Skocz do zawartości

Czy google naprawde rozpoznaje tematyczność strony?

pawelut

Rekomendowane odpowiedzi

Do tego tak jak pisałem dopasowanie reklam zależy przecież od prowadzonych kampanii. Widać nic lepszego algorytm nie znalazł :)

Widocznie firmy seo nie inwestują w kampanie banerowe. I to nie zmienia faktu że reklamy tekstowe dobrze się dopasowują :)

E:

z około 182,000 z domeny forum.optymalizacja.com
Ciężko coś dopasować do takiej ilości stron :)

nihil fit sine causa

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Do tego tak jak pisałem dopasowanie reklam zależy przecież od prowadzonych kampanii. Widać nic lepszego algorytm nie znalazł :)

Widocznie firmy seo nie inwestują w kampanie banerowe. I to nie zmienia faktu że reklamy tekstowe dobrze się dopasowują :)

Sorry ale są bardzo źle dopasowane, liczy się tematyka całej domeny

dla PIO reklamy mogą wyświetlać firmy hostingowe oraz domenowe, ewentualnie usług dla pozycjonerów typu web-tools czy webceo liczy się tematyka całego serwisu a nie że na forum dla fotografików ktoś powiedział : widziałem dzisiaj ciągnik i już będą lecie z reklamą sprzętu rolniczego

Nie to nie są dobrze dobrane reklamy , jedna jaskółka wiosny nie czyni

Marketing internetowy dla firm

Mi się tam dobrze dopasowują (ba, nawet z geolokalizacją) :

xxxyl8.jpg

Może wrócimy do tematu?

E: Na A$ mają wpływ oprócz algorytmu reklamodawcy, reklamobiorcy no i przede wszystkim $, więc nie można tego przekładać bezpośrednio na algorytm zarządzający SERP'mi.

nihil fit sine causa

a nie że na forum dla fotografików ktoś powiedział : widziałem dzisiaj ciągnik i już będą lecie z reklamą sprzętu rolniczego

Jeżeli ktoś szuka w google frazy "ciągnik" i w wynikach wyszukiwania dostaje właśnie stronę z forum fotografików gdzie ktoś napisał "widziałem dzisiaj ciągnik" to ta reklama bedzie idealnie dopasowana do tego uzytkownika, bo tylko ta część strony bedzie go interesować :)

edit

To takie nawiązanie do obecnych wyników wyszukiwań :)

.

Teoria sąsiedztwa wyglada w ten sposob ze google próbuje grupować strony na podstawie : treści, odsyłaczy i ewentualnie wskaźnika popularnosci i innych czynnikow.

Zakladamy ze google nie moze analizowac tresci wszystkich stron z całego środowiska stron, o wskazniku popularnosci i innych czynnikach wiemy zbyt malo. Wiec pozostaja tylko odsylacze.

O podobieństwie stron moze decydowac:

- rodzaj linkow ( semantyczne i nawigacyjne, anchor i title )

- liczba linkow bezposrednich

- liczba wszystkich linkow, które wychodzą z obu stron

- liczba i rodzaj bezposrednich wspolnych potomków i przodków z sasiedztwa

Patrzac na ta teorie seodopalacz przy odpowiednim linkowaniu bylby narzedziem idealnym. Tak jednek nie jest wieksza moc maja zwykle swl.

Oczywiscie mozna zalozyc ze przyrost linkow w czasie byl nieodpowiedni i wiek linkow docelowych zbyt krotki ale mimo to linkowanie tematyczne powinno byc znacznie skuteczniejsze...

O podobieństwie stron moze decydowac:

- rodzaj linkow ( semantyczne i nawigacyjne, anchor i title )

- liczba linkow bezposrednich

- liczba wszystkich linkow, które wychodzą z obu stron

- liczba i rodzaj bezposrednich wspolnych potomków i przodków z sasiedztwa

nie wiem skąd to wiozłeś ale najbardziej podoba mi się fragment: "może" , wiem ze teoretyzujemy ale są pewne granice tych teorii

Marketing internetowy dla firm

Co do ciągników to właśnie o to chodzi, że gdyby G faktycznie dobrze rozpoznawał treść serwisów to strona ze zdjęciem ciągnika nigdy nie powinna wyskoczyć ponad strony zajmujące się ciągnikami czy to rolniczymi czy siodłowymi.

A tematyczność stron linkujących jest dobierana na podstawie statystycznej zgodności występowania keywordów między stroną A > B proste łatwe i nie wymaga wielkich zasobów no i może być cachowane.

to jest tak że google zanim dopasuje sobie reklamę do danej strony ( podstrony ) , ma w puli ( reklamy do wypstrykania niezależne od tematyki ) + określa ogólną wstępna charakterystykę strony , na tej podstawie dobiera co się tam będzie wyświetlać ,

z tego co widzę robi to kanałowo także , bo jak masz jedne kanał przypisany do dwu stron to

Dajmy na to strona A - teksty piosenek , B - coś całkiem innego ( i jest jeden kanał przypisany do tego ) to na stronie B - pomimo że strona jest o innej tematyce , kanał został określony jako " kanał muzyczny" i na stronie B wyświetlają się reklamy ze strony A do momentu wizyty robota google na stronie i określenie rzeczywistej treści na stronie B , i dzieje się tak przy każdej aktualizacji strony B

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności