Skocz do zawartości

Szczyt głupoty czy szczyt prehistorii? a może jedno i drugie?

Saint

Rekomendowane odpowiedzi

dużo jest hostingów, które pozwalają na samodzielne dodanie domeny? i po tym od razy działa?

Korzystam z zagranicznych hostingów i nigdy nie miałem takich cyrków jak wy. Rozumiem jakby to było w jakiejś małej serwerowni ale mówimy o całkiem sporej firmie.

Czy w Polsce nic nie może działać jak należy?

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
takie postępowanie jest 100 lat za murzynami, jest abstrakcyjne, głupie, idiotyczne

Wyluzuj trochę z tymi słowami. Firma ma prawo mieć taką a nie inną politykę, wcale się nie musi obnosić z powodami takiego postępowania - a one na pewno są, bo jednak łatwiej jest zrobić automat niż obciążać pracowników dodatkową pracą.

A jak się komuś nie podoba, to wolny rynek daje prawo wyboru innej firmy.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Chodzi o to że takie postępowanie jest 100 lat za murzynami, jest abstrakcyjne, głupie, idiotyczne

a mi chodzi o to, że nigdy z czymś takim się nie spotkałem i trudni mi w to uwierzyć, to jakaś nowa polityka? ale nie sądzę...

raczej trafiłeś na jakiegoś pracownika, który 'zbiera punkty' za przetransferowane domeny i po prostu wprowadził Cię w błąd - napisz skargę, dadzą Ci 2 miesiące serwera gratis ;)

z oferty:

Do każdego serwera WWW może być przypisanych wiele domen internetowych. Część z nich będzie wskazywać na katalog główny tego konta, część natomiast może zostać przekierowana na podkatalog bez dodatkowych opłat.

jest podane b.o. czyli bez ograniczeń, więc można dopisać wiele domen, i nikt nie wymaga aby to były domeny od home.pl,

jeżeli jest prawdą to co piszesz to napisz porządną skargę, umyślnie wprowadzono Cię w błąd, wyceń swoje straty moralne :soczek:

takie postępowanie jest 100 lat za murzynami, jest abstrakcyjne, głupie, idiotyczne

Firma ma prawo mieć taką a nie inną politykę, wcale się nie musi obnosić z powodami takiego postępowania - a one na pewno są, bo jednak łatwiej jest zrobić automat niż obciążać pracowników dodatkową pracą.

Takie praktyki nie są zgodne z prawem, a już napewno nie są zgodne z umową partnerską z Naskiem jakim jest Home.pl.

Nie są zgodne z prawem dlatego, że:

1. Utrudniają dostęp do usług.

2. Usługodawca nie informuje klienta w regulaminie prowadzenia usług czy też w samej ofercie, że jest przymus tego rodzaju operacji za pomocą maila.

3. Podawanie hasła lub jego cześci i przesyłanie e-mailem jest mało bezpieczne.

4. Usługodawca uzależnia wręcz swobodny dostęp do pewnych cześci usług zmianą rejestratora.

Giełda Domen Internetowych - najlepsze domeny w sieci

Nie no wybacz ale to że "coś jest niebezpieczne" nie znaczy, że jest niezgodne z prawem.

Może jakieś konkrety, akty, przepisy, ustawy, regulaminy?

Z tego co wiem (usług tam nie mam), to oni nie robią żadnych problemów żeby dodawać domeny rejestrowane u innych partnerów NASK - trzeba tylko o to prosić (lub jak kto woli "pisać do konsultanta"). To wcale nie jest ich obowiązek, że jeśli w XX% hostingów taka funkcja jest, to u nich też ma być. A że po przeniesieniu domeny dostajesz większą funkcjonalność i sam to możesz robić? Nie widzę w tym nic niezwykłego - nie wiem czy wiesz, ale w USA w większości hostingów* nie dodasz domeny do panelu, dopóki nie będzie ona wskazywać** na konkretne DNS - na pewno nie robią tego dla jaj... Też są daleko za murzynami?

* z tego co się zorientowałem powoli się od tego odchodzi, m.in. ze względu na klientów z takich krajów jak PL.

** domeny globalne, w przeciwieństwie plek można delegować na DNS bez konieczności wcześniejszego dodawania do nich - stąd mogą sobie na to pozwolić;

PS. Nie cytuj bez sensu.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Saint

Co Ty piszesz???

Home pisze mi kazde ilosc domen przez chata w ciagu kilkanascie sekund (do kilkanascie minut - nalezy od jakosc operatora :soczek:) do moich kont.

Dlla domen zarejestrowanych w home mam pelny dostep do konfiguracje name serwerów (co np nie ma w nazwy).

Oczywiscie home nie jest idealny (ale idealny jeszcze nie znalaslem), ale calkiem nie zle

No właśnie - co ty piszesz?? Podpinają każdą ilość domen bez żadnego problemu.

Tekst - pisany tonem pretensji - że nie uprzedzają w regulaminie, jak wygląda procedura obsługi domen pochodzących z innych firm, jest niepoważny. To jest regulamin ich usług, ich sewerów i ich domen, a nie regulamin przenoszenia domen z firmy x czy y. Chcesz wiedzieć co i jak - od tego jest dział pomocy i dokumentacji: https://home.pl/pomoc/2389 - informacja konkretna i nigdzie nie ukryta.

A potem następne insynuacje i pomówienia typu:

- "jednoznacznie daje do zrozumienia, że jeśli chcesz podpiąć domeny do kont, które masz u nas to: zarejestruj domenę u nas" (to w końcu można podpiąć przez maila, czy pracownik JEDNOZNACZNIE daje do zrouzmienia, że masz przenieść domenę do nich? zdecyduj się:)

- "przenieś do nas a my skasujemy cię po kosmicznej cenie za odnowienie i nie podamy AuthInfo" (nie podali ci kiedykolwiek AuthInfo, czy od tak pomawiasz sobie home.pl?)

- "jeśli chcesz podpiąć domeny od innych rejestratorów to męcz się człowieku ... bo trwało to będzie dwa dni plus propagacja dns" (tyle trwało, czy znowu wydaje ci się?)

Odchodząc od tematu: takiej podstawowej funkcjonalności jak piszesz nie ma również w hostingu nr 2 w Polsce (wg top100.pl), czyli nazwa.pl, więc chyba taka podstawowa ona nie jest.

Pozdrawiam,

Cxz

była...

dużo jest hostingów, które pozwalają na samodzielne dodanie domeny? i po tym od razy działa?

Chyba każdy hosting gdzie masz cPanel lub DirectAdmin na to pozwala, a te skrypty do zarządzania są dość popularne.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Nie no wybacz ale to że "coś jest niebezpieczne" nie znaczy, że jest niezgodne z prawem.

Co powstaje z kiedy postronna osoba dowie się jakie masz hasło do swojego konta i zrobi coś z tym co tam trzymasz? Rozumiem, że nie będziesz miał żadnych pretencji...

Może jakieś konkrety, akty, przepisy, ustawy, regulaminy?

Ich regulamin nie przewidział takich sytuacji wychodzą chyba z załorzenia, że tylko u nich można kupić domeny. Co do innych aktów - jak to określasz - to jest to ewidentnie jest to łamanie praw konsumenta ponieważ usługodawca nie poinformował w całości o warunkach świadczenia tej usługi.

Z tego co wiem (usług tam nie mam), to oni nie robią żadnych problemów żeby dodawać domeny rejestrowane u innych partnerów NASK - trzeba tylko o to prosić (lub jak kto woli "pisać do konsultanta")

Prosiłem z większą ilością już był problem.

To wcale nie jest ich obowiązek, że jeśli w XX% hostingów taka funkcja jest, to u nich też ma być. A że po przeniesieniu domeny dostajesz większą funkcjonalność i sam to możesz robić? Nie widzę w tym nic niezwykłego - nie wiem czy wiesz, ale w USA w większości hostingów* nie dodasz domeny do panelu, dopóki nie będzie ona wskazywać** na konkretne DNS - na pewno nie robią tego dla jaj... Też są daleko za murzynami?

Nie wiem czy wiesz, ale są takie firmy, które sobie nie liczą podójnej stawki za odnowienie, a home.pl tak robi na tym polega różnica. Ja nie napisałem nigdzie, że to jest ich obowiązkiem napisałem, że obowiązkiem jest poinformowanie klienta w pełni o funkcjonalności kont jakie proponują w swojej ofercie, a to żasadnicza różnica.To raczej nie ma nic do rzeczy poza tym jesteśmy w Polsce, a ty nie wypowiadaj się w moim imieniu bo nie przypominam sobie abym zrobił cię moim pełnomocnikiem ...

PS. Nie cytuj bez sensu.

Bawisz mnie tymbardziej, że sam nie używasz cytatów.

Saint

Co Ty piszesz???

Hamuj się trochę ...

Home pisze mi kazde ilosc domen przez chata w ciagu kilkanascie sekund (do kilkanascie minut - nalezy od jakosc operatora :() do moich kont.

Nie mam pojęcia o czym napisałeś. Co ci robi home? "pisze"? ale wnioskując z tego zdania ... to zaproponuj dodanie 100 domen i poczekaj na drugi dzien, aż przed 16 przyślą ci mailem pytanie o 2, 3 i 5 literę hasła i czekaj kolejny dzień.

Dlla domen zarejestrowanych w home mam pelny dostep do konfiguracje name serwerów (co np nie ma w nazwy).

Ciesze się niezmiernie.

Oczywiscie home nie jest idealny (ale idealny jeszcze nie znalaslem), ale calkiem nie zle

Nigdy nie był i nigdy nie będzie.

Co powstaje z kiedy postronna osoba dowie się jakie masz hasło do swojego konta i zrobi coś z tym co tam trzymasz?

Możesz przetłumaczyć na polski?

jest to ewidentnie jest to łamanie praw konsumenta ponieważ usługodawca nie poinformował w całości o warunkach świadczenia tej usługi.

Chyba chłopie w ogóle nie wiesz o czym piszesz. To znaczy, że piekarz ma na chlebie pisać listę pierwiastków i atomów, które są tam użyte? NIE DA SIĘ WSZYSTKIEGO OPISAĆ. Powstałaby z tego książka w kilku tomach, w której i tak nie umiałbyś wszystkiego opisać. Poza tym, masz 14-dniowy okres próbny - pewno nikt nie przyłożył Ci pistoletu do skroni i nie powiedział "kupuj tam, albo zginiesz"?

To proszę Cię - zdefiniuj swój problem. Bo wg mnie na razie rozmawiamy o tym, że nie chce Ci się pisać do konsultanta i że boli Cię brak panelu. Teraz nagle chodzi nie o sposób dodawania domen, a ich ilość...

Może pomyśl nad swoim blogiem czy innym pamiętnikiem? To trochę bardziej odpowiednie miejsce na tego typu "przemyślenia"... szczególnie, że rozmową tego raczej nie można nazwać, skoro żadne argumenty do Ciebie nie trafiają :( Ja tam też idę się zająć swoimi sprawami.

jest to ewidentnie jest to łamanie praw konsumenta ponieważ usługodawca nie poinformował w całości o warunkach świadczenia tej usługi.

Chyba chłopie w ogóle nie wiesz o czym piszesz. To znaczy, że piekarz ma na chlebie pisać listę pierwiastków i atomów, które są tam użyte? NIE DA SIĘ WSZYSTKIEGO OPISAĆ. Powstałaby z tego książka w kilku tomach, w której i tak nie umiałbyś wszystkiego opisać. Poza tym, masz 14-dniowy okres próbny - pewno nikt nie przyłożył Ci pistoletu do skroni i nie powiedział "kupuj tam, albo zginiesz"?

Zasadnicza różnica polega na tym, że to jest usługa, a chleb jest towarem. Resztę przemilczę bo nie widzę sensu na odpisywanie na twoje argumenty z kosmosu.

To proszę Cię - zdefiniuj swój problem. Bo wg mnie na razie rozmawiamy o tym, że nie chce Ci się pisać do konsultanta i że boli Cię brak panelu. Teraz nagle chodzi nie o sposób dodawania domen, a ich ilość...

Ilość ma tu najmniejsze znaczenie tak samo co mi się chce, a co mi się nie chce, poza tym twój problem polega na tym, że nie wiesz co mi się chce, a co mi się nie chce bo nie jesteś mną więc bądź tak uprzejmy i nie wypowiadaj się w moim imieniu. Kluczową sprawą jest to, że trzeba poświęcić na to czas (czesto długi), przekazać innej osobie informacje o własnych zasobach (spotkałem się osobiście z sytuacją gdzie pracownicy home.pl "nieoficjalnie" informowali innych pracowników firm hostingowych o pewnych sprawach, które nie do końca były prawdą) i nie można zrobić tego samemu. Home.pl i jego panel zawsze był zacofany pod każdym względem zarówno bezpieczeństwa (wystarczy przypomniec aferę ze statystykami, do których mógł zaglądać każdy i pewnego ministerstwa) jak i funkcjonalności.

Może pomyśl nad swoim blogiem czy innym pamiętnikiem? To trochę bardziej odpowiednie miejsce na tego typu "przemyślenia"... szczególnie, że rozmową tego raczej nie można nazwać, skoro żadne argumenty do Ciebie nie trafiają :( Ja tam też idę się zająć swoimi sprawami.

Opowiadasz bzdury ... jakie argumenty? że są to prawdopodobnie jakieś względy bezpieczeństwa? Wybacz, ale są inne sposoby na takie rzeczy i nie maja żadnego związku z ograniczaniem funkcjonalności, a jedyną przeszkodą z powodu, której nie ma takiej możliwości w panelu firmy home.pl jest zwyczajnie jej interes, a więc nie pisz tu takich rzeczy, które nie znajdują przełożenia w rzeczywistości

Heh, jeśli dla Ciebie pieczenie chleba to sprzedaż produktu, to faktycznie - przemilczmy ...

Piszę "prawdopodobnie", bo nie jestem administratorem, ani właścicielem home. Ale piszę to z 9X% prawdopodobieństwem (jak by nie było, jednak w tej branży trochę już siedzę), a nie 3%. Nie twierdzę, że innych sposobów niż to "ograniczenie funkcjonalności" (rzecz względna, podobnie jak "długi czas" o którym też wspominasz), bo być może są, ale trudno mi się tutaj wypowiadać, ponieważ oni używają autorskiego oprogramowania i mogę się tylko domyślać co można, a czego nie można zrobić.

Pomyśl - z jakiego powodu w USA nie można dodać domeny przed zmianą delegacji DNS domeny? Też po to, żeby zarobić na transferze?

Wybacz, ale nie uwierzę, że tak duża firma - bądź co bądź mocno dbająca o swój wizerunek - nie wprowadza do swojego panelu takiej opcji tylko dlatego, żeby dowalić Saintowi i zedrzeć z niego ostatni grosz na transfer. Daj trochę zaufania ludziom/firmom, nie każdy jest taki sam...

Wybacz, ale nie uwierzę, że tak duża firma - bądź co bądź mocno dbająca o swój wizerunek - nie wprowadza do swojego panelu takiej opcji tylko dlatego, żeby dowalić Saintowi i zedrzeć z niego ostatni grosz na transfer. Daj trochę zaufania ludziom/firmom, nie każdy jest taki sam...

Dalej nie rozumiesz. Wiele osób daje się nabierać na promocje nie wnikając w konsekwencje czyli odnowienie za dużo wyższą kwotę. Mając ponad 1500 domen zapewne udczuł byś tę subtelną różnicę. Co do panelu to Ci, którzy dbają o swoije interesy i sprawy związane z domenami już dawno nie kupują domen w home.pl jeśli masz wątpliwości zapytaj na di.pl, poza tym wolę zapłacić za domenę 10 czy 15 zł, a nie płacić za przedłużenie domeny o kolejny rok kwoty 100 zł jeśli mowa o groszach to mam domen polskich ok. 600 więc łatwo policzyć różnicę u innych rejestratorów jest to 40 zł różnicy, a następne przemnożyć przez 600 ... jeśli 24 000 pln to dla ciebie grosze to z rozkoszą przyjmę taka kwotę na swoje konto bankowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności