Skocz do zawartości

!Czy rozbicie jednego serwisu na 4 mniejsze pomoze w pozycjonowaniu

bluezg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, aktualnie zastanawiam sie czy ma sens rozbice serwisu www na kilka tzn.

Pracuje w firmie software'owej i posiadmy ok 6 produktow w domenie np. nazwafirmy.pl

czy stworzenie osobnych serwisow nazwafirmy-produkt1.pl , nazwafirmy-produkt2.pl i podpiecie ich do glownego nazwafirmy.pl jest uzasadnione w punktu widzenia SEO i czy sa jakies przeciwskazania

Pozdrawiam

To zależy od metody pozycjonowania. Raczej powinieneś się kierować punktem widzenia klienta. Kiedy znajdzie odpowiednie produkty na jednej stronie jest możliwe że kupi więcej.

Możesz zrobić to i to :) Tworząc unikalne strony dla produktów wspomożesz pozycjonowanie rozbudowanej "strony głównej". Wielkość strony ma oczywiście pozytywny wpływ na pozycje.

nihil fit sine causa

Moim zdaniem przyniesie to więcej szkód niż pożytku bowiem trzeba będzie wykorzystać więcej zasobów na wypozycjonowaniu tych kilku rozbitych stron.

Wystarczy poprawnie zoptymalizować jedną stronę firmową z podstronami produktów. Pozycjonując podstronę A, w jakimś stopniu również pozycjonujemy podstronę B. Jeśli strona będzie rozbita na kilka domen, tego efektu synergii nie będzie.

Mayko.pl - skuteczne pozycjonowanie stron www

Wszystko zależy od "trudnosci" fraz jeżeli frazy sa trudne / cięzkie to lepiej jest rozbić na subdomeny i nie jest tak, że

trzeba będzie wykorzystać więcej zasobów na wypozycjonowaniu tych kilku rozbitych stron.
..... jest dokładnie na odwrót ;)

PS

Efekt synergii oznacza uzyskiwanie zwielokrotnionych korzyści dzięki umiejętnemu połączeniu części składowych całości

jeżeli części składowych bedzie mniej to bedziemy mieli większy efekt synegrii ?? ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Wszystko zależy od "trudnosci" fraz jeżeli frazy sa trudne / cięzkie to lepiej jest rozbić na subdomeny i nie jest tak, że
trzeba będzie wykorzystać więcej zasobów na wypozycjonowaniu tych kilku rozbitych stron.
..... jest dokładnie na odwrót ;)

PS

Efekt synergii oznacza uzyskiwanie zwielokrotnionych korzyści dzięki umiejętnemu połączeniu części składowych całości

jeżeli części składowych bedzie mniej to bedziemy mieli większy efekt synegrii ?? ;)

czyli wg ciebie łatwiej wypozycjonować 4 strony niż jedną. dla mnie nielogiczne, ale może zle cie zrozumiałem

a co do synergii to dokonałem skrótu myślowego i faktycznie można było nie zrozumieć oco mi chodziło

Synergia w uproszczeniu to 1+1=3

Mayko.pl - skuteczne pozycjonowanie stron www

Virusek, oczywiście, że łatwiej pod warunkiem, że będą to strony o tej samej tematyce (tak jak sytuacja wygląda w tym wątku). Co do tworzenia oddzielnych stron z każdym produktem to jestem na tak. Na stronie firmowej opisać wszystkie produkty, bardziej ogólnie i według jakiegoś szablonu, a na stronach poświęconych konkretnemu produktowi oprócz bardziej szczegółowego opisu dodać opinie klientów, jakieś video przedstawiające możliwości programu, itp.

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Oddzielenie różnych produktów czy tematyk jest właśnie dobrym powodem do użycia subdomen. Wszystko jednak zależy od tego co to są za produkty i czy faktycznie jest sens to robić. Czy zainteresowałeś się wydzieleniem subdomen tylko ze względu na SEO czy na użytkowników? A co będzie się wtedy znajdowało na stronie głównej? Czy będzie ona jedynie pewnego rodzaju wizytówką z linkami do produktów w subdomenach?

Pozycjonując podstronę A, w jakimś stopniu również pozycjonujemy podstronę B. Jeśli strona będzie rozbita na kilka domen, tego efektu synergii nie będzie.

Szczerze mówiąc taki efekt widzę również przy subdomenach, jeśli są podlinkowane wzajemnie z domeną.

Ja uważam ze czasem jest łatwiej wy pozycjonować 4 serwisy (landing page) na dane Łatwe frazy niż jeden serwis. Wszystko zależy od fraz ale u mnie 4 tematycznie związane stronki w top 3 linkują jeden serwis na daną trudną frazę i to wystarcza, aby być w top 10 bez problemu.

czyli wg ciebie łatwiej wypozycjonować 4 strony niż jedną. dla mnie nielogiczne, ale może zle cie zrozumiałem

a co do synergii to dokonałem skrótu myślowego i faktycznie można było nie zrozumieć oco mi chodziło

Synergia w uproszczeniu to 1+1=3

znacznie łatwiej chociażby z tego powodu, że przy subdomenach możesz wykorzystać wiecej darmowych miejsc do zyskania BL nie mówiąc już o rozbudowaniu wzajemnego linkowania.

a synergia w uproszczeniu w przypadku wiekszej ilosci składników to 4+4=16 :aniolek:

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jeżeli strona ma 6 podstron gdzie na każdej jest opisany inny produkt to nie ma to sensu. Lepiej zrób zaplecze pod każdy produkt oddzielne (z kilkoma podstronami) i z niego linkuj stronę pozycjonowaną ale zarówno na stronę główną jak i podstrony. I tam np. Masz podstronę z gwoździami więc linkujesz ją na frazy związane z gwoździami oraz na te same frazy stronę główną i tak ze wszystkimi pozostałymi.

Zaplecze linkujesz katalogami, preclami, swl i ewentualnie kupionymi linkami tematycznymi.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności