Skocz do zawartości

Kolejny Atak Tureckich Pokemonow na CMSy

salwek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość George UK

Trotyl - oni nie atakują tylko jomli. Atakują najczęściej przez możliwość includowania zewntęrznych plików. Z tego co zaobserwowałem wyszukują wszelkich adresów url gdzie są dane typu: ?zmienna=dana, po czym automatem sieją po tych adresach. Na 200 czy 500 kont na serwie - NIE ma siły aby nie znalazło się coś, co można "zhaczyć"

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Maly updejcik wlasnie analizyje odwiedziny stron glownie to miasto Gebze na poludnie od Istambulu oraz sam Istambul

Chlopaki nie proznuja musialo ich zabolec

Oto ich superteam, na 90% jedna z tych osob znalazlem na facebook.com

Ýletisim:

fast.and.furious.41@hotmail.com

iletisim2:

ottoman41@gmail.com

iletisim3:

TheC@ptain@hotmail.com

Z tego co zaobserwowałem wyszukują wszelkich adresów url gdzie są dane typu: ?zmienna=dana
I nie wiedzą o tym ze tzw przyjazne linki oferują to samo?

Przykład z niezabezpieczonym includowaniem

/kontakt.html

po przemieleniu przez htaccess moze mieć parametry w stylu:

/index.php?page=kontakt.php

czyli w ten sposob mozna podrzucic np obcy pliczek

/https:www.domain.com/includowanyplik.html

.

Trotyl - oni nie atakują tylko jomli. Atakują najczęściej przez możliwość includowania zewntęrznych plików. Z tego co zaobserwowałem wyszukują wszelkich adresów url gdzie są dane typu: ?zmienna=dana, po czym automatem sieją po tych adresach. Na 200 czy 500 kont na serwie - NIE ma siły aby nie znalazło się coś, co można "zhaczyć"

Tyle że ja się przerzuciłem na pisanie wlanych dla ważniejszych stron (w sumie bardziej z powodu optymalizacji). Wole dziurawy własny skrypt niż dziurawy cms z otwartym kodem gdzie przy każdej aktualizacji ww dostają informacje jak shaczyć starsze wersje.

nihil fit sine causa

Gość George UK
Z tego co zaobserwowałem wyszukują wszelkich adresów url gdzie są dane typu: ?zmienna=dana
I nie wiedzą o tym ze tzw przyjazne linki oferują to samo?

Przykład z niezabezpieczonym includowaniem

/kontakt.html

po przemieleniu przez htaccess moze mieć parametry w stylu:

/index.php?page=kontakt.php

czyli w ten sposob mozna podrzucic np obcy pliczek

/https:www.domain.com/includowanyplik.html

Podałem informacje o próbach includowania które widzę w logach.

Po kiego grzyba mają szukać przyjaznych linków skoro na dłoni są podane te mniej przyjazne ?

Masz w zwyczaju wyważać otwarte drzwi ?

Gość George UK
Po kiego grzyba mają szukać przyjaznych linków skoro na dłoni są podane te mniej przyjazne ?

Tracili by przez to z 50% na popularności :D

i 500% czasu na szukanie które linki są przepisywane przez mod_rewrite :)

Dlatego właśnie pewnie wybierają opcje "pewną"

jak juz zrobisz ta joomle na cacy pochwalisz sie co zrobiles zeby ja zabezpieczyc? tez mialem wlam, ale koles wyslal kilka tys maili z prosba o podanie danych do logowania do banku i mialem przez to pewne problemy. takze chetnie wyslucham co mozna zrobic by sie zabezpieczyc

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności