Skocz do zawartości

[prywata] hosting zdjęć.

michat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym postawić hosting zdjęć pod własne forum fotorgaficzne, jednak zastanawiam się jaki serwer i z jakim transferem będzie pod to dostępny.

czy wystarczyłby VPS czy konieczny jest do tego serwer dedykowany?

może ma ktoś jakieś doświadczenia z hostingami zdjęć?

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

dziennie uploadowane byłoby około 30-80 zdjęć o wielkości 1MB max - myślę, że wiecej nie będzie potrzeby.

w weekendy liczba uploadów wzrastalaby przeważnie o połowę. forum ciągle się rozwija, więc chętnie wziąłbym już co dawałoby radę przy 200-300 zdjęciach dziennie.

VPS czy dedyk?

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

przy takich niskich wartościach to nawet shared wystarczy, więc i tym bardziej VPS (mowa o uploadzie). teraz jeszcze kwestia ilości wyświetleń tego stuffu i aplikacji.

bardziej interesujace jest to ile osob ma ogladac te zdjecia - ile zdjec mowi ci dopiero jaki potrzebujesz dysk

moze byc 100 zdjec w sumie a przy sporej ogladalnosci zajada ci sprzet

bardziej tutaj sie kieruj odslonami i to staraj sie oszacowac - uploady OK - ale bardziej przy wyborze dysku

mhm,

na pierwszy rzut oka, móglbym oszacować że dziennie jeden temat mógłby mieć ponad tysiąc odsłon - w jednym temacie maksymalnie wstawianych jest 5 zdjęć. dziennie takich tematów nowych jest okolo 6-10, odnośnie starszych tematów trudno mi określić, bo nigdy tego nie sprawdzałem.

tak btw: jeżeli dobrze zrozumiałem sformułowanie o wstawianiu zdjęć w posty na forum => chyba nie ma głupszego sposobu marnowania transferu -> tutaj musisz przeprowadzić zupełnie inne obliczenia niż w przypadku wyświetlania na pojedynczych stronach. Na forach wszyscy bez przerwy wczytują po tysiące razy te same zdjęcia (do tego hurtowo po x na wątek) wklejone w danym wątku choć nawet ich oglądać juz nie chcą. W takim wypadku rzeczywiście można powątpiewać w utrzymanie tego na hostingu.

właśnie, właśnie.

Hosting zdjęć to poważne przedsięwzięcie, wiem, ale zawsze do dodatkowa rzecz, którą możnaby było się wyróżnić.

miałbym tą pewność, że ludzie nie wrzucają zdjęć na jakieś serwery, które po tygodniu przestają istnieć i nagle tematy na forum przestaja mieć jakikolwiek sens, bo zdjęć nie ma.

wymuszenie w pewnym sensie na użytkownikach hostowania zdjęć na moim własnym serwerze zabezpieczyłaby forum przed taką utratą fotografii. kwestia tylko tego, czy dochody z forum, będą mogly w pełni pokryc koszt serwera...

Lukas_79, wiem że forum to mało dochodowa sprawa, aczkolwiek próbuje to jakoś rozwinać, co prawda w drugą stronę bo dokładam portale i strony do forum, a nie odwrotnie;p

Dark, przejrzę dokładnie te oferty, dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności