Skocz do zawartości

Ksiądz chodzi z tacą po kościele...

antbangos

Rekomendowane odpowiedzi

@goszczu, Sokrates twierdził, iż powinno się zajmować tylko sprawami, na których się znamy. Ale to tak a propos.

No i fajnie, że sobie tak twierdził. Niby jak to się ma do moich wypowiedzi? Może zamiast pisać ogólnikami odniesiesz się do jakiegoś mojego posta?

@Carnagge, praktycznie masz rację. Najpotrzebniejszy takiemu księdzu jest właśnie samochód, bo oni z tego co wiem chyba co rok zmieniają parafię.

Stosując Twoją logikę: jak nie wiesz co ile zmieniają parafię to nie pisz. Jedni zmieniają co roku, inni siedzą dłużej.

• Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
No i fajnie, że sobie tak twierdził. Niby jak to się ma do moich wypowiedzi? Może zamiast pisać ogólnikami odniesiesz się do jakiegoś mojego posta?

Jeśli nie zrozumiałeś to wybacz.

Stosując Twoją logikę: jak nie wiesz co ile zmieniają parafię to nie pisz. Jedni zmieniają co roku, inni siedzą dłużej.

Gdzie napisałem, że nie wiem ? Wiem - co rok.

Przyznam się do błędu - księża nie dostają zwykle stałej nazwijmy to pensji. Dostają jednak pieniądze z ofiar czy też za nauczanie w szkole.

https://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90439,...2&startsz=x

Gdzie napisałem, że nie wiem ? Wiem - co rok.

W Twojej wypowiedzi było słowo chyba. Osobiście jeśli coś wiem to nie używam słowa "chyba". Wyjaśniłem Ci, że księża nie zmieniają parafii co roku...

sie temat rozwinął... :D

Co do księży to mam wyrobione zdanie :D większość księży to ostatnimi czasy ludzie którzy wybrali kapłaństwo jako zawód - forma zarobku. Kwestia powołania to już przeszłość. Tak jak ktoś już tutaj wspomniał kościół to biznes który zarabia na prostym ludzie.

Podam przykład z życia wzięty, syn od mojej cioci jest księdzem. Gdy był już pod koniec seminarium zdecydował, że wyjedzie do Albanii by pomagać tam ludziom. Mieszka w chatce z innymi misjonarzami, organizuje akcje pomocnicze dla najpotrzebniejszych, budują tam kościoły z zebranych pieniędzy i nauczają dzieciaków czytać i pisać. Jest tam bodajże 6 rok i do Polski wraca raz na 1-1.5 roku na parę dni. Podczas gdy jego koledzy z tego samego roku seminarium pouciekali na "stołki kapłańskie" i zarabiają porządne pieniążki, budując domy i kupując nowe auta.

Piszę to tylko po to bo mam dokładny kontrast między powołaniem a zawodem : ksiądz czy biznesem : kościół.

Smutne lecz prawdziwe.

Pozdrawiam

Ksiądz też człowiek, to dlaczego nie może żyć godnie jak wszyscy inni?

Jeden z drugim macie dziewczynę/żonę - jakiś cel w życiu.

Natomiast ksiądz, będąc jedynie człowiekiem - myśli jak człowiek, czuje jak człowiek i ma również jakieś marzenia - własne cele w życiu doczesnym.

Jako człowiek, mężczyzna nie może posiadać drygu do samochodów?

Zrozummy ich. To są nasi koledzy z ławki, sąsiedztwa - wychowani w tych samych warunkach, często mający jakieś pasje, smykałki.

To tylko ludzie - jak my.

Ksiądz tez człowiek , statystycznie rzeczy ujmując tak samo jak wszędzie są wśród nich pederaści złodzieje pedofile, ci co maja dzieci na boku itp. odchyłki od średniej uznawanej za "normalną" czesc społeczeństwa. Wiec mnie to nie dziwi.

Ja tam sie też księżom nie dziwie ze jeżdżą dobrymi samochodami, bo skoro ludzie pieniądze dają to coś trzeba z nimi zrobić

a rozdać na biednych którzy przechlają to szkoda.

Bardziej dziwie sie ludziom ze dają

jeśli chodzi o pieniądze na tecę, to zalożę się nawet ze swoją babcią, że ma zawsze odłożone :A

Pozdrawiam :jib

-----------------------------------------------------------------------

Czy jedna decyzja może wpłynąć na całe Twoje życie?

https://efekt-motyla.zlotemysli.pl/jibboom.php

Zapisz się na listę mailingową a w niej:

fragmenty ebooków, przydatne linki, artykuły, a przede wszystkim porady od webmastera dla webmastera

https://news.g-center.net.pl/

Piszę to tylko po to bo mam dokładny kontrast między powołaniem a zawodem : ksiądz czy biznesem : kościół.

Smutne lecz prawdziwe.

Pozdrawiam

Jak wszędzie, są tacy i tacy ludzie.

Ok, ale ksiądz to nie "wszędzie",

księża powinni dawać przykład jak postępować, czym się kierować w życiu, jeśli cokolwiek przeskrobie powinien wyp... gdzie pieprz rośnie, za kare wysłać każdego bez wyjatku do afryki czy gdziekolwiek gdzie jest bieda i ludzie potrzebują każdej pomocy żeby nauczył się co to powołanie.

Jeśli nie to niech zdejmuje sutanne i za******a przy łopacie.

Taki Rydzyk? Już dawno powinien zlecieć ze stołka i być wysłany na misje, ale nie - kasa rządzi, politycy się nie tykają go bo szasta kasą na lewo i prawo.

tu da, tam da i radio maryja dalej działa wraz z paroma milionami moherów.

Auto - ok może mieć, czemu nie to też dla ludzi, ale po co kupują nówki za grube dziesiątki tysięcy?

Wystarczyłoby auto za 5 max 10k, też jeździ, swoją rolę spełni.

Wiara to nie kościół, ksieża itp. itd.

Jeśli ktoś wierzy tak naprawde, a nie ślepo to ma w głęboko w d... całą tą otoczkę, księżulków.

Ale to tylko moje zdanie.. NIE katolika z wyboru :)

125x125_2.jpg

Szczególnie jak przyrzekali żyć w ubóstwie i pomagać biednym.... Z drugiej strony samochód za 40 tys to bieda w porównaniu np z samochodami piłkarzy... Może tak sobie to tłumaczą :rolleyes:

Jakoś nei słyszałem, żeby księża składali śluby ubóstwa.

(L)

nu ok, powie co mysle tez jak juz taka jazda... :}

przyjaciel mojej zony, taki z dziecinstwa byl, no i jest, czlowiekiem wierzacym. od malych lat czyta, interesuje sie. no i w koncu poszedl do seminarium jak to sobie wymazyl.

po niedlugim czasie zrezygnowal i wrocil do domu a o przyczynach duzo nie mowil. jedyne zdanie "takiego zboczenia nigdzie nie widzialem".

kogos to nie dziwi, a ktos powie ze to tez czlowiek, tam wypije troche albo z kochanka pobaraszkuje, spoko i takie to normalne, a przy tym nie wszyscy przeciez takie sa.

tylko po co obieca ze bedzie mial celibat, niech nie obieca i nie bedzie prenezji. jesli kosciol oficialnie ma jakies deklaracje to niech sie potem trzyma sie tego co mowi

no ok, wracam do pozycjonowania

Widzisz rzecz jest taka, ze teologiem może być kazdy, bo teologia (obok pedagogiki, marketingu i zarządzania oraz turystyki i rekreacji) to najłatwiejsze studia. każdy moze zostać teologiem, natomiast na to, że w pojezdzie poruszającym sie z predkoscią zblizoną do swiatla przez 50 lat minie w nim 50 lat natomiast na Ziemi 420.000 lat to na to wpadł tylko Einstein. A to oznacze że wyprzedzał intelektem współczesność o stulecia.

W Polsce katolicyzm sie dobrze trzyma, bo przecietny Polak czyta rocznie pol ksiazki, jakby czytal wiecej to by wiedzial np. że:

* wszystkie ewangelie powstały długo po śmierci Jezusa, a nawet po pismach Pawła, który zresztą praktycznie nie wspomina o żadnych faktach z życia Chrystusa przywoływanych w Nowym Testamencie. Później jeszcze wszystkie Ewangelie były wiele razy kopiowane i przepisywane na nowo przez kolejne generacje „chińskich szeptaczy" — omylnych skrybów, z których większość miała w dodatku własne religijne interesy.

* bajka o "rzezi niewiniątek" z powodu Jezusa to wierutna bzdura ponieważ Heros zmarł 4 lata przed narodzinami Jezusa

https://pl.wikipedia.org/wiki/Herod_Wielki

* Mateusz, wywodząc pochodzenie Jezusa „z rodu Dawidowego" doliczył się 28 pokoleń, Łukasz natomiast 41 - a to jest poważny błąd, takze widać że nie pisali pod niczyim natchnieniem (również naukowcy dowiedli że apokalipsa jest dziełem grona redakcyjnego)

* starotestamentowy "Bóg" nawołuje do nienawiści na tle rasowym/religijnym:

Przyobiecał wówczas Mojżeszowi, że wygna z ich własnej ziemi każdego „Amorytę, Kananejczyka, Chetytę, Peryzzytę, Chiwwitę i Jebusytę" (Wj 34,11)

Natomiast zburzcie ich ołtarze, skruszcie czczone przez nich stele i wyrąbcie aszery. Nie będziesz oddawał pokłonu bogu obcemu, bo Pan ma na imię Zazdrosny: jest Bogiem zazdrosnym. Nie będziesz zawierał przymierzy z mieszkańcami tego kraju, aby, gdy będą uprawiać nierząd z bogami obcymi i składać ofiary bogom swoim, nie zaprosili cię do spożywania z ich ofiary. A także nie możesz brać ich córek za żony dla swych synów, aby one, uprawiając nierząd z obcymi bogami, nie przywiodły twoich synów do nierządu z bogami obcymi. Nie uczynisz sobie bogów ulanych z metalu (Wj 34,13-17).

Dodam jeszcze że wg ST karą śmierci należy karać za homoseksualizm, złorzeczenie rodzicom, cudzołóstwo (Księga Kapłańska, rozdział 20)

* Poza tym "Bóg" nie znał np. tabliczki mnożenia. Zaraz poszukam tego fragmentu

* nic nie mówi się o innych mesjaszach, którzy czynili cuda i byli nazywani synami bożymi

Tego jest naprawdę dużo wiecej.

Także moi drodzy, więcej czytać, więcej czytać, więcej czytać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności