia. Co miesiac zmieniala sie osoba opiekujaca sie moimi adwordsami a kazda kolejna wydawala sie miec coraz mniejsze doswiadczenie. Po pol roku wypowiedzialem wspolprace i nie majac czasu na osobiste zajmowanie sie kampania zlecilem innej firmie. Tym razem bylo bardziej profesjonalnie (mimo ze mniejsza firma), taniej, umowa tylko z miesiecznym wypowiedzeniem i bardziej ukierunkowanie na cele ktore im postawilem. Jednakze opiekunowie kampanii tez zaczeli sie zmieniac, hasla i zmiany zaczely byc mniej odkrywcze i momentami "dziwne". Widzac ze Panowie po 6 miesiacach nie maja juz pomysl na rozwój tematu podziekowalem i tej firmie za wspolprace.

Podsumowując- moim zdaniem warto znalezc samemu czas lub firme ktora za sensowne pieniadze pouklada kampanie przez kilka miesiecy (4-6) a potem trzeba samemu zakasac rekawy zeby to dopracowac i pozniej "dopieszczac". Widzialem jak 2 duze firmy robia kampanie- wiem jak duzo roboty musi wlozyc ktos z poza branzy zeby zbudowac konstrukcje kampanii ale da sie to zrobic samemu. Problem z firmami zewnetrznymi jest taki ze po poczatkowych 2 miesiacach, kiedy kampania wychodzi z fazy raczkowania zaczynaja tracic nia zainteresowanie (glownie skupiaja sie na wysylaniu faktur do klienta) i/lub zaczynaja prowadzic kampanie w kierunku ktory coraz mniej pokrywa sie z interesem zleceniodawcy. Ta rozbieżność kierunków wynika w duzym stopniu z braku wiedzy na temat charakterystyki rynku (na ktorym dziala zleceniodawca) i zmian na nim zachodzacych. Jezeli zleceniodawca zada sobie trud ciaglego nadzoru nad praca firmy kierujacej adwordsami to mozna powyzszego uniknac ale tu dochodzimy do momentu kiedy zleceniodawca, zagladajac czesto do panela adwordsow zaczyna sam miec ochote na przejecie sterow kampanii...

Witam,

Ja jestem początkujący w adwords'ach i czytam jak wy tutaj piszecie o tym że zbudowanie porządnej kampanii jest trudne. Rozumiem że mogą być dziedziny działalności gdzie jest to trudne ale proszę o opinię czy może być coś trudnego w kampanii którą ja prowadzę:

Moja sprzedaje maszyny do xxx. Takich maszyn nie kupują osoby prywatne tylko inne firmy. Założenie jest takie że czy to firma z Suwałk czy z Wrocławia jest jej obojętne czy moja firma znajduje się w Warszawie czy Gdańsku. Założenie jest dosyć słuszne i nie należy go podważać.

W związku z takim założeniem prowadzę kampanie w Google adwords polagającą na tym że jak ktoś wpisze w wyszukiwarkę hasła

1 maszyny do xxx

2 sprzedaż maszyn do xxx

3 maszyny do xxx sprzedaż

4 maszyna do xxx

(ze statystyk wynika że hasła 1 i 4 generują około 98% wyświetleń i kliknięć wiec na tych dwóch można by było zaprzestać)

to wyświetla się reklama niezależnie skąd ta osoba jest. CTR dla maszn xxx jest na poziomie ponad 30 % dala innych maszyn mam podobny CTR (tylko dla jednego rodzaju bardziej popularych maszyn np do yyy jest na poziomie kilku procent ale w tym przypadku nie każdy który wpisuje hasło maszyny do yyy szuka dokładnie takich maszyn do yyy jakie my mamy w ofercie a można śmiało stwierdzić że większość szuka innych)

Dodatkowo nasza strona jest bardzo wysoko wypozycjonowana w googalch - najdalsza pozycja to 5 a większość do 1-3

I proszę o opinie na czym może polegać trudność w kampani adwords w tym przypadku bo może jestem za słaby w te klocki i nie rozumiem na czym te trudności mogą polegać i nie wiem za co firma zewnętrzna może brać pieniądze w moim przypadku.

Pozdrawiam

Adam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności