Skocz do zawartości

Ogłoszenie sprzedaży samochodu :)

adby

Rekomendowane odpowiedzi

Plagiat. tekst skopiowany żywcem, czytałem to ze 2 lata temu!

No tak :-)

PS. Nieźle trzeba mieć nasrane w bani, żeby do TT stalowe felgi włożyć :D

Będziesz miał auto to nauczysz się, że na zimę szkoda alufelg

rankhouse-logo-top1.png

Pozycjonowanie stron Katowice - www.rankhouse.pl
tel.: 32 307 07 03 / mob.: +48 533 336 613

Będziesz miał auto to nauczysz się, że na zimę szkoda alufelg

Każdy mój samochód ma alu+zimówki i jakoś nie zaobserwowałem aby się zużywały od warunków atmosferycznych. No chyba, że mowa o jeździe po krawężnikach, jak jesteś świeżym kierowcą bez AC to faktycznie może być szkoda :)

PS. Chyba ktoś "uprzejmie doniósł" do otomoto, bo ogłoszenia już nie ma, hehe

Graf to nie chodzi o jazdę po krawężnikach tylko o pewne właściwość aluminium, która polega na dość dużym utlenianiu się którego często katalizatorem jest sól, której w zimie nie brakuje na polskich drogach. Jeśli masz aluminiowe felgi, bardziej pełne to raczej nie ma się czym przejmować, ale jeśli masz felgi dużą ilością małych elementów, np, coś ala szprychy lub żeberka, to po 2-3 sezonach mogą one być bardzo zajechane. Do tego dochodzi to że w śniegu często nie widzisz, dziur( jeśli chodzi o polskie drogi to raczej kraterów) który jest na środku drogi i często po prostu w nią wiedziesz, co nie wpływa estetycznie na aluminiowe felgi. To jeśli chodzi o felgi, a ogłoszenie naprawdę fajne :)

...ale jeśli masz felgi dużą ilością małych elementów, np, coś ala szprychy lub żeberka, to po 2-3 sezonach mogą one być bardzo zajechane

Mity... Oto foty zrobione w listopadzie (4 sezon tych alusów) - po lewej wypucowana, po prawej zrobiona w górach (brudna):

alu2jc5.th.jpg

Ale robi się off-top, więc wypada przestać skrobać o kołach :) Tylko takie małe info dla ciekawskich, bo dużo osób bredzi, że alusy się niszczą, że 16 czy 17" to za duży rozmiar, że za szerokie, a prawda jest taka, że wszystko ewoluowało pod względem jakości. Zresztą większość producentów zaleca teraz takie same rozmiary opon na zimę jak i na lato.

Zresztą większość producentów zaleca teraz takie same rozmiary opon na zimę jak i na lato.
A użytkownicy bezmyślnie postepują wedle tych zaleceń. I nie dziwie się, bo mało kto wie jak uzyskać największą przyczepność na suchym asfalcie a jak na śniegu.

Dla właściciela tego auta pewnie ważniejsza była przyczepność niż sam wygląd. A na standardowego alusa nie dał by rady założyć takiej zimówki. Musiał by sobie poszukać rajdowej felgi stosowanej na oesach skandynawskich.

.

To co napisał yavaho to całkowita racja, jedni traktują auto jak fetysz inni jako środek transportu, który ma być, po pierwsze bezpieczny i po drugie niezawodny. Ja zdecydowanie jestem tym typem użytkownika drugim i wole założyć sobie na zimę stalowe felgi o wymiarach których przewidział producent. Wracając do aluminiowych felg to za bardzo chyba się nie zrozumieliśmy, ja nie twierdzę że one w 3 sezony ci całkiem znikną, powiem lepiej, pewnie jest trudno zauważyć jakieś zmiany, ale nie znaczy ze ich nie ma. W takich felgach bardzo trudno jest oczyścić niektóre zakamarki, szczególnie między łączniem "szprych" z wnętrzem koła( wiem coś o tym bo na identycznych felgach jeżdżę ale latem ), a tam się gromadzi sól i jeśli jej nie oczyścisz to przy zmianie temperatur ona będzie działała i będzie osłabiała to łączenie. Kiedyś wjedziesz w jakaś większą dziurę i okaże się że ci jedna albo dwie "szprychy" się wygną albo co gorsza wejdą w oponę, a widać to długo możesz nie widzieć, że coś tam się dzieje. Oczywiście jeśli mało jeździsz, po każdym dniu czyścisz dokładnie felgi, to możesz jeździć na nich i w zimie, ja wole jednak brzydsze ale mniej kłopotliwe stalówki na zimę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności