Skocz do zawartości

Początek końca SEO ?

Erbit

Rekomendowane odpowiedzi

Czytał ktoś o GoogleBase ? Poszukajcie...

trance_is_not_a_techno_v2.0_by_tvg.gif

Rzetelne i profesjonalne w tym co robi biuro tłumaczeń Katowice wygrało w kategorii najlepsza obsługa klienta.

Tani, profesjonalny zwrot podatku z Niemiec i Austrii. Dodatkowo Kindergeld Austria i Niemcy.

• Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie twierdzę, że Google będzie opierać się tylko na wynikach spersonalizowanych, ale będą one miały mniejszy lub większy udział w kształtowaniu serpów.

Trudno określić jak będą wyglądać proporcje pomiędzy kontentem/linkami/personalizacją. Ale myślę, że Google nie będzie się w nieskończoność opierać na linkach a jak nie na linkach to na czym? Macie odpowiedz.

Moim zdaniem personalizacja będzie głównie przydatna dla niszowych fraz. Jako teoretyczny przykład podam taką sytuacje:

Szukamy sterowników jakiegoś urządzenia do system windows vista 64bit.

W wyszukiwarce zadajemy zapytanie "windows vista 64 bit drivers nazwa_urzadzenia"

Na pierwszej pozycji znajdujemy wynik ze sterownikiem tylko do wersji 32 bitowej, strona ma wysoki PR i zawiera frazy: windows, vista, bit, drivers, nazwa_urzadzenia, dlatego jest pierwsza.

Na kolejnej pozycji jest strona w której treści znajdują się wszystkie poszukiwane frazy. Niestety jak się okazuje ktoś pisze na forum w poście sprzed roku, że do tego urządzenia nie ma jeszcze sterowników. Użytkownik przegląda 3 wynik.

A na 3 pozycji znajduje się strona słabo podlinkowana, ale zawiera to co szuka użytkownik wpisujący to zapytanie. Więc plusuje ją. Podobnie robi kilku innych użytkowników. To jest impuls dla Google, że osoby wpisujące tą frazę szukają zawartości, która znajduje się na 3 pozycji.

Póki co to nic to nie zmieni w ogólnych SERP'ach. Może za jakiś czas być to brane pod uwagę ale chyba nikt nie wierzy że będzie to jedyny wyznacznik. Tak jak teraz liczy się parę czynników w SERP'ach tak za jakiś czas algorytm może składać się z nowego czynnika wyników spersonalizowanych. Tak czy siak linki, historia domeny itp dalej będą brane pod uwagę.

@Edit, kolega z góry mnie uprzedził ;)

Pyszny Precel | Katalog stron

Ranking polskich firm hostingowych - dodaj hosting, zaopiniuj lub oceń

ee tam przecież ja te strzałeczki przy wynikach kojarze już od dość dawna. Były, potem znikały, znowu były. Kolejne kombinacje G. (czasem myślę, że im tam się musi mocno nudzić ;) ), na szerszą skalę to nie przejdzie. "Czynnik ludzki" wykazał się już w dmoz'ie a patrząc nieco bliżej było takie "cudo" jak "kliko-hit".I jak to się skończyło każdy widzi...

po pierwsze zanim wiekszosc userów sie bedzie logowac to minie kupa lat, poki co ta wiekszosc jeszcze nie rozrówzia boksów od naturalnych wyników wyszukiwania. No i jak koledzy pisali, teraz zamiast usługi katalogowania lub dodawania do precli bedzie usługa dodawania komentarzy i tworzenia kont ;) Ale bez paniki, Erbit jestes ostatnia osobą którą podejrzewałem o panikowanie, to pewnie prowokacja :)

Napisze to samo co w innym watku.

Jeśli google radzi sobie ze śledzeniem fałszywych klików w adsense to z tym też sobie poradzi.

Przy adsense też było milion myślicieli i metod na oszukanie ale jakoś nikomu sie nie udało.

Mi się coś wydaje, że wielu się udało klikać w reklamy automatami tylko pewnie nikogo takiego nie znamy.

Skoro reklama się wyświetla w przeglądarce to da się ją kliknąć przy użyciu różnych "programów" - światowi spamerzy na pewno sposób znaleźli ;)

Dla przykładu - wirusy itp. syfy na komputerach ludzi czy zrobienie sieci komputerów zachowujących się na co dzień jak zwykły użytkownik (ogląda strony, wyszukuje, czasami zaloguje się i wyśle coś z gmaila)

Technicznie nie ma żadnych przeciwwskazań.

WebHostingTalk.pl - wszystko o webhostingu

...

Mi się coś wydaje, że wielu się udało klikać w reklamy automatami tylko pewnie nikogo takiego nie znamy.

...

Udało się. Znam takich dwoje.

Zresztą... przy odrobinie "głowy na karku" to nie taki wieli problem. Większym problemem jest nagły wzrost "klikalności w reklamy" niż sama konstrukcja "klikacza".

...

A więc to nic innego jak personalizacja.

Oczywiście, że to tylko personalizacja. Jest to też wyśmienity test przed zastosowaniem tej metody do kontroli SERP w przyszłości. Być może w całości a być może tylko jako jeden z czynników mających wpływ na SERP.

....Ad2) wątpie by google brał pod uwagę indywidualne upodobania internautów do ustalania wyników wuszukiwania (jednym podoba się strona czerowna a innym biała :jezyk1:

Też wątpię by G brało pod uwagę upodobania JEDNEGO internauty.

Co jednak jeśli weźmie pod uwagę "upodobania" milionów internautów ?

Dziś też G bierze pod uwagę upodobania wielu internautów (tymi upodobaniami są linki).

Nie twierdzę, że Google będzie opierać się tylko na wynikach spersonalizowanych, ale będą one miały mniejszy lub większy udział w kształtowaniu serpów.

Jest to bardzo prawdopodobne. Mam podobne zdanie.

... Ale bez paniki, Erbit jestes ostatnia osobą którą podejrzewałem o panikowanie, to pewnie prowokacja ;)

To żadna panika. Uważam, że to dużo lepszy temat do dyskusji niż połowa obecnego PiO z ciągłymi tematami:

- update PR

- mnie strona poleciała

- dlaczego nie ma mnie w indeksie

- kolejny filtr.

- itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności