Skocz do zawartości

Kod menu a indeksowanie przez wyszukiwarki

pancho

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o menu(wyswietla poziome rozwijane menu w dhtml'u - bardzo ladne zreszta...), ktore...co mniej wazne jest komponentem dla Mambo CMS...i dlatego nie wiele moge w nim zmienic (komponent to SWMenuFree - moze ktos zna)

Problem w tym, ze wydaje mi sie ze kod tego menu w samej stronie bedzie chyba trudny do zrozumienia dla wyszukiwarek...

Czy wyszukiwarki poradza sobie z indeksowaniem wszystkich podstron przy takim kodzie...

<script language =" JavaScript">

<!--

var MENU_ITEMS = [

['Strona główna','index.php?option=com_frontpage&Itemid=1',{ 'tw' : '_self' , 'sb' : 'Strona główna'}],

['aaaaa','index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=13&Itemid=31',{ 'tw' : '_self' , 'sb' : 'aaaaa'},

['bbbbb','index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=37',{ 'tw' : '_self' , 'sb' : 'bbbbb'}],

['ccccc','index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=38',{ 'tw' : '_self' , 'sb' : 'ccccc'}],

['ddddd','index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=39',{ 'tw' : '_self' , 'sb' : 'ddddd'}],

['eeeee','index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=40',{ 'tw' : '_self' , 'sb' : 'eeeee'}],],

['fffff','index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=14&Itemid=32',{ 'tw' : '_self' , 'sb' : 'fffff'}],

['ggggg','index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=15&Itemid=33',{ 'tw' : '_self' , 'sb' : 'ggggg'},

]

-->

</SCRIPT> 

<script language =" JavaScript">

itd... (aaaaa, bbbbb - to nazwy w menu - zmienilem je tu w kodzie )

Dodam ze np Site Link Analyzer na Seo tools nie rozpoznawal tego kodu jako linki...

Jak bedzie z rzeczywistymi wyszukiwarkami ?

Czy pozostaje mi juz tylko reczne zglaszanie adresów podstron?

Dzieki za wyjasnienia

dla Mambo CMS

w mambo masz troche bardziej skomplikowana sprawe ale i to jest do obejścia - zrezygnuj z tego menu zostaw klasyczne menu , w mambo masz też do wykozystania opcje SEO , dobierz umiejętnie tytuł a menu dobierz tak aby nazwy były słowami na które chcesz pozycjonować i nastąpi jakby samopozycjonowanie ja poleciałem na kase z adsensu i w pare godzin zrobiłem na mambo jedną stronke i na dodatkowe keywordsy od razu trafiłem bez pozycjonowania na nie w 1szą dziesiątke wyników.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

a spróbuj może od innej strony (nie znam mambo za dobrze, ale może tak się da):

- to menu jest blokiem?

- wygenerowane zostało przez samego CMSa, jest elementem jądra?

jeśli tak, to usuń je i wstaw nowy blok, którego zadaniem będzie bądź wykonywanie skryptu (napisanego przez Ciebie - jako menu), bądź też będzei wyświetlało osobny plik (też napisany przez Ciebie)

w post-nuke to jest betka, jest możliwość dodawania nowych bloków, "z zewnątrz" wyglądają identycznie jak standardowe (tytułu, grafika...), ale możesz wprowadzić dowolny skrypt

w Mambo pewnie też tak jest, sprawdź

Pozdrawiam

Kors4r

Linux Portal | Mandriva Linux - news

• 2 tygodnie później...

no tak...

używam nomenklatury z post-nuke (bloki i moduły)

w pn blok, to grupy linków na marginesie (apli) lewym, lub prawym, służą np. do wyświetlania listy osób on-line, czy nagłówków artykułów, zegara, linków itd.

moduły natomiast, to skrypty, które są istotą cmsa - np. moduł artykułów (umożliwia dodawanie, usuwanie, edytowanie, kategoryzowanie artykółów) itd

w pn jest możliwość dodania nowego bloku, który będzie skryptem php, możesz tam wpisać, co Ci się zachce,

w pn też pewnie jest taka opcja

wejdź w menu administracyjne mambo, przejdź do strony, na której wyświetlana lista komponentów będzie zawierała tego, który Ci się nie podoba (tego z pierwszego posta), spróbuj dodać nowy komponent z szablonu - czystego pliku php (jeśli tak można), albo najpierw stwórz skrypt i każ go wyświetlić w tym komponencie

Pozdrawiam

Kors4r

Linux Portal | Mandriva Linux - news

Witam,

Poradzilem sobie z tym problemem troszke inaczej...dodalem w stopce jeszcze dodatkowe menu (standardowe) - nie rozwijane - pokazuje tylko glowne kategorie...ale robot dzieki niemu "przeswietla" dokladnie cala strone...dodatkowo w stopke wcisnalem jeszcze link do sitemap...

Wiec wszystko juz ok...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności