Skocz do zawartości

Najtańszy sposób na merytoryczną treść SEO najwyższej jakości

fahofiec

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie, proszę mnie źle nie zrozumieć - niniejszy wątek absolutnie nie ma na celu reklamowania żadnych usług, a jedynie prezentację nowego pomysłu jak najtaniej uzyskać unikalne artykuły naprawdę wysokiej jakości dla presell pages oraz zachęcenie do merytorycznej dyskusji.

Większość "artykułów" pisanych na zlecenie na potrzeby pozycjonowania (m.in. Presell Pages) ma znikomą wartość merytoryczną - stanowią one zwykłe "lanie wody" nastawione wyłącznie pod wyszukiwarki; nie tylko nie są przydatne zwykłym użytkownikom internetu, ale promowana strona może wiele stracić w ich oczach po przeczytaniu takiego spamerskiego bełkotu. Z kolei zamówienie naprawdę porządnych merytorycznych tekstów u profesjonalnych dziennikarzy to wydatek od kilkudziesięciu zł wzwyż za pojedynczy artykuł. Dlatego postanowiłem zaoferować pozycjonerom alternatywne rozwiązanie - tłumaczenie unikalnych krótkich artykułów wysokiej jakości z języka rosyjskiego i angielskiego (znam te języki biegle w mowie i w piśmie, mam doświadczenie w tłumaczeniu), które nigdy wcześniej nie były tłumaczone na język polski. Możliwe jest również tłumaczenie fragmentów tekstów z papierowych książek i czasopism, które nawet w języku oryginalnym nigdy nie zostały opublikowane w sieci w wersji tekstowej, a także zastosowanie tzw. wolnego tłumaczenia, z własnymi modyfikacjami i dopiskami tłumacza, co zagwarantuje 100-procentową pewność unikalności i niepowtarzalności artykułu. (...)

Co sądzicie o wykorzystaniu tej metody?

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

zamówienie naprawdę porządnych merytorycznych tekstów u profesjonalnych dziennikarzy to wydatek od kilkudziesięciu zł wzwyż za pojedynczy artykuł

Może kilkadziesiąt zł to dużo ale warto zlecić (komuś kto potrafi pisać, nie musi to być "magister") napisanie 2000 znakowych artykułów w cenie 5-6 zł. Naprawdę 2000 znaków (unikalna treść, 1-2 odnośniki) mają większą moc niż 1000 znaków (unikalne, 1-2 odnośniki). Dużo osób mówi, że link to link ale tak nie jest. Nie chcę tutaj pisać o tym, bo to nie dotyczy tematu.

Co do takiego pisania (czyt. tłumaczenia) to szczerze mówiąc: każdy z nas potrafi poświęcić 15-20 minut i napisać samemu artykuł. Wiem, że dużo osób nie ma na to czasu to niech zlecą napisanie komuś ale bez sensu tłumaczenie. Tzn. chodzi raczej o koszt, bo nie wierzę, że komuś chciałoby się tłumaczyć za 5-6 zł. A za taką kwotę dostanie się dobry artykuł.

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

No ale co takie dobry artykuł zmieni jeżeli będzie zamieszony na preclu pomiędzy innymi pisanymi pod wyszukiwarkę z zerową wartością merytoryczną?

Nie można myśleć w ten sposób "jak inni robią źle, to dlaczego ja mam robić dobrze", gdyż do niczego to nie prowadzi. W interesie każdego z nas jest dbanie o jakoś publikowanych artykułów i to my będziemy czerpać z tego zyski. Płakać mi się chce, jak widzę spamerów bezczelnie niszczących jedno z największych i najwspanialszych osiągnięć w historii cywilizacji, jakim jest internet poprzez robienie z niego istnego wysypiska śmieci, w którym wkrótce odnalezienie jakichkolwiek merytorycznych informacji będzie graniczyć z cudem, jeśli tempo zaśmiecania się utrzyma. Natomiast tłumaczenie najlepszych artykułów z języków obcych w dłuższej perspektywie na pewno przyniesie wymierne korzyści, przyczynimy się w ten sposób do rozpowszechniania wartościowej wiedzy, budowania wysokiej renomy naszego serwisu (co pomyśli o naszej stronie zwykły użytkownik, który trafi na presell page ze spamerskim tekstem jawnie reklamującym naszą stronę, a co gdy trafi na unikalny artykuł prezentujący rzeczową, przydatną wiedzę - i chyba nie trudno sobie wyobrazić jak będzie po tym postrzegał naszą stronę), ponadto myśląc perspektywistycznie być może niedługo wyszukiwarki zaczną walczyć ze spamerską treścią w presell pages, a wówczas tylko te najbardziej wartościowe artykuły mają szanse przetrwać. Spamowanie bezsensownymi tekstami tylko dla robotów to działanie na bardzo krótką metę i prędzej czy później white-SEO i tak zwycięży!

Czy "tłumacz" ma zgodę autorów tych tekstów na tłumaczenie i publikowanie ?

Pomysł może i dobry, ale czy legalny?

[dodane]

fahofiec: teraz dopiero zauważyłem że to twoje ogłoszenie, więc pytanie do Ciebie.

Czy masz pozwolenie autorów?

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

(...) Co do takiego pisania (czyt. tłumaczenia) to szczerze mówiąc: każdy z nas potrafi poświęcić 15-20 minut i napisać samemu artykuł. Wiem, że dużo osób nie ma na to czasu to niech zlecą napisanie komuś ale bez sensu tłumaczenie. Tzn. chodzi raczej o koszt, bo nie wierzę, że komuś chciałoby się tłumaczyć za 5-6 zł. A za taką kwotę dostanie się dobry artykuł.

Masz słuszność. Jednak z doświadczenia wiem, że samodzielne pisanie artykułów lub zamawianie polega - jak pisałem - po prostu na leniu wody - idzie się na ilość, nie na jakość i w efekcie taki artykuł nie przedstawia żadnej atrakcyjnej wiedzy. Natomiast tłumacząc artykuły możemy wybrać naprawdę nowatorskie publikacje pisane przez najlepszych ekspertów w danej dziedzinie i prezentujące prawdziwą i unikalną Wiedzę przez duże "W", o czym dokładniej wspomniałem w powyższym poście.

być może niedługo wyszukiwarki zaczną walczyć ze spamerską treścią w presell pages, a wówczas tylko te najbardziej wartościowe artykuły mają szanse przetrwać.

Oby zaczęła się walka z zaspamowanymi presell page. Tylko jeżeli dodałeś unikalny, dobry artykuł do takiego presell page, który jest zaspamowany to jest szansa, że presell dostanie bana, a Twój artykuł będzie nie wartościowy tylko dlatego, ponieważ koledzy z branży "bawili się". Jak zacznie się walka to pewnie unikalne też będą narażone chociaż administratorzy starali się o dobro artykularni.

Czy "tłumacz" ma zgodę autorów tych tekstów na tłumaczenie i publikowanie ?

Pomysł może i dobry, ale czy legalny?

[dodane]

fahofiec: teraz dopiero zauważyłem że to twoje ogłoszenie, więc pytanie do Ciebie.

Czy masz pozwolenie autorów?

Dobrze, że poruszyłeś tę kwestię. Nie jestem prawnikiem, ale nie uważam przetłumaczenie kilku zdań z jakiejś książki lub innej obszernej publikacji za naruszanie prawa autorskiego, tym bardziej że przepisy dozwalają cytowanie fragmentów bez zgody autora. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest to, o czym wspomniałem w ogłoszeniu - tzw. tłumaczenie wolne, zakładające drobne zmiany w tekście i dopiski tłumacza, a po takiej prostej modyfikacji krótki tekst będzie tylko w niewielkim stopniu przypominał oryginał i w myśl prawa będzie stanowić zupełnie inne dzieło, do którego to my mamy autorskie prawa. :) Ponadto z doświadczenia wiem, że autorzy licznych artykułów publikowanych w internecie bardzo chętnie zgadzają się na przetłumaczenie ich prac na inny język i sami mi nawet dziękują, gdyż czują się w ten sposób bardziej doceniani. !!!

Każda strona ma jakiś cel. Serwisy informacyjne, magazyny czy blogi to miejsca gdzie możemy oczekiwać ciekawych i merytorycznych artykułów. Ty mówisz żeby takie artykuły pakować do precli. Presell page ma inny cel - ma pomagać w pozycjonowaniu. Ludzie nie tworzą precli żeby tam umieszczać merytoryczne treści, na pewno nie tego też szukają ich użytkownicy. Po co tworzyć precle jeżeli mamy świetne źródła i dobre teksty? Lepszy i pewnie skuteczniejszy będzie jeden lub kilka tematycznych serwisów zapleczowych.

White seo - z definicji - nie potrzebuje żadnych presell pages. Tu ważny jest content, który spodoba się użytkownikowi i będzie go linkował. Tak przynajmniej ja rozumiem naturalne pozycjonowanie.

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

Lepszy i pewnie skuteczniejszy będzie jeden lub kilka tematycznych serwisów zapleczowych.

Prawda, ale wiąże się to z kosztami - własne zaplecze nie jest tanie. Ale należy pamiętać, że dobre miejsce (np: presell page) na umieszczenie odnośnika jest oczywiście równie wartościowe oraz darmowe. Jednak trzeba mieć zaufanie do administratora takiej strony, że nie podmieni odnośnika itd. Przykre jest to, że dobrych miejsc jest niestety mało.

sz3lo, pisząc o white-SEO miałem na myśli nie tyle pozycjonowanie naturalne, co etyczne. A dodawanie bezsensownych tekstów nie prezentujących żadnej wartości merytorycznej a jedynie zaśmiecających internet utrudniając użytkownikom odnalezienie poszukiwanych informacji i kradnąc jakże cenną moc obliczeniową serwerów i wyszukiwarek trudno uznać za etyczne. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności