Skocz do zawartości

[prywata] Jaka karta graficzna 9600GT czy 9800GT

Maximus Marius

Rekomendowane odpowiedzi

Są tu może jacyś specjaliści od sprzetu komputerowego ?

Zastanawiam sie nad zakupem karty graficznej , w sumie interesuje mnie tylko nVidia*

I tak sie zastanawiam czy sa jakieś znaczne róznice pomiedzy 9600GT a 9800GT

I czy firma która robi kartę graficzną ma znaczenie ? Czy też to wszystko jedno kto zrobił płytkę drukowaną i powtykał elementy.

Za 9600GT przemawia jeszcze to że zdarzają sie karty z chłodzeniem pasywnym wersji 9800GT z chłodzeniem pasywnym jeszcze nie widziałem. Jestem trochę przewrażliwiony na pukcie szumu wiatraczków.

* tylko nvidia bo ma CUDA - a chciałbym sie też trochę w tym pobawić

zależy do czego ta karta graficzna...

ja mam 9600GT w laptopie i całkiem zgrabnie sobie radzi 1440x900 i w grach całkiem zgrabnie to wygląda (choć za wiele jeszcze nie tesotwlem na tym z braku czasu...), filmów z HD jeszcze nie oglądalem na niej, bo po kabel hdmi wybieram sie miesiąc :)

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Tak naprawdę jest mała różnica czy weźmiesz 9800GT czy 9600GT czy 8800GT.

Jest to praktycznie ten sam przedział wydajnościowy różniący się 1-5 klatek na sekunde dlatego kierowałbym się ceną i firmą.

Dobre są Galaxy, Zotac, Twintech, Gainward, MSI, Gigabyte.

Ja swojego czasu kupiłem w bardzo niskiej cenie 8800GT XT firmy Twintech. Cena była niska bo firma dopiero wchodzi na rynek. Wydajność i możliwości karty są idealne. Chłodzenie bardzo dobre. Jedynym minusem jest to że nie da się zmniejszych obrotów wiatraków które jednak trochę słychać choć dla mnie to nie problem i wszystko śmiga na High na 1280x1024.

Odradzam jednak karty z chłodzeniem pasywnym - radiatorami. Co prawda są bezgłośne ale też się mocno grzeją co wyklucza podkręcanie.

Dopiero Crysis odbija się czasem czkawką ale ta gra pod tym względem to masakrator.

Pyszny Precel | Katalog stron

Ranking polskich firm hostingowych - dodaj hosting, zaopiniuj lub oceń

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności