Skocz do zawartości

Ksiądz chodzi z tacą po kościele...

antbangos

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Tylko, że wierzymy (lub nie) w Boga, a nie w Biblię - księgę spisaną przez ludzi...

Tylko w którego Boga? Gdyby nie było Biblii, czy jakiejkolwiek innej książki tego typu to nie było by wspólnot religijnych, bo każdy mógłby wierzyć w to co chce. W dodatku musiałby sam szukać rozwiązań i odpowiedzi, czyli myśleć a to już sprawia problemy. Religie po prostu dają ludziom gotowe rozwiązania i większości jest z tym dobrze.

Religia i Wiara to nie zawsze to samo.

Pomimo istnienia Biblii ja odnoszę wrażenie, że wiele osób wierzy w innego Boga. Na przykład Ojciec Imperator raczej nie wierzy w tego samego Boga co ja, pomimo tego, że Biblię mamy tę samą i obaj jesteśmy katolikami (przynajmniej z nazwy). :)

Eksperyment Discover.pl

Zobacz, że mimo istnienia Biblii macie z ojcem dyrektorem różne spojrzenia. Pomyśl co by było, jakby Biblia nie istniała.

To naturalne, że ludzie mają rożne poglądy na te same sprawy, tematy. A Biblia nie ma mocy sprawczej, gdyby jej nie było to było by coś podobnego tylko inaczej by się nazywało.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

Ks. z sąsiedniej prawi przegrał plebanie podczas gry w pokera wink.gif nie każdy ks jest z powołania smile.gif

Nie mógł przegrać, bo nie jest jego właścicielem - a jedynie zarządcą.

Wierzyć mamy w Boga, nie w księży. Unikając przy tym fanatyzmu, który zawsze będzie niebezpieczny. Warto o tym pamiętać, warto też pamiętać że wbrew temu co krzyczą tu niektórzy - jest jeszcze wielu kapłanów z prawdziwym powołaniem i cieszę się bardzo, że takich mi było dane spotkać na mojej drodze, bo być może nie był bym teraz normalnym człowiekiem. I to prawidłowe wychowanie, kształtowanie ludzi wedle "przykazania miłości" (wzajemny szacunek, tolerancja), które powinno być ponad wszystkim - to ono jest rolą księży. I wiem, że jest również i sporo kapłanów, którzy o tej prostej dewizie zapominają na co dzień.

pozdrawiam, Sebek

No cóż dzieci przebywają wiele godzi poza domem, tam też ktoś powinien to robić. Ważne aby to robił w sposób mądry nie szkodząc dzieciom.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

Pan MOUKETA to gaduła jakich mało :}

* Mateusz, wywodząc pochodzenie Jezusa „z rodu Dawidowego" doliczył się 28 pokoleń, Łukasz natomiast 41 - a to jest poważny błąd, takze widać że nie pisali pod niczyim natchnieniem (również naukowcy dowiedli że apokalipsa jest dziełem grona redakcyjnego)

Są tu uwzględniane dwa różne rodowody. Marii i Józefa. Według tradycji kobieta nie była uwzględniana w rodowodzie a było wpisywane imię jej męża. Tak czy inaczej to są dwa różne rodowody (proszę dokładnie czytać co jest napisane).

Ma to sens ponieważ w takim razie Jezus pochodzi z linii Dawida i według krwi i według prawa.

Szkoda czasu na spisywanie dowodów na inne przez Pana podane argumenty. Pasują do działu "kawały". Pozdrawiam

I to prawidłowe wychowanie, kształtowanie ludzi wedle "przykazania miłości" (wzajemny szacunek, tolerancja), które powinno być ponad wszystkim - to ono jest rolą księży.

Szkoda tylko że objawia sie przy tym jedno uboczne działanie. Im głębsza wiara tym mniejsza tolerancja i wieksza nienawiść do ludzi z innych wyznań. Wiekszość wojen rozpętała się właśnie na podstawie różnic etnicznych.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności