Skocz do zawartości

Nagłówek H1 i display:none

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat <H1>.

Mam taką sytuację na stronie w występuję <H1>Nowa strona</H1> ten znacznik jest tekstem ale nie jest widoczny na stronie. Widoczny jest tylko w kodzie oraz podczas wydruku. W CSS ma wpisane display:none. Pod znacznikiem jest widoczne logo na którym są umieszczone takie same informacje jak w nagłówku H1.

Czy takie działanie może być przyczyną wyrzucenia strony z indeksu Google?

Czy te działanie są zgodne z wyznacznikami tworzenia strony stworzonymi przez Google?

Jest niezgodne, niedawno widziałem przypadek bana za identyczną sytuację :( Ale jesteś zagrożony tylko w momencie ręcznej moderacji wywołanej spamraportem przez konkurencje.

BTW: To się nazywa "ukryty tekst na stronie" - https://www.forum.optymalizacja.com/szukaj....;sa=Szukaj#1151

e:literka

nihil fit sine causa

• 2 tygodnie później...

G chyba rozpoznaje display: none

Przeanalizowałem właśnie jeden jedyny przypadek jaki jest mi znany i strona stała bardzo długo z takim czymś. Sam nie używam to nie wiem :|

Chyba że google poszerzyło ostatnio algorytm o wykrywanie takiego czegoś ale to by było strasznie zasobożerne przedsięwzięcie z małymi efektami.

nihil fit sine causa

G chyba rozpoznaje display: none

Przeanalizowałem właśnie jeden jedyny przypadek jaki jest mi znany i strona stała bardzo długo z takim czymś. Sam nie używam to nie wiem :|

Chyba że google poszerzyło ostatnio algorytm o wykrywanie takiego czegoś ale to by było strasznie zasobożerne przedsięwzięcie z małymi efektami.

Też kiedyś robiłem tego typu testy i mi nie zbanowali ani nie zafiltrowali strony. Ale jak jest teraz to nie wiem na 100% więc wolę ostrzec.

Sztuczna inteligencja (AI, artificial intelligence) to szeroka klasyfikacja przetwarzania danych. Machine Learning to technika przetwarzania danych, która umożliwia wykorzystanie przez komputery istniejących danych w celu przewidywania przyszłych zachowań, rezultatów i trendów. Drugie podejście to uczenie maszynowe (machine learning), czyli technika nauki o danych.

Google od dawna wykrywa teksty pozycjonujące na display:none . Dodaj do logo parametr alt="" i tam umieść tekst z h1

W jaki sposób? Jak mu się nie daje dostępu do arkuszy stylów to nie wykryje. No chyba że ktoś mądrze daje display: none w kodzie html :) Poza tym moim zdaniem jasno wynika z wytycznych, że Google walczy z ukrytymi tekstami, a jeśli celem tekstu ukrytego jest zastąpienie treści obrazka lub bycie elementem rozwijanego menu, to sprawa już nie jest taka oczywista...

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

W jaki sposób? Jak mu się nie daje dostępu do arkuszy stylów to nie wykryje. No chyba że ktoś mądrze daje display: none w kodzie html

A widział ktoś kiedykolwiek, żeby G ściągało CSS-y? Historie z automatycznymi banami za ukrywanie tekstu to bzdury. Tak samo na display:none działają rozwijane menu, "dymki", elementy doczytywane przez AJAX i wiele innych. No i na przykład coś co ma się pokazać tylko na wydruku.

Chyba, że napakujesz takie H1 keywordami i dasz bezwzględny display none tak, że to H1 jest zawsze niewidoczne.

H1 to w tym wypadku prawidłowe podejście jeśli to nazwa dokumentu która ma się wyświetlać na górze wersji do druku. Psucie struktury semantycznej dokumentu do druku to pomysł dość idiotyczny.

Czy te działanie są zgodne z wyznacznikami tworzenia strony stworzonymi przez Google?

Jeśli napis jest widoczny podczas wydruku, a nie służy tylko zawyżaniu pozycji - są.

A widział ktoś kiedykolwiek w logach odwołanie googlebota do CSS-ów? Bo ja nie. Jeśli G ściągałoby CSS-y to takich odwołań powinno być raczej dużo. Właściwie to tyle ile na stronie masz importowanych plików CSS.

Właściwie nie widziałem odwołania żadnego z popularnych botów do CSS. Informacje o wyglądzie z punktu widzenia wyszukiwarki są nieistotne na przykład dlatego, że nie da się ich w żaden sposób automatycznie analizować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności