Skocz do zawartości

Domena .pl vs .net w kontekście pozycjonowania

Gonzo23

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się, czy zarejestrować domenę .net - mam akurat dobrą nazwę, która dla domeny .pl jest już zarezerwowana.

Dylemat dotyczy tego, że domeny .pl zawsze miały jakieś tam uprzywilejowanie i niby google je wyżej indeksuje.

Jaka jest wasza opinia i doświadczenie odnośnie domen globalnych - da się je skutecznie pozycjonować, czy może jest to wyraźnie trudniejsze niż w przypadku .pl ?

Nie zauważyłam najmniejszych problemów w przypadku pozycjonowania domen innych niż .pl.

A czy strona dla Polaków?

Tak. Domeny zagraniczne mam na odpowiednich dla nich domenach, ale polskie mam zazwyczaj na .pl .com albo .net

Rozszerzenie domeny ma znaczenie tylko pr-owe, samo w sobie nie daje żadnych ujemnych/dodatnich bonusów. Lepsze traktowanie domen .edu, czy gorsze .info jest mitem - równie łatwo zasłużyć serię banów na 100 domen .edu, co 100 domen .info, przy czym te ostatnie są bardziej dostępne; odpowiednią ilością linków i traffiku, przepozycjonujesz domenę .edu domeną .info, i odwrotnie.

Pewnym niebezpośrednim bonusem jest to, że prości, niewyedukowani internauci nie widzą różnicy pomiędzy końcówkami, więc łatwiej o naturalne linki do domen o najbardziej intuicyjnych końcówkach (dla Polaków .pl).

Pisałem o tym już dawno, ale potwierdzę przykładem. 100 metrów od mojego mieszkania zauważyłem nową firmę COŚTAM.com.pl. Ma łądną nazwę, ale traf chciał, że 2 lata temu kupiłem domenę COŚTAM.pl, pod pewne przedsięwzięcie które kończę dopiero teraz. Firma COŚTAM.com.pl inwestuje niemałe pieniądze w reklamę klasyczną (rozkładówki w branżowych gazetach, targi, etc.), lecz jako że działa w mojej branży, od razu promuje mój brand. Od powstania firmy .com.pl, niepromowana, niezaindeksowana domena .pl notuje wejścia. Po refererach widzę, że zgarniam naturalne linki właśnie przez pomyłkę. Nie jest to nadzwyczajna liczba (100 razy większą ilość naturalnych linków wyrobię w ciągu kilku dni od startu projektu), ale zawsze coś.

Pozdrawiam, J.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności