Skocz do zawartości

Spolszczenie freeglobes

mischal

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A możesz powiedzieć który plik dokładnie przepuściłeś przez gżegżółkę i z jakiego kodowania na jakie ustawiłeś ? Ja bawię się już z tym kilkadzieśiąt minut i ni za cholerę nie mogę tego przejść.

Plik językowy masz w folderze lang, ja korzystałem z pliku en.php, którego fragmencik przetłumaczyłem. Otwierasz go edytorem tekstu (nie polecam akurat do tego Dreamweavera - po zapisaniu znikają polskie znaki), zapisujesz i konwertujesz w gżegżółce. Kodowanie źródłowe ustawiasz automatyczny, natomiast docelowe Unicore UTF-8.

Analogicznie postępowałem z plikami templatki, w których wprowadzałem polskie znaki.

Pozdrawiam

katalog sklepów - darmowy katalog PR4 porady, artykuły, produkty.

Atrakcje turystyczne - wyjade.pl

• 2 tygodnie później...

Witam.

Mam taki problem, że po przetłumaczeniu plików w folderze languages, gdy wchodzę do folderu Dodatki (org. Plugins) to widzę ikony menu, ale nie widzę napisów! Nawet nie tknąłem tych nazw w tłumaczeniu. Gdzie one są i dlaczego one mi znikły?

W namierzeniu błędu z pewnością pomoże komunikat:

Warning: Smarty error: Plugin: Plugin 'polski' language file does not exists in /home/spookyns/public_html/psychoterapia/freeglobes/class/smarty/Smarty.class.php on line 1095

Niestety zaglądnąłem w plik php i nie ma ww nim nic szczególnego / zrozumiałego dla mnie:

/**
 * trigger Smarty error
 *
 * @param string $error_msg
 * @param integer $error_type
 */
function trigger_error($error_msg, $error_type = E_USER_WARNING)
{
	trigger_error("Smarty error: $error_msg", $error_type);
}

Proszę o pomoc.

A wie ktoś gdzie zminić kodowanie rss ? jest utf-8 standard a mnie trzeba iso-8859-2

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

A wie ktoś gdzie zminić kodowanie rss ? jest utf-8 standard a mnie trzeba iso-8859-2

zależy o co pytasz :-)

jak chcesz generować RSS swojej strony to się da... odszukaj iso-8859-1 i podmień. zadziała i czytniki będą wyswietlać poprawnie.

jak chcesz aby twoje RSS pokazywało się na innej stronie lub poprawnie wyświetlić wpisy RSS innego serwisu to się "prosto" nie da.... :-(

jest używana standardowa funkcja PHP która nie obsługuje kodowania iso-8859-2 :-(

Polecam blog o podróżowaniu. Relacje z wypraw, zdjęcia, filmy, porady.
Zapraszam na relację z wyprawy do Namibii i Botswany.

Była już taka dyskusja na forum FreeGlobes: https://forum.freeglobes.net/viewtopic.php?id=562 Tam piszą o tym, do czego ja sam doszedłem już wcześniej. Powodem takiego stanu rzeczy jest skrypt MagpieRSS, który jak rozumiem jest wykorzystywany przez skrypt FreeGlobes do worzenia RSSów. Niestety zwała. Z tego co wyczytałem https://simplestation.com/locomotion/displa...-in-magpie-rss/ rozumiem, że mamy taką sytuację. Tworzymy posta w kodowaniu ISO-8859-2, ale coś je przestawia na UTF-8... Zmieniamy to w config.php i już mamy ISO-8859-2 na stronie z powrotem. Jednak w rzeczywistości to nadal jest UTF-8 :/ Dlatego FeedyRSS są wyświetlane jako UTF-8. Zmieniając w rss.php kodowanie nic nie osiągniemy, bo tylko zmienimy kodowanie RSS, ale nie u źródła. Coś w tym jest, bo pomimo, iż wyplułem na stronie RSS w formie ISO-8859-2 to nadal są dziwne znaki. Zmieniłem kodowanie w rss_parse.php, class.rss_generator.php, config.php, rss.php i nadal mam krzaki w RSS.

Dodatkowo natrafiłem na linka w jednym z plików FreeGlobes do tego posta: https://minutillo.com/steve/weblog/2004/6/1...e-and-data-loss

W tym momencie mam na stronie utf-8 i mimo iż skórka zwraca pytajniki, to nowe wpisy są już traktowane jako utf-8 i się wyświetlają porządnie! Postępuję dokładnie jak autor tego tekstu, do którego dałem odnośnik wyżej. Mam nadzieję, że teraz jakiś spec od PHP się do tego weźmie, bo ja już dalej nie mogę nic zrobić......

• 3 tygodnie później...

jakby ktoś mógł mi wysłać spolszczony plik to bardzo proszę .

psikuta.kz @ gmail.com

Z przeszłości zostały jeszcze: Katalog Turystyczny, s3zow.pl
Blog o pozycjonowaniu i optymalizacji prowadzę pod adresem: https://zeid.pl

• 3 tygodnie później...

Jakas dziwna masakra się dzieje. Katalog mam na nazwa.pl w bazie oraz conf utf-8. W momencie dodawania strony pobiera ladnie z polskimi znakami. Po zatwierdzeniu w bazie zapisuje z krzakami. Jak zmienie recznie w bazie, to na głównej ciągle są krzaki. Panowie co radzicie??? Czy to ma zwiazek z tym rss?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności