Skocz do zawartości

radio value

motorider

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pole opcji typu radio, nazwy pól tworzę dynamicznie nadając im id pobierane z bazy. Wartość pola chciałbym zapisać do sesji, ale zapisuje się tam wartość id, a nie "zatwierdz" lub "odrzuc". Czy da się zrobić coś tego typu $_SESSION['id']=id.value ?

echo <input type="radio" name='; echo "$id"; echo ' value="zatwierdz"/>zatwierdz';
echo <input type="radio" name='; echo "$id"; echo ' value="odrzuc"/>odrzuc';

$_SESSION['id']=$id;

Po wybraniu opcji dane mają być zapisywane do nowej tabeli

ale po wysłaniu POST'a (zatwierdzeniu formularza), tak? Jeśli tak, to trzeba po prostu odczytać tablicę _POST.

PS. Taki rzeczy, jeśli oczywiście dobrze zrozumiałem, robi się raczej przyciskami <input type="submit" value="Zatwierdz ...

W każdym wierszu są dwa pola radio i jeden button submit, po wybraniu opcji i kliknieciu w button dane są zapisywane do tabeli (pole opcji i button zostają ustawione na disabled) i robię to samo z kolejnymi wierszami. Ewentualnie mogę mieć jeden submit na caly formularz ale i tak w każdym wierszu muszę mieć dwa pola radio dla każdego wiersza.

Żeby odczytać z tablicy post każde radio musi mieć inną nazwę, nigdy nie wiem ile wierszy zwróci select więc pod nazwy przypisywałem wartości id z selecta.

Ogólne założenie jest takie: select zwraca ileś wierszy spełniających jakiś warunek, dane w jakiś uporządkowany sposób trzeba zaprezentować użytkownikowi (do tej pory wypisywałem je w tabeli) i dać mu możliwość dopisania nowych wartości do każdego wiersza a następnie wszystko zapisać do nowej tabeli.

Ideą radio butonów jest przecież, to że w grupie każdy ma taką samą nazwę "name"

a więc jeśli będziesz miał

<input type="radio" name="id1" value="Zatwierdz">

<input type="radio" name="id1" value="Odrzuc">

<input type="radio" name="id2" value="Zatwierdz">

<input type="radio" name="id2" value="Odrzuc">

... itd

to POST['id1'] zwroci wcisniete radio value Zatwierdz albo Odrzuc, podobnie reszta POSTów

Jeśli nie wiesz ile masz id, to możesz przelecieci całą tablicę _POST foreachem albo whilem i 'wydłubać' odpowiednie (w moim przykladnie zaczynajace sie od stringu 'id').

np: foreach( $_POST as $k => $v ){ if( stricmpn($k, "id", 2)===0 ) ... }

Problem w tym, że stosując moja pętlę do wypisywania nie mogę wypisać przy każdym wierszu opcji radio z inna nazwą więc jako nazwę stosuję id, ale wtedy nie zapisuje wartości z radio do sesji.

while ($rekord = mysql_fetch_assoc($wynik))
{
echo "<tr>";
echo "<td>";echo $rekord['id_kandydata']; echo "</td>";
echo "<td>";echo $rekord['imie']; echo "</td>";
echo "<td>";echo $rekord['nazwisko']; echo "</td>";
echo "<td>";
    echo '<input type="radio" name='; echo "$id_kandydata"; echo ' value="zatwierdz"/>zatwierdz';
    echo '<input type="radio" name='; echo "$id_kandydata"; echo ' value="odrzuc"/>odrzuc';
    $_SESSION['radio']=$id_kandydata;
echo "</td>";
echo "<td>";
    $wyslij="wyslij_";
    $w=$wyslij.$id_kandydata;
    $_SESSION['w']=$w;
    echo '<input type="submit" name="'; echo "$w"; echo '" value="Wyślij" '; echo '/>';
echo "</td>";
echo "</tr>";
}

Ja cały czas nie 'czuję' Twojego problemu ale może pomoże Ci takie spostrzeżenie.,

Może nie trzeba zapisywać id_kandydata w sesji, może można przesłać go POST'em w <input name="jakis_name" type="hidden" value="<? echo $id_kandydata; ?>">

PS. Ja się wystrzegam sesji (nie stosuje ich od dawien dawna) a nie zdażyła mi się formatka, żeby sobie z nią nie poradzić POST'ami

, a trochę niebanalnych ich już zrobiłem. Sesje może i są pewnym ułatwieniem ale wszystko można zrobić odpowiednim POST'em

Żeby odczytać z tablicy post każde radio musi mieć inną nazwę, nigdy nie wiem ile wierszy zwróci select

Robiąc to jako tablica

<input type="radio" name="radio[1]" value="Zatwierdz" />
<input type="radio" name="radio[1]" value="Odrzuc" />

<input type="radio" name="radio[2]" value="Zatwierdz" />
<input type="radio" name="radio[2]" value="Odrzuc" />
...
itd

Mozesz potem to odczytać np w foreach($_POST['radio'] as $a => $;)

I nie musisz znać ilości.

ps

ale przyznam sie że podchodze do tego postu juz trzeci raz i dalej nie wiem o co chodzi.

Nie rozumiem dlaczego sesje chcesz zapisać w momencie budowania formularza - czyli jeszcze przed czynnościami ktore ma wykonać user? Bardziej logiczne mi sie wydaje zapisywanie czegokolwiek do sesji dopiero wtedy gdy user wyśle formularz i przekaże jakieś dane.

.

Mam świadomość, że mocno kombinuje i mieszam, ale to dlatego, że muszę zrobić coś właściwie nie znając PHP. Może zapomnijmy o moich dotychczasowych pomysłach i zacznijmy od początku.

Wypisuje dane z tabeli, nie wiem ile wierszy zostanie wypisanych.

{
echo "<tr>";
echo "<td>";
echo '<input type="radio" name="status" value="zatwierdz"/>zatwierdz';
echo '<input type="radio" name="status" value="odrzuc"/>odrzuc';
echo "</td>";
echo "<td>";
echo '<input type="submit" name="wyslij" value="Wyślij"/>';
echo "</td>";
echo "</tr>";
}

Po wykonaniu pętli w każdym wierszu mam: id, imie, nazwisko, (pole opcji) zatwierdz i odzuc, przycisk wyslij

W jaki sposób teraz pobrać z każdego wiersza wartość z radio po kliknieciu wyslij? Użytkownik wybiera opcję, klika wyślij, opcja i przycisk zostają ustawione na disabled i może robić dalej to samo z kolejnymi wierszami.

Użytkownik wybiera opcję, klika wyślij, (i w tym miejscu zostaje odświerzona strona ?) opcja i przycisk zostają ustawione na disabled i może robić dalej to samo z kolejnymi wierszami.

Jeżeli ma zaznaczyć wszystkie opcje to po co submit przy każdej opcji i przeładowania strony?

Ja znowu proponuje identyczne rozwiazanie jak w poprzednim poście

{
echo "<tr>";
echo "<td>";
echo '<input type="radio" name="status['.$rekord['id_kandydata'].']" value="zatwierdz"/>zatwierdz';
echo '<input type="radio" name="status['.$rekord['id_kandydata'].']" value="odrzuc"/>odrzuc';
echo "</td>";
echo "</tr>";
}
echo '<input type="submit" name="wyslij" value="Wyślij"/>';

Jeżeli submit ma być przy kazdej opcji jak w Twoim przykladzie to też możesz go dać jako tablica

echo '<input type="submit" name="wyslij['.$rekord['id_kandydata'].']" value="Wyślij"/>';

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności