Skocz do zawartości

Bezpieczeństwo zaplecza

Trotyl

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak domeny globalne, ale PLki mają unikalny ID, przez co pomimo ukrycia danych osobowych powiązanie domen i tak jest do sprawdzenia. Trzeba rejestrować je na różne konta albo w różnych firmach.

Przez ID mozesz powiazac domeny PL jesli kupujesz je w paczkach, jesli sa wieksze odstepy czasowe, nie powiazesz ich przez ID

- preferowanie shared hostingów zamiast serwerów dedykowanych

w jaki sposób namierzane są strony zaplecza umieszczone na serwerze dedykowanym z wieloma adresami IP?

rozwiń proszę ten temat !!!

Zapraszam na Crossweb.pl - wszystie ciekawe barcampy i konferencje w jedym miejscu.

w jaki sposób namierzane są strony zaplecza umieszczone na serwerze dedykowanym z wieloma adresami IP?

rozwiń proszę ten temat !!!

IMO, jesli dedyk ma wiele IP, to beda one rozne w ostatniej klasie o jeden, wiec teoretycznie ulatwia to namierzenie zaplecza.

E: literowka

- ukryte whois

- tylko sharedy (rozne najlepiej jak maja jeszcze po pare ip)

- zadnych linkow w stopkach

- ban na ip szooka botow !!!

- pod zadnym pozorem wlasnych dnsow

- jesli ten sam skrypt to rozne templatki

Kontakt: email/gtalk:pawel@tykwinski.pl, gg:5154380, skype:clpik-

NAJLEPSZY tani hosting W SIECI! Jeszcze lepszy HOSTING SEO

428x60.gif

Przy wymyślaniu nazw domen i subdomen trzeba się też postarać tak aby nie dało się powiedzieć po przejrzeniu kilku stron jednej osoby które domeny z danego IP jeszcze mogą do niej należeć (np. stosowanie tylko imion jako nazw subdomen może być taką wskazówką).

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Exe, to się obudziłeś..

Dobrze "mentorze" że ty wszystko wiesz :)

Exe sorry jeżeli Cię uraziłem :D

Wracając do tematu. Zapomnieliście o zablokowaniu bota msn, aby uniemożliwić wyszukiwanie sąsiednich domen po IP, bo przecież nikt nie umieszcza jednej domeny na jednym IP !!!

matkro - 9 lat doświadczenia.

mant.pl - 7 lat doświadczenia w branży SEO. Jesteśmy na rynku od 1 czerwca 2008 roku!

Gość George UK

Czy mógłbyś poprzeć konkretnymi argumentami ten punkt ?

Gdyż akurat w tym przypadku mam zdanie przeciwne, o ile jest to możliwe do realizacji na danym hostingu.

bo przecież nikt nie umieszcza jednej domeny na jednym IP :)

Owszem, ja tak robię !!!

A dokładniej, zawsze różne IP dla domen zaplecza związanych z konkretną dziedziną.

Czy mógłbyś poprzeć konkretnymi argumentami ten punkt ?

Gdyż akurat w tym przypadku mam zdanie przeciwne, o ile jest to możliwe do realizacji na danym hostingu.

czyli cale zaplecze trzymasz na ns1.domena_georga.uk i ns2.domena_georga.uk ? no to faktycznie jest sens wtedy ukrywac whoisa !!!

Kontakt: email/gtalk:pawel@tykwinski.pl, gg:5154380, skype:clpik-

NAJLEPSZY tani hosting W SIECI! Jeszcze lepszy HOSTING SEO

428x60.gif

Gość George UK
George, to ile Ty masz IPików :) Chyba, że źle zrozumiałeś, chodzi mi o 1 domena = 1 IP !!!

Kilkaset ipków łącznie.

Wytłumaczę Ci o co mi chodzi z tym dzieleniem. Pozycjonujesz np. 2 dziedziny. Na każdym IP masz po 1 domenie na 1 dziedzinę. Nie wiążesz zaplecza z jednej dziedziny z drugą, więc nie masz żadnego linka pomiędzy tymi dwoma dziedzinami. Jeśli dziedzin masz 5, stawiasz 5 domen na IP - zakładając ten sam schemat. Daje to o wiele większą siłę i nie wiąże stron tematycznie odmiennych ze sobą, nie narażając tym samym zaplecza na kary za "złe sąsiedztwo"

Ja osobiście nie korzystam z subdomen w pozycjonowaniu, ale każdy robi co mu pasuje - zależnie od środków i trudności w osiągnięciu celu.

Jedynym wyjątkiem od tej zasady w moim przypadku, są strony napisane w kilku językach - en domyślny, inne na subdomenach, powiązane "trudnymi" linkami w JS aby nie tracić na geolokalizacji.

czyli cale zaplecze trzymasz na ns1.domena_georga.uk i ns2.domena_georga.uk ?

W/g wyżej przytoczonego schematu jest to na zasadzie ns1.hostingX.x ,ns2.hostingX.x dla grupy domen z jednego IP. Mówiąc jaśniej: na grupę domen z jednego IP masz jeden name server, czyli masz kilka/kilkanaście name-serverów na jedną klasę C.

Co do ukrywania whois, ostatnio kupuję domeny na dane wielu znajomych, bo tak do końca nie wiem czy np. dla google jest to whois ukryte...

PS> Jeśli zależy mi na konkretnym zakresie IP, a usługodawca nie oferuje prywatnych name-serverów dla danego hostingu - biorę jakiegoś "biednego" VPS-a.

@George: czy próbowałeś może zamiast tych trudnych linków w JS zastosować takie? Wydaje mi się że też powinny działać dobrze.

<a href="https://en.domena.com/" hreflang="en" rel="nofollow">Wersja angielska</a>

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Gość George UK
@George: czy próbowałeś może zamiast tych trudnych linków w JS zastosować takie? Wydaje mi się że też powinny działać dobrze.

<a href="https://en.domena.com/" hreflang="en" rel="nofollow">Wersja angielska</a>

Nie, nie sprawdzałem tego. Na obecnej domenie nie będe ryzykował takimi testami, ale przy okazji budowy następnego serwisu wielo-języcznego to obadam.

• 2 miesiące temu...
- osobiście preferuję kupowanie domen na różne fikcyjne konta niz korzystanie z ukrywania danych abonenckich

A powiedz mi jak to się ma do "ptaszka" którego zaznaczasz za każdym razem jak rejestrujesz domenę ? (tak tego o akceptacji regulaminu rejestracji domen...!!! )?

Pytam w 2 kontekstach:

1) prawnym - przecież to nielegalne, bo akcpetując regulamin potwierdzasz dane itd.

2) prawno - formalnym - a co w przypadku gdy za 4 lata ktoś w jakiś sposób będzie chciał zweryfikować Twoje dane i np okaże się że stracisz 100 fajnych domen z długą historią? Albo chociażby wtedy gdy będziesz chciał je sprzedać ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności