Skocz do zawartości

Ukryte linki w kodzie serwisu

Panda

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli link jest ukryty, to nie ma znaczenia gdzie prowadzi - pozycje spadną, na wszystkie frazy. Na spadek ma jeszcze wpływ sposób pozycjonowania (źródło linków).

Jeśli masz na przykład menu rozwijane, gdzie praktycznie wszystkie linki są ukryte a pokazywane dopiero po najechaniu myszą, to jak robot ma to odróżnić od linków ukrytych celowo dla pozycjonowania? Oczywiście zgadzam się, że prędzej czy później strona poleci ale stanie się to albo za sprawą pracowników G albo konkurencji.

Wyszukiwarka analizuje kod strony a nie jej wygląd, więc to czy menu jest zwinięte czy nie jest bez znaczenia, ważne, że da się rozwinąć.

Miałem przypadek identyczny, strona zaczęła sukcesywnie spadać, sama z siebie, po usunięciu linka z kodu strony proces się odwrócił - wątpie aby pracownicy g maczali w tym palce, bo ruchy strony charakteryzowały się płynnością, tak jakby strona "nabierała" animuszu.

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
w najnowszym skrypcie? nie zdazylo mi sie aby kto wrzucil mi linki na strone.. moze przez jakis plugin albo cus? jak to wygladalo?

Problem w tym, że to była właśnie stara wersja (4.1). Zdarzyło mi się tak na 2 stronach i na każdej z nich był ukryty div z linkami pojawiający się przed znacznikiem "more". Po wejściu w artykuł już ich nie było, a można to jeszcze zobaczyć w kopii.

Wyszukiwarka analizuje kod strony a nie jej wygląd, więc to czy menu jest zwinięte czy nie jest bez znaczenia, ważne, że da się rozwinąć.

A jak chcesz przeanalizować czy stwierdzić, czy cokolwiek się animuje czy da się rozwinąć, skoro można to zrobić na 1001 sposobów? Z analizy kodu to nawet nie można stwierdzić jakiej wielkości i koloru jest czcionka. Chyba, żeby przepuścić ściągane dane przez jakiś engine renderujący i np. odczekać kilka sekund dla każdej podstrony (aby się wykonał JS) ale i tak w najlepszym razie można tylko poznać rozmiar czcionek a i tak jest to bardzo nieefektywne i zajmuje mnóstwo czasu.

w najnowszym skrypcie? nie zdazylo mi sie aby kto wrzucil mi linki na strone.. moze przez jakis plugin albo cus? jak to wygladalo?

Jaki plug-in ?:(

Jeśli Twoja strona/blog/precel/itd stoi na hostingu gdzie jest kilkaset kont, a hosting nie jest odpowiednio zabezpieczony - wprawny hacker bez problemu zdobywa uprawnienia root-a (administratora), robi sobie backdoora i hulaj dusza :) Zakładając skromnie że na jednym serwie jest 200 kont a każde konto ma 5 domen - masz 1000 domen, przemnożyć to przez łączne site i linków ci pod dostatkiem, i to w dodatku z normalnych stron z PR a nie spamu i milionowej podstrony ...

Odpowiedni skrypt zarządzania tym dziadostwem i niskim nakładem masz ogromne zaplecze do pozycjonowania i zdobywania PR...

A to że w szablonie widnieje link do wordpress-a czy też innego znanego skryptu tylko upraszcza sprawę i można robić takie haki na ogromną skalę. Może w PL ze względu na język nie jest to takie popularne, ale strony w j,angielskim są wiele bardziej narażone.

Osobiście też miałem kilka takich ataków, i cóż z tego iż dopieściłem swoje skrypty i pięknie filtrują dane wejściowe - znajdą się na serwie tacy co tego nie zrobią ... Na dzień dzisiejszy muszę monitorować systematycznie swoje strony aby móc w porę zareagować, postawiłem w tym celu w domu mały serwer by mógł pingować wszystkie domeny i do tego systematyczny backup robić.

Pozdrawiam

George_UK

A jak chcesz przeanalizować czy stwierdzić, czy cokolwiek się animuje czy da się rozwinąć, skoro można to zrobić na 1001 sposobów? Z analizy kodu to nawet nie można stwierdzić jakiej wielkości i koloru jest czcionka. Chyba, żeby przepuścić ściągane dane przez jakiś engine renderujący i np. odczekać kilka sekund dla każdej podstrony (aby się wykonał JS) ale i tak w najlepszym razie można tylko poznać rozmiar czcionek a i tak jest to bardzo nieefektywne i zajmuje mnóstwo czasu.

Jeśli chodzi o menu w css bądź proste w js - nie ma żadnych problemów z jego rozpoznaniem. Przede wszystkim ukrywane są linki wychodzące, menu do nich się nie zalicza. Nikt o zdrowych zmysłach nie buduje serwisu tak, aby trzeba było ukrywać linki wewnętrzne.

Ciekawi mnie również dlaczego uważasz iż trzeba czekać kilka sekund na wykonanie się kodu JS, możesz wyrazić się jaśniej ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności