Skocz do zawartości

Spolszczenie freeglobes

mischal

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem wszystko tak jak mówiłeś, ale nie wyświetla mi polskich znaków z bazy danych (kategorie z polskimi znakami) oraz słowa z pliku tłumaczenia (main.php) z polskimi znakami nie są poprawnie wyświetlane.

Kodowanie mam ustawione na:

$default['encoding'] = 'UTF-8';

Kodowanie w szablonie, który pobrałem mam ustawione na ISO-8859-1

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W nagłówku szablonu musi być kodowanie UTF-8.

Wszystkie pliki z polskimi znakami zapisałem z kodowaniem UTF-8 i wygląda na to, że działa prawidłowo.

Już ostatnie pytanie: jak zrobić aby w bazie danych mieć polskie znaki a nie krzaki?

EDIT:

Już sobie poradziłem.

EDIT:

Jeszcze jedno: W jaki sposób zmienić sposób płatności? Założyłem sobie konto na allopass.com ale nie wiem, w którym miejscu trzeba dodać ten wygenerowany skrypt. Jak wygląda ta konfiguracja?

• 2 miesiące temu...

Witam serdecznie.

Panowie musze u was sięgnąć o pomoc. FREEGLOBES

Sprawa dotyczy spolszczenia. Nie mam na to żadnego sposobu. Kodowanie UTF-8 działa praktycnie wszędzie oprócz oczywiście wyszukiwarki oraz słów kluczowych, nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać. łapałem się każdego sposobu, który był poruszany na tym forum i ... żaden nie działa. Ręce opadaja z bezsilności. Czy będzie ktoś z was w stanie mi pomóc ?? Proszę was o pełne spolszczenie lub instrukcje "łopatologicznie" jak się za to zabrać.

Grzegrzółka także nie pomaga. . . chyba że coś robię nie tak.

Polskie czcionki na wyszkiwarce są, ale tylko przy kodowaniu ISO8859-1 - ale przez to strona cała jest bez polskiej czcionki

UTF-8 - poskie czcionki na całej stronie są .. ale nie w wyszukiwarce.. POMOCY !!

Liczę na waszą pomoc.

by the way.. co za pajac wymyślił te nasze ... ogonki ... :ok:

Mozna takze pisac na gg: 1431218

Dobra, sprawa jest prosta.

Wystarczy podane przezemnie wcześniej pliki wsadzić do grzegzolki i dac na iso-8859-2

w podanej wczesniej sciezce /conf/config.php zmienic na iso-8859-2 a nie utf-8 i wszystko dziala!

Linki nie działają.

Czy można zrobić tak aby wyniki wyszukiwania i tagi miały polskie litery bez zmieniania kodowania? Chciałbym pozostać przy UTF-8

Teraz mam tak, że w tagach zamiast "królik" wyświetla "kr�lik", a zamiast "świr" wyświetla "?wir". Same wyniki wyszukiwania mają poprawne kodowanie, problemem jest tylko nagłówek nad wynikami wyszukiwania np. "1 Wyniki dla ?wir".

no jak zmienisz w config.php na UTF-8 ( bo standardowo jest iso ) powinno działać, tylko nie wiem czy teraz nie będzie problemu bo miałeś to zrobić na samym początku zanim ludzie pododają wpisy ( chociaż nie jestem pewny może teraz jak zrobisz i tak będzie dobrze )

wyniki wyszukiwania i tagi miały polskie litery bez zmieniania kodowania? Chciałbym pozostać przy UTF-8

O ile pamiętam katalogi, które sprawdzałem, to się da -> chodzi o UTF-8. Ja próbowałem i nie dałem rady (nie znam PHP), więc zostałem przy ISO. Najlepiej to zrobić na początku, bo jak będziesz już miał strony dodane w UTF-8, a potem przerobisz na ISO, to pokażą się krzaki (i na odwrót).

W config.php mam

$default['encoding'] = 'UTF-8';

Wszystko jest OK, tylko problem jest z tagami oraz wyszukiwarką.

Tagi - słowa kluczowe nie wyświetlają się na stronie poprawnie

Wyszukiwarka - wyniki wyszukiwania wyświetla poprawnie, problem w tym że słowo wyszukiwane nie jest poprawnie wyświetlane, a w przypadku gdy słowo zawiera polską literę, to nie odnajduje wpisu np. nawet jeśli w tytule wpisu i w opisie również jest np. "królik", to po wpisaniu w wyszukiwarce "królik" nie odnajduje wpisów (a wpisy są). Otrzymuje informację "0 Wyniki dla kr�lik"

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności