Skocz do zawartości

Ksiądz chodzi z tacą po kościele...

antbangos

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wiadomo, ze niektorzy jezdza extra furami ale to i tak mniejszosc. Jest o tym glosno bo przeciez nie powiedza, ze 90% jezdzi autem za 30 tys. bo to nic ciekawego.

Kiedys za czasow liceum gadalem ze swoim ksiedzem o tym, bo akurat sobei auto kupil - normalne bo Skode Fabie. I on mi tak powiedzial i mial w tym sporo racji - on nic nie ma i nic nie potrzebuje - jest w parafii 400km od swojego domu i nie wie gdzie go rzuca za kilka lat, wiec mieszkania nie chce, a poza tym mieszka za free na parafii. Na parafii ma tez wyzywienie, tv, dostep do netu, itp. Nie ma zbyt duzych wydatkow, bo jedynie na jakies ubrania itp. wiec moze sobie sporo pieniedzy zaoszczedzic i je wlasnie przeznacza na samochod.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Nie wiedziałem że zwykły kawał wywoła TAKIE dyskusje! Wrzućcie lepiej więcej kawałów o księdzach z tacą i każdy niech interpretuje jak chce.

Oto jeszcze jeden:

Ksiądz to taki człowiek którego obcy dzieci nazywają "ojcze", a własne dzieci nazywają "wujku" :}

wiec moze sobie sporo pieniedzy zaoszczedzic i je wlasnie przeznacza na samochod
Z czego zaoszczędzić? Ma jakąś wypłatę? Jakiej wysokości? Czy sam nie uczy żeby nie dbać o dobra materialne?

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

Irek: Ksiądz dostaje coś w rodzaju wypłaty (dokładnie nie znam szczegółów np. wysokości). Ksiądz ma nie dbać zupełnie o dobra materialne i na przykład chodzić w samych gaciach bo ubrania to zbytek i można sobie poradzić bez nich? I najlepiej żeby jeszcze wsuwali na 3 posiłki trawę rosnącą przy kościele :P

Wydaje mi się, że najwięcej do powiedzenia na temat rozrzutności księży mają osoby niewierzące, nie chodzące do kościoła. I w większości przypadków nawet jakby księża jedli chleb z masłem na wszystkie posiłki, chodzili w podartych łachmanach to te osoby i tak by nie chodziły do kościoła. A może taka stara baba w moherowym berecie chodzącą do kościoła nie żałuje, że jej ksiądz wydaje swoje pieniądze na to na, co potrzebuje.

Ciekawe czy osoby wymagające od chrześcijan, księży przestrzegania chrześcijańskich norm etycznych same ich przestrzegają? ;)

Zaczynając od końca.

Niczego od chrześcijan nie wymaga, przynajmniej w moim poście.

Ksiądz dostaje coś w rodzaju wypłaty (dokładnie nie znam szczegółów np. wysokości).
Skoro dokładnie nie wiesz to o czym piszesz? Może wiesz dlaczego kościół w naszym kraju nie zgodził się na oficjalne ustalenie stawek wypłat dla księży traktowanych jako wypłaty?
Wydaje mi się, że najwięcej do powiedzenia na temat rozrzutności księży mają osoby niewierzące, nie chodzące do kościoła. I w większości przypadków nawet jakby księża jedli chleb z masłem na wszystkie posiłki, chodzili w podartych łachmanach to te osoby i tak by nie chodziły do kościoła.
Może przyczyną niechodzenia jest takie a nie inne postępowanie kościoła? Kościół uczy żeby się wszystkim dzielić nie odkładać na "kupkę".
że jej ksiądz wydaje swoje pieniądze na to na, co potrzebuje.
Skąd ksiądz ma swoje pieniądze?

Kościół powinien w końcu zauważyć że zmniejszanie liczebności wiernych jest spowodowane robieniem przez nich czegoś innego niż sami nauczają. Niech kościół oficjalnie stwierdzi że ksiądz jest normalnym człowiekiem (nie wybranym), tylko że to będzie się wiązało z tym że wszyscy będą mogli nauczać wiary i prowadzić msze. O zbieraniu na tacę nie wspomnę ;)

[dodane]

Na tym kończę żeby nie było że chcę jakąś wojnę religijną wszczynać :P

Jest to tylko moje zdanie (pomijając zadane pytania) i nikt nie musi się z nim zgadzać ani nie mam zamiaru nikogo do niego przekonywać.

Wielki Elektronik

Nie rozumiem co złego widzicie w aucie za 4000zł? Może nie ma klimy i podgrzewanych foteli, ale spokojnie z punktu a do b można się nim przemieścić, ktoś kto jest księdzem nie został nim przecież dla wygód.

Biorąc pod uwagę, że wiele dzieci w Polsce jest nie dożywionych to zamiast auta za 30.000zł można dać na 10.000 posiłków. Takiego postępowania oczekuje od osób duchownych. W przeciwnym wypadku, każda religia, której przedstawiciele wożą się mercedesami jest dla mnie maszynką do robienia kasy na prostym ludzie.

Dobrze skończę już ze sporami na temat religii. Napiszę tylko trochę na temat logiki:

Skoro dokładnie nie wiesz to o czym piszesz? Może wiesz dlaczego kościół w naszym kraju nie zgodził się na oficjalne ustalenie stawek wypłat dla księży traktowanych jako wypłaty?

Wiem, że księża dostają, jakąś pensję (czy coś w tym rodzaju), ale nie wiem na jakich zasadach. Wg Ciebie mimo, że wiem że dostają to nie mogę napisać: "księża dostają coś rodzaju pensji" bo nie wiem ile dostają?

Skąd ksiądz ma swoje pieniądze?

Tutaj logiki już zupełnie nie rozumiem? Wg. Ciebie nie mogę odpowiedzieć na to pytanie bo nie znam szczegółów. Wg. mnie odpowiedz jest w cytowanym przez Ciebie fragmencie moje postu.

Jeśli moje posty kogoś rażą to przepraszam, ale nie miałem zamiaru kogoś obrażać. Po prostu dla przeciwwagi pewnych opinii zaprezentowałem swoje zdanie.

Pozdrawiam ;)

Nie rozumiem co złego widzicie w aucie za 4000zł? Może nie ma klimy i podgrzewanych foteli, ale spokojnie z punktu a do b można się nim przemieścić, ktoś kto jest księdzem nie został nim przecież dla wygód.

Spokojnie to tylko na lawecie do punktu b, czyli do warsztatu. ;)

Eksperyment Discover.pl

goszczu: kiedy zrozumiesz (bez urazy) że pieniądze z tacy są na kościół nie dla księdza to może sam się zastanowisz skąd ksiądz ma pieniądze :D

Wielki Elektronik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności