Skocz do zawartości

Archiwum strony ? Lub jej zapis na inną stronę www ...

viva

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedziałem do jakiego podforum dać mój temat więc z góry przepraszam jeśli jest w złym ....

Chciałbym mieć archiwum (zapis) danych pewnej strony www jest to sam tekst bez zdjęć i innych bajerów . W jaki sposób można tego dokonać ? Cache googla nie zapisuje każdego dnia aktualizacji strony a o to mi właśnie chodzi. Czy jest jakiś sposób abym miał zapisywaną treść strony bez siedzenia przy pc ? Chciałbym aby to robiło się automatycznie bez mojego pc. Istnieją takie rzeczy ? Może znacie jakieś strony/serwisy które zapisują cache różnych stron do 3 tygodni ?

Jeżeli masz jakiś standardowy hosting typu nazwa.pl czy home.pl to proponuje:

file_get_contents() + harmonogram zadań CRON i możesz sobie robić kopie co minutę nawet.

TANIE PUNKTY SWL - Automatyczna transakcja - punkty w 5 minut na Twoim koncie (seomatik, gotlink, statlink)

HURTOWE ILOŚCI: Linki z PageRank (ponad 1000 domen PR1-5)

Sławomir Siudek+

tworzysz katalog np. backup i nadajesz mu prawa do zapisu (777) zrobisz to total commanderem albo innym klientem ftp.

W tym katalogu tworzysz plik php nazywasz go pobierz.php. W środku wklejasz poniższy kod modyfikując nazwę strony na docelową:

<?php

$plik_we = file_get_contents("https://www.forum.optymalizacja.com");

$plik_wy = fopen(date("Y-m-d").".html", "w");

fputs($plik_wy, $plik_we);

fclose($plik_wy);

?>

Po uruchomieniu w katalogu w którym się znajduje dostajesz plik 2008-11-28.html. I codziennie zmienia Ci się data.

Pozostaje jeszcze dodać ten plik do CRON'a. Znajdujesz w swoim panelu hostingowym coś takiego jak harmonogram zadań, albo CRON i dopisujesz tam linijkę:

wget https://www.twojadomena.pl/backup/pobierz.php > /dev/null

i ustawiasz wykonywanie np. codziennie o 10 rano.

Wszystko powinno działać

TANIE PUNKTY SWL - Automatyczna transakcja - punkty w 5 minut na Twoim koncie (seomatik, gotlink, statlink)

Sławomir Siudek+

Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: URL file-access is disabled in the server configuration in /home/viva/public_html/backup/pobierz.php on line 2

Warning: file_get_contents(https://www.forum.optymalizacja.com) [function.file-get-contents]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/viva/public_html/backup/pobierz.php on line 2

Wina hostingu ?

Musisz mieć ustawione allow_url_fopen ON :hahaha:

Polecam użycie cURL który nie dość, że daje więcej możliwości to nie wymaga allow_url_fopen :

<?php
function pobierz($url) {
$curl = curl_init();
curl_setopt($curl, CURLOPT_URL, $url);
curl_setopt($curl, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
$txt= curl_exec($curl);
curl_close($curl);
file_put_contents('cache/'.date("Y-m-d").'.html', $txt)
}
?>

Przykład użycia :

<?php 
pobierz('https://www.wp.pl');
?>

Pamiętaj, że dla katalogu cache/ musisz ustawić CHMOD 777 :hahaha:

logo-stat4seo-blue-small.png

A co musze zrobić żeby aktywować allow_url_fopen ? Znalazłem hostin w którym allow_url_fopen jest domyślnie ustawiony na właczony i sposób verSuS'a się sprawdza ale znowu tam cron może wykonywać tylko skrypt ustawiony przez hosting :hahaha:

CRON możesz odpalić z każdego innego hostingu. Jeżeli masz konto na nazwa.pl albo az.pl to tam jest napewno dostępny harmonogram zadań. W home.pl niestety nie znalazłem. Jeżeli nie masz takich kont hostingowych, a to rozwiązanie zapisu nie jest na dłuższy czas możesz sobie otwierać testowe 14 dniowe konta.

Sławomir Siudek+

Zarejestrowałem się więc na 2 różnych hostingach. Na 1 defaultowo allow_url_fopen działa a na drugim działa dobrze cron. Zrobilem przekierowanie żeby z tego hostingu gdzie dobrze działa cron chiałbym aby otwierał plik htm (z przekierowaniem) i automatycznie na tym pierwszym hostingu robił by się skrypt.

I teraz jak ustawić crona (komende) żeby tylko otwierał strone ?

nowy2gx5.th.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności