Skocz do zawartości

Wypadek podczas rajdu..

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Pewne niejeden już słyszał, podam tylko link do filmu:

https://tn.nova.cz/zpravy/krimi/auto-v-praz...-a-zraneni.html

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Przed każdym rozpoczęciem odcinka specjalnego przejeżdża komisja rajdu i dokonuje oceny jak zostały wyznaczone bezpieczne strefy dla kibiców czy sa obstawione przez safeciarzy i czy ludzie znajdują się w odpowienich miejscach. Jeżeli coś im nie pasuje to odwołują odcinek.

Sprawą kontrowersyjną może być to, kto jak interpretuje ktore miejsca sa bezpieczne. Często bywam na takich imprezach i często mam wrażenie że wytyczeniem tych miejsc zajmowały się osoby ktore nigdy nie miały wpólnego z tym sportem. Podobnie jest z większościa zebranych safeciarzy - bardzo czesto sa to ludzie ktorzy pierwszy raz są na takiej imprezie, a mają za zadanie dbać o bezpieczenstwo innych.

.

Każdy kto chociaż raz był na jakimś większym rajdzie widział jak idioci w ostatniej chwili przebiegają przez trasę a amatorzy fotografii z lustrzankami mediona kładą się na trasę... Niestety to nie jest wina ani kierowcy ani organizatora rajdu, ani osób odpowiedzialnych za prawidłowe ustawienie kibiców tylko samych nie do końca myślących ludzi, którzy ażeby to było ciekawiej stają w takich miejscach ze swoimi dziećmi. Szkoda gadać, szkoda Kuzaja.

nie przypuszczałem żeby ktoś wśród PiOwiczów intersował się tą dyscypliną
I tu byś się zdziwił,

to, że ktoś zajmuje się pozycjonowaniem, nie oznacza, że nie interesuje go nic poza tym..

Sam byłem kilkakrotnie na rajdach tego typu, i takie właśnie "zakręty" niestety najbardziej przyciągają kibiców,

bo spodziewają się tego, że ktoś wyleci z drogi itp. a skutki tego są tragiczne...

Przez takie wypadki rajdy tracą... a jest to bardzo ciekawy i widowiskowy sport.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Gdyby nie lampa od której się odbił to nie wpadłby w tłum...

Sztuczna inteligencja (AI, artificial intelligence) to szeroka klasyfikacja przetwarzania danych. Machine Learning to technika przetwarzania danych, która umożliwia wykorzystanie przez komputery istniejących danych w celu przewidywania przyszłych zachowań, rezultatów i trendów. Drugie podejście to uczenie maszynowe (machine learning), czyli technika nauki o danych.

Żal mi tych ludzi ale żal mi również Kuzaja, to napewno sie odbije na jego psychice, wiadomo, że to nieszczęśliwy wypadek ale jednak...

Swoją drogą to jest kompletny brak wyobraźni, żeby stać po zewnętrznej stronie zakrętu. Nie ma czegoś takiego jak doświadczony kierowca, bezpieczny zakręt - to się zawsze może zdarzyć. Organizator - fakt ale też ciężko pilnować OS-a, który liczy kilka km, na takich ludzi nie ma rady, można mówić, ostrzegać a oni dalej swoje... Kiedyś któryś z kierowców, być może nawet Kuzaj był na spotkaniu z fanami, gdzie był mój kumpel i dowiedział się, że kiedyś na rajdach kibic stracił rękę - chciał dotknąć przejeżdżającego samochodu - auto jechało prawie 200 km/h jak wystawił rękę, nie będę komentował...

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

bo spodziewają się tego, że ktoś wyleci z drogi

Bo to właśnie sa najciekawsze chwile, i nie ma się co dziwić. Tylko że kibice w wiekszości są nieświadomi o niebezpieczenstwie jakie tam moze ich czekać. I nie mozna od nich wymagac aby dokładnie mogli przewidzieć jak samochod się zachowa. Od tego jest organizator rajdu, a zwłaszcza takiego jak ten rallysprint, ktory jest imprezą pokazową dla ludzi, mediów, reklamy na ktorym skupia się duża ilość kibiców. Oczywiście dużo jest też kibiców ktorzy ignorują polecenia sefeciarzy, ale wynika to też tego ze obsadzenie trasy słuzbami porządkowymi jest zbyt małe.

Ja też wybieram tylko takie potencjalnie niebezpieczne miejsca i to nie jednokrotnie wcześniej przed rajdem przeprowadzając rekonesans i cały plan przemieszczania się aby jak najwięcej odwiedzić takich miejsc. Inne miejsca zajmuje jako kibic, a inne wtedy gdy mam akredytację.

Przykra sprawa, przez taki jeden pechowy wypadek możemy juz nie zobaczyc Kuzaja na odcinkach.

.

Gdyby nie lampa od której się odbił to nie wpadłby w tłum...

"Gdyby babka".... Od lampy odbił się przednim błotnikiem/zderzakiem - nawet nie zmienił się znacznie kąt wypadania.

Taki sport, a żeby był bezpieczny trzebaby organizować wyścigi bez kibiców.

PS. Jak zabezpieczyć >> ten << łuk?

nie przypuszczałem żeby ktoś wśród PiOwiczów intersował się tą dyscypliną, miło wiedzieć, choć szkoda że w takich okolicznościach :crazy:

również miło zauważyć, szkoda że w tak smutnej chwili...

Inne miejsca zajmuje jako kibic, a inne wtedy gdy mam akredytację.

jaka redakcja? bo może się okaże, że się znamy :soczek:

Motorsport, Rajdy Samochodowe, Fotografia Sportowa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności