Skocz do zawartości

[prawa autorskie] Wątpliwy biznes

lakersfan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zasięgnąć waszej opinii na temat rodzaju zarobku jaki znalazłem na allegro a chodzi dokładnie o ramki PS i wstawianie zdjęć. Można znaleźć coś takiego na allegro link te są akurat oryginalne ale często się zdarza że ludzie wystawiają pobrane z rapida. Pełno jest tego w internecie. Sprzedają jako swoje. Jak oceniacie coś takiego? Chodzi dokładnie o prawa autorskie. Moralne? Czy jeśli dokonać by nieznacznej edycji nadal można do tego się przyczepić?

Jakie macie opinie na ten temat ?

Pozdrawiam

D.

Moralność to indywidualna kwestia każdego z nas i granica mięcy rzeczami moralnymi i niemoralnymi jest raczej płynna. Nawet jeżeli zmienić nieznacznie grafikę, ma którą są nałożone prawa autorskie to nic to nie zmieni. Nie potrafię znaleźć źródła ale gdzieś czytałem, że aby prawa autorskie przestały obowiązywać to należy tak zmienić grafikę, żeby nie można było jej skojarzyć z oryginałem. Wtedy Ty przejmujesz prawa autorskie do nowej grafiki (co nie zmienia faktu, że musisz mieć pozwolenie autora na skorzystanie z pierwotnej grafiki).

Jeżeli chodzi o ten konkretny sposób zarobków to nie widzę tutaj fajerwerków. Chyba, że satysfakcjonują Cię zarobki rzędu 15-20zł miesięcznie

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności