Skocz do zawartości

Skuteczne zdefiniowanie slow kluczowych, pomocy

Krzysztof_

Rekomendowane odpowiedzi

słowo kluczowe = dopasowanie przybliżone

"słowo kluczowe" = dopasowanie do wyrażenia

[słowo kluczowe] = dopasowanie ścisłe (tylko ten termin)

-słowo kluczowe = nie dopasowuj tego terminu

Witam

Tak jak wyzej google podaje. Ale mozna prosic o przyklady kiedy dane slowo kluczowe sie zalapie na dane dopasowanie?

Mam firmę meblarska z pewnego dużego miasta. Wpisuje w adWords:

"Meble Miasto"

To mi nie zalapie jak ktos wpisze: meble dzieciece miasto a to mnie interesuje, wiec takie slowo kluczowe musze jeszcze rozszerzyc innymi.

A jak wpisze slowo kluczowe jako

Meble Miasto - czyli bez " "

To mi zlapie nawet najwieksze gowna jak ktos wpisze w google: meble sprzedam Miasto (sprzedam zabloowalem juz ale takich wyrazow sa setki)

A o co chodzi jak wpisze w adWords:

[meble miasto] ? Co musi wpisac uzytkownik by sie reklama wyswietlila a wpisanie czego nie spowoduje pojawienia sie reklamy w tym przypadku?

-----

Ogólnie to chciałbym aby reklama TYLKO pojawiala sie jak jest slowo meble (dowolnie odmienione) i miasto (tez dowolnie odmienione) czyli np:

user wpisuje w googla: firmy meblarskie w miescie

Tak, wiem ze google ma liste slow blokujacych pojawianie sie rekalmy - ban liste, ale z tej listy cwaniaki nie odmieniaja wyrazow automatycznie, musze wszystkie odmiany /bez/z polskimi literkami dodac. W przypadku dopasowania przyblizonego juz odmieniaja by wiecej ludzi kliknelo.

Liste mam 500 wyrazow ponad i nadal pojawiaja sie nowe falszywe kliki ala szuka koles: meble rzezby miasto - dodalem slowa "rzeźby" i "rzezba" juz do banlisty, nie wiem co jeszcze powoduje pojawianie sie reklamy i obniza mi CTR - nie widze tych slow jesli ktos nie kliknie i nie zlapie go w statystykach.

Nie ma takiej opcji bym okreslil ze moze byc cokolwiek wpisane ale muszą w tym zawierać się dwa słowa dowolnie odmienione wpisane w googla?

A jak działa:

-słowo kluczowe = nie dopasowuj tego terminu

Moze ktos podac przyklady dla Meble Miasto - kiedy to zadziala a kiedy nie, jak to dziala, przy czym sie podaje tego minusa, przeciez to mi wyglada na liste slow wykluczajacych ale wpisuje sie to w inne miejsce przeciez!

Dziękuje.

a sprawdziles koszta za slowo kluczowe moze po prostu za malo dajesz ???

SNU: dzieki, wlasnie czytam, ile tej wiedzy tam jest boze... glowa mala. Wlasnie generuje raport i juz widze syfne slowa ktore musze wykluczyc.

mehow: Mam duze sumy ustawione za klikniecie. Nie ma komunikatu ze stawka za mala.

Jesli uzyjesz frazy bez niczego to oznacza 'broad match' czyli reklama wyswietli sie przy jakimkolwiek slowie w ktorym bedzie to uzyte w jakiekolwiek konfigoracji. Np. wpisz: go*****y hosting :) i zobaczysz mase reklam hostingowych. Ma to swoje dobre i zle strony. Jesli chcesz byc bardziej konkretny to wpisz to w jako 'prase match' czyli "jakas fraza". To oznacza, ze w zapytaniu musi sie znalezc to co podalismy. Czyli w tym przypadku jesli ktos wpisze: jakas fajna fraza to nasza reklama sie nie wyswietli ale jesli ktos wpisze: jakas fraza fajna to juz tak bo znajduje nasze slowko. Jesli chcesz zeby Twoje reklmy wyswietlaly sie tylko i wylacznie na konkretne slowo to uzyj [jakas fraza]. Wtedy jakakolwiek inna niz podana kombinacja nie odpali reklamy.

Slowa negatywne (czyli z minusem) dzialaja na identycznej zasadzie.

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności