Skocz do zawartości

Problem z firmą pozycjonującą?

gryszafree

Rekomendowane odpowiedzi

Od pól roku pewna firma pozycjonuje mi stronę. Podpisałem z nimi umowę za efekty na kilka fraz. Twierdzili ze potrzebują około 3 miesięcy zebym zaczął widziec efekty. I rzeczywiście po 3 miesiącach strona ruszyła w góre. Pojawiła się kilka razy w pierwszej 10. Myslałem że będzie dobrze. Ale cos stanęło. Nie jestem zadowolony z pozycji mojej strony a co gorsza firma przysyła mi faktury za pozycjonowanie. Robią teoretycznie raz w tygodniu pomiar i wg nich wszystko jest ok. Nie wiem w jaki dzień weryfikują pozycje moich fraz i czy mówią prawdę. Moje największe obawy wzbudza fakt, że jak dzwonię i pytam czemu dana fraza jest tak nisko odpowiadają mi ze jest wysoko. Ja im mówie że dana fraza jest w kategorii "Szukaj w Internecie" na miejscu 27 a w kategorii "Szukaj na stronach kategorii: język polski" na miejscu 20. A oni odpowiadają, że u nich jest odpowiednio namiejscu 6 i 8. Czy jest to mozliwe zeby w tym samym czasie na dwóch różnych komputerach google pozycjonował strone na różnych pozycjach? Jeśli tak to każda firma może mnie robic w balona? Pomóżcie i poradzcie co mam robić?

Musisz wziąć pod uwagę różne DC (data center) z których google pobiera sobie wyniki wyszukiwania dla danego zapytania IP choć powiem szczerze że różnice o 12-14 oczek w dłuższym okresie czasu są mocno podejrzane. Nie wiem jaką umowę podpisałeś - nie wiem nawet jaki jest adres Twojej strony i na jakie frazy opiewa kontrakt...

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

jest to możliwe, poczytaj o DataCenter (DC), skoro obstają przy swoim zapewne podpisałeś taką umowę, gdzie liczy się najwyższa pozycja na jakimkolwiek DC,

jeżeli pozycjonują Cię na frazy, a zapewne tak jest, to sprawdź sobie ile masz na nie wejść na stronę na te frazy, dla tego 20 miejsca to będzie pewnie okrągłe 'całe nic', policz sobie ile kosztuje Cię jedno wejście na stronę, i rozważ płatne kampanie Google Adwords, może się okazać, że będą one znacznie bardziej opłacalne niż pozycjonowanie jakie teraz masz, szczególnie, że firma nie ma motywacji do dalszej pracy, bo zapewne podpisałeś umowę na top10, na niektórych DC jesteś, wszystko zgodnie z ustaleniami, więc płacz i płać...

zaproponuj rozliczanie o zewnętrzny monitoring pozycji, np. www.web-tools.pl

dokładną, szczegółową ilość wejść na frazy powinna udostępnić firma pozycjonująca (jak tego nie zrobi, będzie się wykręcać, albo poda jakieś ogólne dane, to lepiej sobie daruj sobie współpracę, bo albo nie widzą co robią, albo ukrywają, że robią lipę), ewentualnie zleć napisanie prostego skryptu który będzie zliczał wejścia na określone frazy, albo skorzystaj z mojej stopki ;]

Jeśli tak to każda firma może mnie robic w balona? Pomóżcie i poradzcie co mam robić?

Skorzystaj z tego monitoringu fraz , jest w pełni darmowy https://www.web-tools.pl/ będzie ci sprawdzał codziennie pozycje pod danymi frazami wówczas będzie wiadomo kto ma racje

Marketing internetowy dla firm

Obecnie przez wprowadzanie coraz to większej ilości "super narzędzi" google mogą występować takie przekłamania nie tylko z powodu DC ale i w.w. wynalazków. Jedynym uczciwym wyjściem jak pisał Kaviorek jest zastosowanie zewnętrznego narzędzia.

Starajcie się w tych burzliwych czasach raczej zachować umiarkowanie niż pisać

1. Gratuluje wyboru firmy :/

bo nawet jak staracie się być super uczciwi to i tak któryś z następnych postów może pochodzić od waszego klienta :)

Z firma rozliczam sie nastepująco: na koniec miesiąca przysylaja mi raport. Są w nim ujęte tygodnie. Raz w tygodniu robiony jest pomiar wszystkich fraz i podane pozycje. Dwa wyniki skrajne są usuwane a z dwóch które zostały wyciągaja srednią pozycję. Na papierze wyglądało to dla mnie świetnie. Nie wziąłem pod uwagę że w tygodniu moge byc tylko raz w pierszej dziesiątce i akurat za ten dzień mi policzą. Niestety w umowie nie mam zapisanego w jakie dni dokonują pomiarów.

Mam tez pytanie czy warto płacić za pozycje w google.com czy google.pl

Najlepszy sposób jest następujący:

Wchodzisz na https://www.optymalizacja.com.pl/google-dance/

Sprawdzasz sobie na jakich pozycjach jest Twoja strona na poszczególnych serwerach

dzwonisz do nich że się i nie widzisz i prosisz o podanie konkretnego adresu ip gdzie wg nich jesteś wysoko.

Sprawdzasz to DC tym narzędziem lub wklepujesz bezpośrednio w pasek adresu przeglądarki.

Jeśli masz duże wątpliwości co do samej usługi a oni nie potrafią Ci ich wyjaśnić (w skrócie mówiąc czujesz się oszukiwany)

to zmień firmę na taką która zagwarantuje odpowiednie dla Ciebie warunki.

1. nie sądzę aby google dance powodował aż takie różnice 6 - 26

2. spróbuj sobie sprawdzać miesięczny przyrost linków na witryne (jest to jakaś forma weryfikacji)

3. różnice pomiędzy google.com i google.pl są znaczące

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Ciesz się, bo mogło być gorzej. Mogło być np. tak, że komuś zleciłeś pozycjonowanie, a jego działania spowodowały zafiltrowanie lub nawet ban. :aniolek:

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności