Skocz do zawartości

Wodpress - oddzielne serwisy na subdomenach

Harvi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tworzę właśnie serwis oparty o Wordpress , który w zamierzeniu ma stanowić spójną całość, jednak poszczególne subdomeny będą informowały o czym innym. Strona główna będzie centrum informacji ze wszystkich subdomen.

Mianowicie, subdomeny:

komputery,

gry,

telefony,

audio

Każda z tych subdomen będzie miała praktycznie identyczny wyglad. Różnica bęidze jedynie w kolorach i logu, układ będzie taki sam. Wezmy na ruszt subdomene komputery - na stronie głównej znajdą się najnowsze newsy + 1 najnowszy art, jakaś sonda, pare reklam. W analogiczny sposób będą tworzone pozostałe subdomeny.

Strona główna całego serwisu zaś będzie zbiorem informacji ze wszystkich subdomen, o wyglądzie takim samym jak subdomeny, więc pojawią się tam najnowsze newsy ze wszystkich działów, arty, jakaś sonda itd.

Moje pytanie:

Jak to wszystko najlepiej zrobić?

Na każdej z subdomen postawić oddzielnego Wordpressa, czy jakoś kombinować w stylach i robić jako kategorie poszczególne tematyczne subdomeny? Czy będzie to techniczne osiągalne, aby każda kategoria miała inny wygląd a do tego niezależny całkowicie zbiór newsów i artów na stronie głównej?

Czy lepiej (a na pewno prościej będzie) zrobić na kazdej subdomenie nowego WP? Ale jak wtedy pogodzić to ze stroną główną? Przecież strona główna bęidze miała inną bazę danych niż te subdomeny, więc nie wiem jak na stronie głównej serwisu miałyby być publikowane najnowsze newsy i arty, skoro..baza danych strony głównej będzie pusta. Da się jakoś automatycznie łączyć na stronie głównej bazę danych ze wszystkich subdomen?

Jak to wszystko rozwiązać?

:)

Pozdrawiam,

mam nadzieje ze wszystko w miarę dobrze wyjaśniłem.

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności